Skocz do zawartości
Barti

Plexi na panel filtracyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow będę zakładał akwarium morskie 60x60x30 i zdecydowałem się na panel filtracyjny i mam pytanie czy muszę zrobić go ze szkła czy nada się do tego plexi, której mam w domu pod dostatkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przykleisz plexi do szkla,

bedzie pracowala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czytałem o tym na innych forach ale specjalnie podałem wymiary. Nacisk nie powinien być duży i planuje zrobić przegrody sztuk dwie co da wzmocnienie lecz jak mimo to odradzacie to zrobię ze szkła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plexi jest "miekka i pod roznymi cisnieniami wody sie bedzie odksztalcala i odklejala.

nie wytrzyma

zrob jak Bozia przykazala ze szkla. albo lepiej zrob sump :)

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha ok a ile litrów by musiał mieć sump do akwarium 100l? Wystarczył by 25l czy większy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, moze miec i 600 i 800 i 2000 jak masz gdzie go postawic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha 600 to ją bym chciał mieć akwarium ale kto wie może kiedyś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić z plexi. wystarczy tylko nie doklejać do szkła a zrobić zbiornik z plexi i włożyć do akwarium jako panel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie faktycznie ciekawy pomysł jednak znalazłem szyby i je przycialem sam :) niestety szklarz że mnie kiepski i czeka mnie parę dni szlifowania lecz pomysł z osobnym zbiornikiem z plexi jest super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zmiana tematu ale czy taki projekt panelu jest dobry? Szerokość to 35 głębokość 12 Są 3 komory jedna15 tam planuje odpieniacz druga 10 tam będzie żywą skala i trzecia też 10 tam będzie mała pompa obiegowa jak coś jest źle to proszę o poradę :)/>

To zdjęcie projektu

post-3151-0-79382900-1361712633_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z autopsji mogę ci powiedzieć że zmieniłbym kolejność. Dałbym z prawej strony grzebień żeby lepiej zbierał syfek. Jak ustawisz pompy, to drobinki nie dolatują do rogów tylko z prądem wody- tam gdzie mają łatwiej. Grzebień umieszczony po prawej stronie byłby idealny. Na rysunku nie masz zaznaczonych przepływów. Woda ma się wlać przez grzebień górą do pierwszej komory. Dołem ma być szczelina 2-3 centymetry, którą przelewa się woda do drugiej komory. Między drugą a trzecią komorą ma być szczelina około 3-4 centymetry którą to woda przepływa do trzeciej komory w której jest pompa odprowadzająca wodę do zbiornika.

Edytowane przez Nikel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w środkowej komorze dało by się zrobić filtr glonowy czy nie bardzo? :) i jak tak to jak miało by to wyglądać? :) przepraszam ale jestem zielony (jak glony) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może lepiej do środkowej komory dać skałę wraz z siatką z węglem aktywowanym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi