FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Wczoraj zacząłem zalewać zbiornik.Mam 240l szkło + sump. Nie wiem czy nie za dużo tam tego wpakowałem,choć mi sie podoba.Do zbiornika wsadziłem ok 23kg suchej skały oraz 18 kg żywego piachu.Całosć moim zdaniem fajnie wygląda ale nie wiem czy obsada nie bedzie miała przyciasno. Planowałem max 15 rybek+troche korala.Będzie ok????Co sądzicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 23kg skały na taki baniak to na pewno nie za dużo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 ale suchej i mocno porowatej mam wrazenie ze połowe zbiornika to skała:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Tomek, część skały możesz wywalić do sumpa. Jaki masz wymiar baniaka ?? moim zdaniem 23kg w takim litrażu raczej nie powinno ''zagracić''. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 najwieksza komora w moim sumpie (ok 25x30x15cm=3-4 kg mojej skałki)nie uszczupli zabardzo ilosci skały w zbiorniku głównym. Zbiornik to ok 120cm x 40 x 50.Nie chciałbym sie zdziwic jak wpuszcze rybki a tu trzeba bedzie zmieniac kompozycje:( nad skałkami maja jeszcze sporo miejsca ale wrazenie na dole jest ciasne:( moja skałka ma ok 100x22x25cm objętości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Zrób fotkę jak możesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 dzis wieczorem zrobie i postaram sie zamiescic:) chyba ze cos znajde w kompie teraz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Fotki wrzuc to ocenimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 nie mam foty z tym kawałkiem skały wiec narysowałem mniej wiecej taką skałeke jaka jeszcze doszła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Ja jakoś nie jestem przekonany do ładowania skały w sumpa. Moim zdaniem zdaniem to strasznie nie efektywne, i w zasadzie mogloby jej tam wcale nie być Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 dlatego pomyslałem ze skoro tyle skały w głównym to w sumpie sobie bym odpuścił kosztem innych elementów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 (edytowane) jeszcze jedna fotka Edytowane 13 Luty 2013 przez FoTomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Według mnie ładowanie jakiej kolwiek ilości żywej skały do sumpa jest bezcelowe - ale to moja teoria, z która nie każdy musi się zgadzać, jednakże argumenty za nią stojące są dość konretne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2013 Co to jest ten wylot (?) rury po prawej stronie w połowie zbiornika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2013 wylot to powrót z sumpa.Wczoraj nie wytrzymałem i zmieniłem kompozycje-troche jakos poupychałem i pozamieniałem skałki i rybole maja juz wiecej miejsca.Wizualnie tak mnie przytłoczyła ta ilosc skałki ze musiałem sie Was o rade zapytać ale mysle ,że juz bedzie ok.Dzieki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2013 O, to jeśli ten wylot będzie głęboko pod wodą to po wyłączeniu pompy woda spłynie z akwarium aż do poziomu tego wylotu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2013 Panowie chyba nie wiedzą ile waży sucha skała. Jeżeli byłoby to 23kg żywej napitej skały to objętościowo było by tego połowę tej suchej. Ale to zależy od tego co chce się uzyskać w akwarium. Na razie masz nawalone kamlotów od przedniej do tylnej szyby. Pomijam ryby, ale jak się rozrosną korale, czego Tobie życzę, to zaczną wyłazić z akwarium. Do tego, często, z nowymi koralami przynosisz kolejne skałki. Mnie osobiście podobają się akwaria z dużą ilością przestrzeni dla rybek. Ale to mnie. Tobie nie muszą Ja mam 250l i suchej skały włożyłem około 13kg. Do tego kilka kg do sumpa. Spójrz na to, co chciałbyś uzyskać w PRZYSZŁOŚCI. Nie w tej chwili. Kawałki skały zawsze można dołożyć. Ale decyzja należy do Ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2013 Woda nie powinna spłynąć w razie braku prądu poniewaz układ zapowietrzy sie poprzez otwor na wylocie zaraz poz powierzchnią wody:) Mystik dzieki za sugestie.Posciskałem troche-najwyzej wyjme i tyle-mam czas teraz juz podczas dojrzewania:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach