FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 Jak powinna wyglądać poprawna praca odpieniacza podczas dojrzewania? zbiornik mam zalany od paru dni,dolane bakterie na start.Odpieniacz pieni ale piana ani brudy nie zbierają sie w pojemniku(w tej górnej części)czy zanieczyszczenia odkładają sie tam dopiero jak jest jakas obsada? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 a co tam masz w srodku ? jakis piasek, skale ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 ponad 20kg suchej skały+18kg zywy piach+60ml microbe-lift special blend-parametry wody-kh-9,ph7,6,no2-1,no3-10,nh4-2,po4-03,ca-400,mg-1100.pomiary przy tp 24st i zaosleniu1,021 +woda:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 to co ty tam chcesz odpieniac jak tam nie ma zadnego zycia ?? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 Zwieksz zasolenie do 1,025. I tak jak koledzy wczesniej napisali, odpieniacz nie odpienia bo nie ma co. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 nie wiem,jak czytałem na forum to podczas dojrzewania odpalaja odpieniacze-wiec jako poczaykujacy zrobiłem tak samo-nikt mnie z tego błędu nie wyprowadził:(czyli mam go włączyc dopiero jak dojrzeje i wpuszcze obsade jakas?czy jak jest żywy +te bakterie to nie zalicza sie do życia jakiegokolwiek tam? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 zasolenie dzis zwieksze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 odpieniacz ma chodzic, bo natleniasz wode ia ze nie odpienia bo nie ma co odpieniac w koncu cos tam zacznie odpieniac jak sie bakterie zaczna mnozyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 ok dzieki:)) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2013 @Fotomek,jesli dopiero niedawno wystartowales pienidlo niekoniecznie musi byc wlaczone od samego poczatku,wlane przez ciebie bakterie rownierz beda ladowaly w kubku pienidla,wylacz odpieniacz na 1-1,5tygodnia ,pozwol im skolonizowac skale,piasek,szyby,itp......skieruj jeden z cyrkulatorow bardziej w lustro wody-to zapewni natlenienie i wymiane gazowa,mozesz pozyskac od kogos jeszcze odrobine piasku z dojrzalego akwa lub malenki kawalek skalki,swiatelko tez od razu nie na full,5-7godzin na poczatek wystarczy,z wpuszczaniem zycia sie wstrzymaj i obserwuj swoj zbiornik,zycze powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach