Skocz do zawartości
Jezus

Pare pytań o lampę led.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, przeglądając to forum zobaczylem, że jest tu paru specjalistów od ledów.

Zajmuje się akwarystyką roślinną więc interesuje mnie lampa o budowie dużo prostrzej od tych, które tu tworzycie.

Chcialbym zrobić lampę do akwarium 60x40x40 czyli 96l, myślę, że 60W w ledach starczy.

Mam kilka pytań, proszę o odpowiedź.

1) Zauważylem, że używacie glównie firmowych diod cree, zasilanych dużym prądem, czy równie dobry efekt można uzyskać używając zamiast takich 3W cree, 3 razy tyle chińskich 1W diod, które mają ponoć kolo 90-100lm przy 350mA

Wydaje mi się, że slabsze będą się mniej grzaly a i cenowo wyjdzie kożystniej.

2)W chińskim sklepie widzialem i soczewki, reflektory. Gdzies czytalem, że soczewki, zwlaszcza te tanie powodują spadek strumienia światla, czy w takim razie reflektorki są lepsze, czy może nie trzeba ani jednych ani drugich.

3)Znalazlem coś takiego, nie patrzcie na barwę światla.

Czy taka konstrukcja nadaje do tego co chcialbym zrobić?

http://dx.com/p/jr-2...le-black-169070

ewentualnie 3 sztuki diod tego typu tylko innej barwy

http://dx.com/p/20w-...e-32-36v-181242

z takim refektorem

http://dx.com/p/20-1...s=66472&u=39963

i zasiacz http://dx.com/p/3-6v-9v-800ma-regulated-ic-circuit-board-for-cree-and-ssc-leds-4-pack-3256

4)Czy uzywając tych powyżej, uda mi się rozwiązać sprawę chlodzenia używając jedynie aluminiowej blachy o grubości paru(nie wiem ilu mm) i wymiarach 20cmx50cm, chodzi mi tu o aspekt estetyczny, chcialbym zrobić cienką lampę

5) Ile może kosztować najprostrzy ściemniacz do takiej lampy gdyby się okazalo że jest za mocna, nie chcialbym jej wieszać za wysoko.

Z tego co liczę to taka lampa na tych diodach wyszla by nie wiele więcej niż lampa na świetlówki 4x24w a byla by ladniejsza i dużo tańsza w eksplatacji.

Edytowane przez Jezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 I tak i nie. To że się nadają to prawda, natomiast czy mniej się grzeją przy mniejsej mocy to już nie do końca prawda. Zależy od chińczyka.

2 - Spowodują minimalny spadek ale zawsze. ile % powinno być w karcie katalogowej. Ja jestem osobiście przeciwnikiem stosowania soczewek - moim zdaniem szkoda kasy.

3 - do słodkiego może się to sprawdzić. Kwestia ryzyka nie wiadomo jaką to jakość prezentuje choć może ktoś ma/zna dłużej - ja się nie wypowiem bo nie wiem :)

4 - Aluminiowa blacha 20x50cm o grubości 4-5mm sama z siebie odprowadzi ciepło od ledów może max 40W. Temperatura będzie spora ale dopuszczalna. Mówię tu o cree XP/E/G - nie mam pojęcia ile ciepła generują te chińskie diody. Może okazać się że będziesz potrzebował większej powierzchni lub aktywnego chłodzenia. Możesz ratować sytuację dokręcając/doklejając od góry aluminiowe T-owniki którymi nieco zwiększysz powierzchnię wymiany ciepła. Nie jest to idealne wyjście ale może uratować sprawę

5 - Diody wymagają zasilania driverem. Jeśli kupisz taki w który można ingerować. Możesz zmniejszyć prąd a tym samym jasność i ilość generowanego ciepła. nad driverem (zasilaniem) powinieneś sie zastanowić w pierwszej kolejności i do niego dobrać ledy :) - kupisz 40W potworka LED i masz mocno ograniczone pole do zabawy w regulacje... Najprostszy czy tez nie - można zrobić samemu wtedy będzie najtaniej. 60W w ledach to Ledy za xxx zł, zasilacz i drivery za około 150zł + troche aluminium narzędzi i własnego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdze że chińskie ledy są złe, trafić można owszem bardzo fajnie - tyle że to loteria, ale ja nie mam za cholerę zaufania do chińskich ledów czy lamp led. Piszą co im się podoba, doszło do tego ( całkiem serio to piszę) że definiują na nowo własne jednostki typu Watt i Amper o tych samych skrótach ale "chińskobrzmiących" nazwach i potem, mamy różnego rodzaju kwiatki - dlatego nie będe się wypowiadał na temat chińskich ledów z allegro czy innego źródła - chcesz zaryzykować - kup.

Zdecydowanie wolę produkt markowy. Cree, Philips, Led Engin - są znacznie droższe ale wiem co kupuje, diody są pogrupowane w biny, są karty katalogowe - nie musze sie martwić że kupie 200 i każde 10 bedzie świeciło inaczej. Znana zasada - nie stać mnie na kupowanie kota w worku - może trafi sie rasowy ale kto wie? Zwłaszcza że nie robi się lampy na pół roku.

Moje zdanie - zamiast tej chińskiej diody białej z allegro - 10x wolałbym zapłacić za to : http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/17345/pid/27243/page/1/backurl/shop%2Fproducts%3Fggid%3D17345%26page%3D1

Niby 4x drożej ale mam na pewno do 290 PRAWDZIWYCH lumenów i diodę a nie grzejnik. A jak się dobrze rozejrzeć to kupi się taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie można podpiąć ledów bezpośrednio od tego typu zasilacz i musisz stosować drivery. Przy czym w tym przypadku masz maximum 12V napięcia więc podłączysz pod jeden driver tylko po 3 diody w łańcuchu. Łańcuchy po 3 diody możesz łączyć równolegle do jednego drivera o ile taka konfiguracja jest możliwa - zależy od ledów i drivera. No i połączenie równolegle/szeregowe ma inne potencjalnie niebezpieczne wady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn tez zasilacz się nie nada. Potrzebuje takiego gdzie nie będę potrzebować driverów. Jest taki zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie chcesz driverow? poźniej będziesz miał możliwość dołożenia jakiegoś sterowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się po co wywarzać otwarte drzwi ? Wiadomo wszem i wobec że wyroby z szyldem Leszka są dobre.Czemu nie kupić podzespołów w Aqualedzie i złożyć samemu.Koszty podobne możliwości o wiele większe no i szybciej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do kosztów to nie do końca takie podobne zwlaszcza w akwarium slodkim gdzie glównym kosztem są same diody a zasilanie i blacha to koszt pewnie z 200zl +60 ledów cree za ponad 600zl lub chińczyków za 100-180. co daje w sumie 800 lub 300-380zl.

Jak zabiorę się za to, to pewnie zrobie na chińczykach, jeśli okażą się kiepskie to niewiele stracę przy wymianie na cree.

Fajnie by bylo jakoś zmierzyć taką lampę na chińczykach i odnieść do cree.

Ps. bardziej się oplaca diody 3W czy 1W?

jak to wygląda jeśli chodzi o koszt zakupu a koszt eksplatacji-sprawność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę edytować a dopiero ogarnąlem że diody o których wspomina loccutus można zasilić tak że będą mialy 3W mocy, czyli bzdury napisaem w poście powyżej.

Różnica w cenie się mocno zmniejszyla.

Znalazlem jeszcze takie CREE XMl

http://www.maritex.c...ucts/ggid/18236

za jakieś 22zl mamy ponad 900 lm przy 3A i 3,3V (10W) czyli tyle samo co z co najmniej 10sztuk 1W chińczyków no name, które kosztują podobnie.

Jeśli dobrze rozumiem to te CREE XMl mają podobną wydajność co 3szt CREE XP-E gdyż te dają 290m -przy 1A i 3,3V

i glówna różnica to będzie koszt 20szt xp-e za 200zl albo 7 sztuk XMI za 154zl

W takie coś móglbym wejść.

Edytowane przez Jezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale niestety sterowniki do xml masz droższe - z tego co wiem, mniej punktów świetlnych, i cena wychodzi na równo z xpe.

zastanół się nad cree xte.

Edytowane przez boogiee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi