Skocz do zawartości
Barti

Pierwsza solniczka :) Czy dobry sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Chce założyć swoje pierwsze akwarium morskie i mam pytanie czy dobrze wszystko dobrałem :)

Akwarium zwykłe 112l 80x35x40cm planuje zrobic mini sump z boku tak na 15cm wiec na koniec wyjdzie 65x35x40 poj. końcowa 91l.

Odpieniacz: Resun SK-300

Grzałka: AquaEl Comfort Zone Gold 50W

Pompa cyrkulacyjna: Hydor Koralia Nano Evolution 900

Pompa obiegowa: Aquarium Systems Maxi-Jet 500

Lampa: 3x24W 62cm

I tu pojawiaja sie pytania a raczej jedno :) Co byscie zmienili a jak wszystko jest dobrze (w co wątpię) to napiszcie to :)

Za wszystkie ewentualne niedorzecznosci przepraszam dopiero zaczynam :) Aha i naturalnie mam ograniczony budżet dlatego chce ograniczyc sie do minimalnego potrzebnego sprzętu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzałkę zamieniłbym na Jagera, u mnie Gold zepsuł się po miesiącu pracy :(

Cyrkulacja: 2x Tunze 6015 to minimum na taki baniak, Koralia 900 nadaje się do 20 litrowego baniaczka, w Twoim nie zrobi wystarczającego ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziekuje za szybka odpowiedz gdzies czytalem ze generalnie pompa cyrkulacyjna ma przerzucic 20 razy pojemnosc zbiornika w ciagu godziny te pompy co podałes maja wydajnosc 1800l/h nie wystarczy jedna? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyzwyczajaj się,że woda na rafie ma się odpowiednio mocno ruszać :) jedna 6015 moim zdaniem to za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jedna Tunze 6015 w 112l to zdecydowanie za mało. Ja w swoim obecnym RM mam dwie 6015 i nie ma jakiejś pralki a RM ma tylko 80 l ( 105l w obiegu). No i ta obiegówka wydaje mi się za słaba. Co do grzałki to jak kolega Marcinus pisze tylko Jager ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyrkulacja to minimum: jedna 900 do tego 1600 lub 1800 zależęy co chcesz tam trzymać ale na początek powinno być OK

Pompa obiegowa, jeżeli robisz panel myśle że wcale nie jest za słaba ale mogłaby być troszke mocniejsza

Odpieniacz jest na pewno za słaby, osobiście go miałem i nie wyrabiał w 60 litrach

grzałka, powiem Ci tak, Aquael wyjatkowo często się psuje i jest drogi

Oświetlenie OK

Edytowane przez boogiee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki wszystkim za odpowiedz :)

Sprawdze ceny i zobacze ile musze jeszcze dozbierac :)

Forum na prawde super szybko i fachowo jeszcze raz dzieki :)

To żeby nie "męczyć" forum to napisze od razu w tym wątku czy myślicie że obsada jaką planuje byla by dobra? :)

Chrysiptera rollandi

2x Cryptocentrus cinctus

I teraz sie zastanawiam co wybrac :)

2x Amphiprion ocellaris

czy,

2x Sphaeramia nematoptera "Piżamka"

czy,

2x Pterapogon kauderni

Wiem ze powinny byc trzymane raczej w parach a chce sie kierowac dobrem ryb a nie zeby tylko to bylo ladne dlatego nie kupie wszystkich :)

Do tego oczywiscie jakies korale lecz tutaj prosze was o porade jakie :) i ze 2 krewetki zeby nie przerybic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli cintus to raczej jeden.

Zamiast piżamek daj błazenki, moim zdaniem zdecydowanie ładniejsze.

Zapomnij o pterapogonach, ciężko znaleźć dobraną parkę, a jak kupisz kilka sztuk to się pozabijają.

Korale: najlepiej zoanthusy, discosomy, nie dosyć,że łatwe to całkiem ładne, dobre na początek zabawy z akwarystyką morską.

Krewetki: lysmata amboinessis i wundermanii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myśle że obsada ci wyjdzie w praniu :-P Co do planów to stanowczo błazenki.

Pierwsze przemyśl zakup ekipy sprzątającej ! ja bym wsadził kilka tectusów i nassariusów na początek.

Edytowane przez boogiee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok nie chce uchodzic za lenia bo czytam fora o morszczyznach juz jakies 2 miesiace ale natknalem sie teraz na forum na temat w ktorym padlo stwierdzenie ze akwarium ok 100l moze chodzic bez odpieniacza nawet :)

Wiec czy przy ok 100l i jakis 15 kg zywej skały i max 3-4 rybkach (mini) czy mógł bym posiadac mały (czytaj tani) odpieniacz? :) Czy lepiej nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz nie zaszkodzi mieć,nie tylko usuwa białka ale tez natlenia wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie czy wystarczyl by mi ten co podalem na poczatku przy dajmy na to 15kg zywej skaly? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wystarczy,ale ja bym dolozyl grosza i kupil AM Blue 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mi doszlo bo w piwnicy znalazłem 3 szyby mianowicie 60x60 cm i 2x 30x60 cm i planuje dokupic 2x 30x60 cm i mi wyjdzie raz ze taniej a dwa ze bedzie kwadratowe takie jak czytalem najlepsze do solniczek :) pytanie brzmi czy ktos moze ma doswiadczenie w klejeniu akwarium i moze jakies rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi