Skocz do zawartości
pacy

Kilka pytań początkującego przy starcie 175l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem zupełnym świeżym szczypiorkiem jeśli chodzi o akwarystykę, wcześniej zajmowałem się terrarystyką ale żona zmusiła mnie do likwidacji całej hodowli. A że bez hodowania jakiś zwierząt długo wytrzymałem to wybór padł na akwarystykę morską.

Od dłuższego czasu czytam forum plus literaturę fachową.

Więc większość moich wątpliwości rozwiała wiedza dostępna na forum, ma tylko parę pytań dotyczących projektu akwarium i sumpa.

Planuję akwarium o wymiarach 70x50x50, to jest poprostu maksymalny wymiar jaki mi się zmieści w wygospodarowanym miejscu,

sump 65x45x45.

sump1bezscianki.jpg

1sump1bezscianki.jpg

Czy taki sump będzie ok ?? Od lewej odpieniek, potem refugium i ostatnia komora na obiegówkę. Dodatkowo z boku zbiornik na dolewkę.

CO do akwarium planuje komin zewnętrzny o wymiarach 30x10x25 (ostatnia wysokość) czy taki wymiar będzie ok, jeśli w środku będą 2 otwory po 25mm na spływ i rewizję i 20mm na powrót ?? Głównie zastanawiam się czy nie będzie za niski, może zwiększyć 25 na np 30cm ??

Kolejne pytanie czy wystarczą 2 pompy obiegowe aqauel 2600 l ??

I na koniec pytanie co do oświetlenia, planuję prościutką lampę LED bez żadnej dodatkowej regulacji.

W związku z tym chciałbym z mocą i balansem kolorów wycelować tak żeby było ok.

Czy 36 led Cree będzie ok ? To da moc 108 wat, stosunek białych do mieszanki royal blue i zwykłych blue 1:2 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Moim zdaniem wszystko wyglada ok. Pozatym ,że ja proponował bym świetlówki T5. Ponieważ je możesz wymieńiać dowoli a jeśli ledy Ci w danym zestawieniu niepodejdą to klops. A niedasz rady zwiekszyć głębokości trochę i może delikatnie w wysokość. Na powieszchni dna 70x50 będzie Ci szybko brakować niejsca no korale.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Niestety wymiary to maksymalne na jakie mogę sobie pozwolić, inaczej wymiary byłyby bardziej cywilizowane :).

T5 to opcja którą rozważałem, ale musiałbym zainstalować przynajmniej 6x24W. Wymiana 2x w roku to koszt lampy Ledowej, więc jeśli nawet kolory nie podejdą to nawet zakup drugiej lampy nie będzie tak straszny jak wymiana świetlówek.

Jeśli reszta ok to zamawiam szkło :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak reszta jest jak najbardziej ok.:) Masz racjię i faktycznie jeśli ledy Ci się spodobają to spora zaoszczędzisz:) Ja wymieniam świetlówki co 3-4 miesiące. Pużniej już niemają takich samych właściwości widzę po spsach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne pytanie, dotyczące już hydrauliki.

Jeśli chodzi o śrubunki VDL ma 3 różne rodzaje : z gwintem, bez gwintu i nakrętka zaciskową.

Czy sens jest kupować 3 opcję czyli z tą nakrętką przydaję sie czasem taka regulacja czy może zakupić zwykły z mufa do wklejenia ?

I druga sprawa czy od śrubunku do sumpa prowadzi się za pomocą rur kolanek itp. czy może lepiej wężem elastycznym ?

I na koniec jeśli powrót podłączę od pompy do śrubunku wężem silikonowym to jest szansa że pompa nie będzie wpadać w wibrację ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci odpowiem na ostatnie pytanie, jak połączysz pompę z hydrauliką wężem silikonowym to on lepiej tłumi drgania niż zwykły gumowy czy jak byś na sztywno połączył wszystko. Na pewno mimo ceny warto w silikonowy zainwestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegrody zrób niższe. Nie ma sensu ciągnąć ich do góry. W razie w niech się przelewa woda górą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump poprawiony:

sumppop1bezscianki.jpg

Z tymi śrubunkami to zastanawia mnie to czy ta nakrętka zaciskowa się do czegoś przydaje, czy może jak już poskładam hydraulikę to już raczej nic nie będę tam zmieniał?

A i jeszcze jedna rzecz, czy 25mm spływu wystarczy bo szklarz zaproponował żeby powiekszyć dla komfortu do 32 mm.

Edytowane przez pacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spływ wystarczy.

Ja do śrubunków, jak je przykręciłem, to rury już wklejałem. Do głowy by mi nie przyszło coś tam zmieniać. A jak już będziesz musiał, to zawsze możesz uciąć, założyć mufę i znowu wkleić. Ale jeżeli masz miejsce, to dlaczego nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzebuję swój stary temat bo start zbliżą się powoli.

Teraz mam pytanie co do zasolenia, gdzieś tam wyczytałem, że przy mniejszy zasoleniu start odbywa się łagodniej.

Zasoliłem wodę do 33 psu, solić dalej do 35 czy może jednak zostawić i wkładać skałę ?

Dodam, że skałą będzie z działającego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, Tak też zrobiłem.

Jak już będzie skała i oświetlenie to założę stosowany wątek :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi