Skocz do zawartości
Barti

Filtr przelewowy do malej solniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczytałem w książce że w niewielkich zbiornikach zamiast sumpa i filtra panelowego rozwiązaniem może być również filtr przelewowy i tutaj mam pytanie :)

Na czym polega taki filtr i czy w przypadku tego rozwiązania potrzebny jest odpieniacz czy nie :)

Dzięki za pomoc z góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tutaj na myśli np rio nano skimmer tylko pytanie do jakiej wielkości zbiornika by się nadal oczywiście akwa będzie z duża ilością żywej skały co poprawi filtracje :) chodzi mi o to żeby było jak najtaniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przelewowy filtr to np. filrt kaskadowy. Atman robi calkiem niezle i eheim. Jeśli chodzi o odpieniacz to zależy od ilości życia i jak często chcesz podmieniac wode. A o ilu litrach myślisz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę o pojemności 100l w książce która kupiłem jest napisane że takie filtry sprawdzają się nawet do 200l pojemności.

Jak chodzi o ryby to myślałem góra o 4-5 rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ,żę spoko. Największy problem z odpieniaczem jest taki ,że glównie potrzebny on jest na początku. Przy malej ilości zwierzat możesz pojechać na samych podmianach. W razie co to kup sobie AquaMedic Mini flotor a jesli pranujesz wmiare szybko przejść na większe akwa to Midi florota. Ja beadzo długo prosterowałem bez odpieniacza na wet przy akwarium 230L. Ale zawsze jak ilość zwierząt rosła a zawsze sie cos dokupi lub cos sie rozrośnie to bez odpieńka niedawalo rady głownie ze względu na dużą ilość karmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ze w filtrze można umieścić żywa skałę i będzie to działało jak odpieniacz lecz czekam na zdanie bardziej doświadczonych ludzi :)

Odpieniacz jest drogi a taki filtr kaskadowy od 80-300l kosztuje 100zl więc różnica była by znaczna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok stanie chyba na tym ze zrobie sam odpieniacz na bazie midiflotora na kostke lipowa do malego akwarium powinno starczyc co? :)

Tylko czy dobrze rozumiem ze do takiego odpieniacza wystarczy wlozyc od dolu kostke lipowa i podlączyc ja do zwykłego napowietrzacza?

I jaki napowietrzacz bym mógł użyc :)

Przepraszam za moje kalectwo w tej dziedzinie ale jestem nowy :) Prosze o odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok skoro tylko takie sa mozliwosci to bede musial jeszcze troche poczekac z akwa az mi sie reszta wydatkow unormuje ale dziekuje za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o tym

Wave Niagara Skimmer 280? Czy nada sie do mojego baniaka przypomne ze bede mial max 5 małych rybek

Edytowane przez Barti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako średnio doświadczony wypowiem się, bo widzę że nikomu się nie chce.

Albo zrób to tak jak ma być, albo daj sobie spokój. Chcesz żeby było jak najtaniej... W morszczyźnie wycieranie szkłem tyłka nie sprawdza się. Z takim setupem i budżetem to gupiki można hodować, a nie za morskie się brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż ostro powiedziane ale mimo to dzieki wezme sobie to do serca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrub na kostce lipowej i bedzie Git. a napowietrzacz moim zdanie najleprzy jest Atman-7500 niezawodny cichy i tani.

Z grubsza jakiego napowietrzacza nie kupisz nusi miec bardzo płynna regulacjie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi