Skocz do zawartości
Ordinary

Początek z małym litrażem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad założeniem akwarium morskiego, w końcu po kilku latach się zdecydowałem na mały słony zbiornik. Nie znam się jednak na tym tak jak na akwarystyce słodkowodnej, więc prosiłbym Was abyście mi pomogli dobrać sprzęt i stworzyć mały kawałek oceanu.

Na początku planowałem założyć na prawdę małe akwarium - Aquael Nano Reef 30. Po przeczytaniu kilkunastu tematów i dłuższym zastanowieniu wpadłem na pomysł, czy z podobnym kosztem i sprzętem nie udałoby się założyć większego zbiornika? Jak widzę - cały zestaw Nano Reef opiera się tylko na kaskadzie FZN-3. Czy w większym litrażu (~60L) również taki system by się sprawdził? Sump odpada od razu, filtra panelowego szczerze mówiąc też wolałbym uniknąć - najbardziej odpowiadałoby mi zamontowanie gotowych sprzętów tak jak to ma zazwyczaj miejsce w akwarystyce słodkowodnej. Może odpieniacz w połączeniu z FZN-3 będzie odpowiedni? Wszystko chciałbym dobrać pod Błazenki okoniowe - bardzo podobają mi się te ryby i akurat są chyba jednymi z mniej wymagających, więc odpowiednie dla początkującego. Razem z nimi krewetki i koralowce - ale nawet nie wiem w tej chwili czy miękkie, czy twarde, bo w dużej części otrzymam je od znajomego i nie orientuję się teraz jakie to (jak się dowiem to napiszę oczywiście). Tak więc na początek - pomożecie dobrać sprzęt? Czy może mój pomysł nie ma sensu i tak jakbym chciał się nie da? A może lepiej kupić Aquael Nano Reef i go dodatkowo wyposażyć?

Akwarium - nie wiem jakie wymiary tutaj dobrze byłoby dobrać, trochę poczytałem i wychodzi na to, że najlepiej jest zrobić długie i szerokie ("woda morska skraca głębię") i niezbyt wysokie aby łatwo było doświetlić. Litraż chciałem jak największy, ale najlepiej żeby udało się z małą ilością techniki (czyli tak jak wyżej wspominałem). Tak więc chyba ok 60L najlepiej: 60x30x30 czy 50x40x30? A może jeszcze jakoś inaczej?

Sprzęt (filtracyjny?) - FZN-3 + odpieniacz (jaki?)

Falownik - Aquael Circulator Reef 2600 lub Koralia Nano 900?

Oświetlenie - 1x Aquael Decolight Duo Marine + Aquael Decolight 6500K 11W lub

2x Aquael Decolight Duo Marine lub

2x Aquael Ecolight T5 24W - http://allegro.pl/mo...2955673597.html

Do tego nocny pasek LED

Chyba że coś innego jeszcze? :)

RO3 - http://allegro.pl/fi...2956879244.html

Grzałka - Neoheater 25W lub Easyheater 25W (wydaje mi się, że mocniejsza nie potrzebna - zajmie więcej miejsca w akwarium, a temperatura w domu zazwyczaj nie spada poniżej 25°C)

Chłodzenie - tu nie mam pomysłu

Teraz drobiazgi:

Hydrometr Sera Marin

Testy JBL (używam je obecnie w akwarium z dyskowcami, gdy je kupowałem sporo czytałem i z popularnych firm właśnie ta jest najczęściej polecana) - nadadzą się, czy muszę kupić coś typowo morskiego?

Do tego żywy piasek i żywa skała - lecz nie wiem w jakiej ilości.

Pomożecie?

Edytowane przez Ordinary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sie zastanowic czy napewno chcesz trzymac tam Błazenki, 30l to mało i w takim litrazu raczej sie nie trzyma. 60l to juz lepiej, sam zakladam takie ale o wymiarach 40x40x40 + panel. Zasada jest prosta im wieksza glebokość (szerokość) tym lepiej, 30 cm szerokosci sobie daruj, zastanow sie nad kostka, fajnie wygladaja:) Co do odpieniacza to mozesz sam zrobic jesli odpowiednio poszukasz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie chcesz zrobić akwarium z panelem, to chyba lepsze rozwiązanie od wieszania odpieniacza na krawędzi akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jade na kaskadzie i jest ok. Ale fakt wygląd odpieńacza psuje efekt już dość fajnego akwarium. A z tym cyrkulatorem to lepiej sobie dozbieraj 40 czy 50zł i kup tunze. Są najlepsze a koszt niewiele wyższy.

Pozdro

Edytowane przez Amfiprion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślę jeszcze nad tym filtrem panelowym, na razie napisałem do klilku szklarzy czy by coś takiego wykonali. Chociaż koszt pewnie znacznie wzrośnie, a chciałem na początku jak najmniej wydać :/

Tymczasem, zakładając, że jednak panelu nie będzie - możecie odpowiedź w związku z innymi rzeczami? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pospiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy zakładaniu akwarium morskiego,kazdą oszczędzoną złotówke teraz wydasz podwojnie pózniej na walke o utrzymanie parametrow,także lepiej dozbierać kasy i postawić akwarium conajmniej 100l,taki zbiornik zapewni ci w miare stabilne parametry i pozwoli spokojnie trzymac te kilka fajnych rybek.

Nanorafki sa bardzo fajne ja to wiem,ale obserwuje to na wielu forach ze jak szybko sie pojawiaja tak szybko znikają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy ile kasy chcesz na to przeznaczyć, raczej duzo wiekszego kosztu nie bedzie w przypadku panelu. Liczysz sie z kazda złotówka to poszukaj cos na targowiskach wtedy moze zaoszczedzisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkujacy nie rozumieja ze koszty załozenia akwarium sie nie liczą bo zapomnisz o nich za kilka miesiecy.Najwazniejsze sa miesięczne koszty utrzymania,w momencie podjecia decyzji o postawieniu solniczki podejmujesz tez decyzje że co miesiąc będziesz musiał wydac kase na utrzymanie akwa.

Jesli odłozysz decyzje o starcie solniczki w czasie to jestes w stanie uzbierac kase na akwarium jakie tylko chcesz i jakie bedziesz w stanie utrzymać.

Takze gadki ze chce wydac tyle a tyle wynikaja tylko z naszej blokady w glowie i małego przekonania do tego hobby.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że kasę na utrzymanie solniczki będę musiał wydawać co miesiąc to wiem, ale na to będę mógł przeznaczyć pewną sumę więc problemu nie będzie. Jeśli chodzi o założenie sytuacja wygląda inaczej. Mógłbym poczekać nawet i 5-10 lat lub nawet pół zycia z założeniem, postawić kilkaset litrów. Tylko sęk w tym, że chciałbym postawić teraz. To będzie taki obóz doświadczalny. Wyjdzie mi, dobrze - kiedyś postawię większy zbiornik z sumpem i wszystkim jak należy. Nie wyjdzie - jeśli nie wydam ogromu pieniędzy to przynajmniej nie będzie tak szkoda. Można powiedzieć, że każdą oszczędzoną złotówkę wydam później podwójnie, ale wydaje mi się że da radę zrobić to tanio i dobrze. Zdecydowałem się na zbiornik 40x40x40 lub 50x40x35h. Wydaje mi się, że będzie odpowiedni - łatwiej parametry utrzymać niż w takiej kostce Aquael a nie będzie tak kosztowny jak 100L +. Wielu ludzi daje radę z mniejszymi więc spróbuję. Tak więc na temat litrażu decyzja podjęta.

Poczytałem trochę więcej, popytałem różnych ludzi, na różnych forach. Teraz mi się nieco rozjaśniło, ale mam jeszcze parę pytań. Cieszyłbym się gdybyście odpowiedzieli na moje pytania:

1. Hydor Pico 1000l/h nada się do tego zbiornika ~70L jako cyrkulator w połączeniu z FZN-3?

2. Absorbenty: Purigen i Phosguard będą dobre? W ilości po 50ml czy 100?

3. Jakie ryby do błazenków mógłbym tam sobie zacząć planować (choć do odległy jeszcze temat..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym Ci założyć akwa min 60 cm długie, by dać 24W T5, a nie te lampki aquelowskie.

Sam mam 60x40x40.

Jeśli koniecznie ma być 50 cm, to może kup lampkę led, chyba na sąsiednim forum ktoś sprzedaje taką 40W...

Żywej skały zawsze wydawało mi się, że im więcej tym lepiej, ale ludzie coraz częściej odchodzą od tego pomysłu, ja też już większość wrzuciłem do sumpa, na początku warto kupić 1kg/10l wody...

Piasku mały worek ok. 4kg na pewno Ci starczy, radzę kupić gruboziarnisty, ten drobno może ładniej wygląda, ale często pływa w słupie wody :)

Piasek oczywiście aragonit, dedykowany do morskiego...

Co do pytań:

1. Jako cyrkulator radzę koralie nano 1600 + FZN powinno wystarczyć...

2. Pewnie, że są dobre, ale nie dawaj ich na początku, poczekaj jak akwa dojrzeje...

3 Do 60l nic dużego nie włożysz, może rozejrzeć się za babkami, ewentualnie kilka sztuk chromis virdis, możesz dać oczywiście jeszcze jakieś kraby, ślimaki, wężowidła, no i fajne zwierzaki wychodzą ze skały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi