Skocz do zawartości
Moorcin

Problem z nową membraną RO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum, a i w samej akwarystyce (nie tylko morskiej) stawiam pierwsze kroki. Akwarium z całym osprzętem kupiłem już "używane". Mam problem z RO i nie jestem pewnien w czym rzecz. Sprzęt to Aqua medic easy line (90l/dzień). Wymieniłem w nim prefiltry, dokupiłem żywicę i miernik TDS (przed i za żywicą). Na starej membranie (kilkuletniej i mocno zużytej) miernik na wejściu wskazywał 090, a za żywicą 000 (jednak tym wynikiem długo się nie nacieszyłem oczywiście...). Nigdzie nie znalazłem membrany odpowiedniej do mojej osmozy, więc zakupiłem 50GPD (czyli jakieś 180L). i Tu zaczyna się problem. Teraz miernik wskazuje mi ~160 na wejściu. Płukałem ją jakieś 48 a wynik nadal pozostaje podobny. W czym tkwi problem? Kupiłem nieodpowiednią membranę, czy może popełniłem jakiś inny błąd? Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz jak masz ustawiony ogranicznik przeplywu. AM ma niby kranik ale ja uwazam, ze ten kranik to sobie mozna wsadzic w buty.

kup np. w erybce ogranicznik przeplywu dedykowany dla twojej membrany i powinno byc git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. a gdzie ten ogranicznik powinien być umiejscowiony? Ja mam go za membraną (jakiś "USA-300, nie mam pojęcia, czy oryginalny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi