dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Podłączyłem dziś używany zestaw RO/DI. W skład wchodzi pojemnik z filtrami 5mikrona, 1mikron, węgiel oraz na końcu żywica no i oczywiście membrana. Woda w kranie mierzona TDS-3 ma wartość 308 po przefiltrowaniu przez filtr RO/Di 006. Czy ta wartość jest dobra, czy jakieś media należy wymienić w tej osmozie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Po jakim czasie mierzyłeś ? Czy zleciało trochę wody przed pomiarem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Zmierz jeszcze po membranie. Generalnie po RO/DI woda powinna mieć 0. Jeśli na wejściu masz ok. 300 to po samym RO powinieneś mieć w granicach 5-10 (szczególnie, że membrana jest "dotarta" - u mnie świeża membrana miała ok. 20 i z czasem spadło to właśnie do 4-5). Rację ma snakecharner - pomiar rób po jakiś 10-15min. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Pomiar zrobiłem ponownie po godzinie czasu i tak samo pokazuje 006, pierwsza woda jaka wyleciała miała wartości ponad 100. Po zlaniu około 500ml nalałem z 200ml do nowego pojemnika i tam już pokazuje 006 Jeszcze może idiotyczne pytanie, czy podłączyłem wszystko poprawnie? Woda wpada do 5mi potem do 1mi później do węgla następnie do żywicy i później do membrany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Proponuje wymienić filtr 5 wegiel i filtr 1 + zywice , koszt niewielki a zaoszczędzisz sobie problemów z glonami. I moja propozycja to układ 5 wegiel 1 zywica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Rozumiem, że to tylko wkłady się wymienia w środku tych 10" pojemników 5 i 1. Do całego zestawu dostałem jeszcze w worku trochę żywicy, po rozkręceniu przezroczystego pojemnika w środku jest taka gruba rurka w której jest żywica ale nie widzę możliwości by tam wysypać starą a dosypać nowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Teoretycznie powinienem na początku spytać ile ma lat membrana :_) Ale wymiana tanich filtrów 5 + wegiel + 1 + zywica wyjaśni sprawę . A tą grubą rurę jak wyciągniesz to zobaczysz że ją sie otwiera od góry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Od góry wyciągam taką mała pokrywkę ale w środku jest taka kratka, to też się wyciąga jakoś? bo wygląda na całość z pokrywą. Osoba co sprzedawała całość powiedziała, że wkłady wraz z membraną były wymieniane z miesiąc temu. Dla pewności sprawdzę wodę i TDS u kolegi jego sprzętem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Jeszcze może idiotyczne pytanie, czy podłączyłem wszystko poprawnie? Woda wpada do 5mi potem do 1mi później do węgla następnie do żywicy i później do membrany ZLE !!!!!!!!!! zywica ma byc na koncu po membranie ona doczyszcza odciek z membrany ktory moze miec w okolicach 010-005 za tym dajesz zywice i masz magiczne 000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 hehe na żywice nie zwróciłem uwagę , alle jak faktycznie masz przed membraną to nie ma co się dziwić :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 No i pewnie wyniki błędu rozwiązane, po powrocie z pracy sprawdzę takie ustawienie. Dziękuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 Problem rozwiązany, po poprawnym podłączeniu wskazania TDS = 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2013 licz sie z tym, ze zywica dlugo ci nie popracuje bo ja niezle skatowales wodaciagami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach