Skocz do zawartości
Al_Bundy

40x40x40 ocena sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to moj pierwszy post na temat akwarystki morskiej. Moje doswiadczenie w tej dziedzinie jest rowne zeru, dużo czytam i czytam, niby sporo wiem i powinienem sobie poradzic ale wolę zapytać, w końcu to nic nie kosztuje a dużo korzyści może przynieść.

Planuje uruchomić baniaczek o wymiarach 40x40x40 + panel o szer 10-15cm.

Mógłbym spokojnie postawic z 7-8 razy większy zbiornik (bo miejsca jest sporo) ale po co? Nie chce wywalać kasy na pierwszy raz za duzo, jak mi nie wyjdzie to mniejsza strata bedzie i w dodatku mniejszy problem z pozbyciem sie akwarium.

Generalnie chcę postwic to jak najmniejszym kosztem ale z sensem, jesli cos jest niezbedne to napewno zainwestuje.

1. Pompa cyrkulacyjna JVP101 na magnes - 80 zł

2. Pompa obiegowa New Jet 1200 - 110 zł

3. Grzałka Jager 50 W - 70 zł

4.Hydromet JBL - 80 zł

5. Sól INSTANT OCEAN 8kg -90 zł

6. Filtr RO+DI -350 zł

7. Lampa i tu jest powazny problem bo mały wybór jest, zastanawiam sie http://allegro.pl/la...2904093729.html

lub 90W bo nie jest duza róznica w cenie

8. Odpieniacz, na poczatku chciałbym bez, jak okaze sie ze musi byc to napewno kupie, za 500 zl cos sie wybierze

9. test No3 jakis czyscik podłoze - 200 zł

10. 6 kg zywej skały -240 zł

jak do tej pory wychodzi 1920 zł + akwarium jakis ukwiał i mamy z 2500 zł na start, wystarczy?

Co sadzicie o tym zestawieniu? ma realna szanse powodzenia czy trzeba nanieść duzo poprawek?

p.s chciałbym tam trzymac LPS, ukwiały.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszystko ok :)

O lampę możesz spytać Leszka albo Lubusika,mają fajne cacka.

Z ukwiałami możesz się dłuuuugo wstrzymać :P

Ja osobiście nie postawił bym szkiełka bez odpieniacza,w tak małym litrażu mogą się dziać różne dziwne rzeczy.Wahania parametrów i masz kłopot.

Ale to moje zdanie a waćpan zrobisz jak uważasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ukwialy to zbiornik ciut za maly,jesli myslales o ukwialach symbiotycznych dla blazenkow.

Ale S.Tapetum swietnie sie nadadzą to tak malego szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś zobaczył ukwiała w RM na pół zbiornika to dopiero byś powiedział że to było przegięcie.Jakiś mały quadri dał by radę ale za kilka miesięcy dopiero :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie miałem nadzieje chociaż 1 ukwial dla blazenków, wiecej ryb nie przewiduje w takim litrażu. Martwi mnie ta lampa LED bo jak czytam to w 90% ludzie doswietlaja T5 zeby wszystko ładnie rosło i tak sie zastanawiam czy ona podoła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy doświetlają żeby rosło czy ze względów estetycznych :)

Są dwie szkoły jak to mówi kolega Sushi :D

Otwocka i falenicka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, a mozesz mi podpowiedziec cos na temat podloza, zywy piasek czy suchy ? i dlaczego?

Moze sie ktos wypowie jeszcze na temat odpieniacza? albo zapoda jakiegos tak zeby mi sie zmiescił do panela:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to masz troche niewlasciwe podejscie.

nie da sie zrobic po taniosci tak, zeby byla szansa utrzymania ladnego akwarium. mozesz ewentualnie przez jakis czas utrzymac pare zwierzat przy zyciu ale to nie o to chodzi.

albo bawisz sie w to na powaznie albo masz syf i malarie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to masz troche niewlasciwe podejscie.

nie da sie zrobic po taniosci tak, zeby byla szansa utrzymania ladnego akwarium. mozesz ewentualnie przez jakis czas utrzymac pare zwierzat przy zyciu ale to nie o to chodzi.

albo bawisz sie w to na powaznie albo masz syf i malarie.

2,500zł na takie maleństwo o i tak nie jest źle.Nie dajmy się zwariować i wydawać od razu majątku.Można przecież skompletować sprzęt z drugiej ręki za przyzwoite pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz nie sztuka jest wylozyc 10 tysi na akwarium (jesli sie ma te 10 tys) zeby po roku, jak bedzie z tego klapa sprzedac po taniosci i byc z 8 k w plecy, dla mnie to jest bezsensowne. Jak bym chcial zeby bylo jak najtansze to np nie bral bym pod uwage odpieniacza bo tłumaczyl bym sobie ze zbedny albo szukał chocby tanszej lampy:) A co do podejscia to mam takie ze jak sie uczylem jezdzic to najpierw kupilem sobie tanszy samochód a nie odrazu nowa S klase :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi z całym szacunkiem a po czym wnioskujesz że kolega ma złe podejście ?

Może i mnie oświeci ? i dowiem się czegoś o sobie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi z całym szacunkiem a po czym wnioskujesz że kolega ma złe podejście ?

Może i mnie oświeci ? i dowiem się czegoś o sobie :P/>

no to cytuje:

"Mógłbym spokojnie postawic z 7-8 razy większy zbiornik (bo miejsca jest sporo) ale po co? Nie chce wywalać kasy na pierwszy raz za duzo, jak mi nie wyjdzie to mniejsza strata bedzie i w dodatku mniejszy problem z pozbyciem sie akwarium"

" Odpieniacz, na poczatku chciałbym bez, jak okaze sie ze musi byc to napewno kupie, za 500 zl cos sie wybierze"

"Generalnie chcę postwic to jak najmniejszym kosztem"

no to tylko cytaty z pierwszego postu.

dla mnie to nie jest dobre podejscie, ale pewnie sie nie znam :)

ja po prostu nie akceptuje bylejakosci a tym mi to tutaj pachnie :)

ale obym sie mylil i zycze koledze jak najlepiej :)

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Al boi się że jak coś spartoli to straci mniej niż 10K :P

Myślę że to nie najgorsze podejście.Nauczy się czegoś na maluszku,zacznie od miękkich,na low cost.Jest jeszcze jedna sprawa nie wiadomo jak długo potrwa fascynacja. Jak złapie bakcyla to sam dojdzie do odpowiednich wniosków.Oczywiście jak ktoś wcześniej go nie zniechęci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to cytuje:

"Mógłbym spokojnie postawic z 7-8 razy większy zbiornik (bo miejsca jest sporo) ale po co? Nie chce wywalać kasy na pierwszy raz za duzo, jak mi nie wyjdzie to mniejsza strata bedzie i w dodatku mniejszy problem z pozbyciem sie akwarium"

" Odpieniacz, na poczatku chciałbym bez, jak okaze sie ze musi byc to napewno kupie, za 500 zl cos sie wybierze"

"Generalnie chcę postwic to jak najmniejszym kosztem"

no to tylko cytaty z pierwszego postu.

dla mnie to nie jest dobre podejscie, ale pewnie sie nie znam :)

ja po prostu nie akceptuje bylejakosci a tym mi to tutaj pachnie :)

ale obym sie mylil i zycze koledze jak najlepiej :)

No to nie rozumiem

1 Cytat oznacza ze niechce stawiac 300-400L na pierwszy raz za xxx zł ? Czy to twoim zdaniem zle?

2 cytat oznacza ze jesli bedzie potrzebny to kupie. Uwazasz ze do takiego zbiornika za 500 zl nie dostane odpowiedniego odpieniacza który sprosta wymaganiom

3 Jak juz cytujemy to cytujmy calosc a nie kontekst, dalej jest napisane ze z SENSEM a to oznacza ze chce postawic zbiornik z optymalnym sprzetem nie przeplacajac

Wiec nie wiem skad wywnioskowales ze chce to zrobic byle jak, podalem sprzet do weryfikacji i mozesz napisac co bys zmienil z czego zrezygnowal itp

Pozatym moze powiesz jakie powinno być odpowiednie podejscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. poczytaj co robi odpieniacz i po co sie go wogule stosuje

2. tak jak napisalem, zycze koledze powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi