smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 Od paru tygodni obserwuję ciekawe zachowanie zbiornika, nie wiem czy bezpośrednio powodem jest zmiana metody jego prowadzenia na zeovit. Akwarium zasilane jest tlenem przez odpieniacz który pobiera powietrze z balkonu przez filtr węglowy. Od paru tygodni, po pomiarach kH musze zmniejszać dawke dozowanego ballinga ( srednio o 2-4ml na tydzień lub 2 tygodnie) Aktualnie dozuje na 350litrów tylko 66-70ml kH na dobę co np. w starym akwarium 130l oscylowało w granicach 180-200 ( stare akwarium nie pobierało powietrza z balkonu i miało mniej wydajny odpieniacz ) Pytanie moje jest takie - co może być powodem takiego stanu? Ph utrzymuje sie na poprawnym poziomie w granicach 7,95-8,3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 "Akwarium zasilane jest tlenem '' Tlenem ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 No przecież jak wprowadzasz powietrze do odpieniacza to uzyskujesz 2 rzeczy. 1. odpieniasz 2. natleniasz :-) a natlenienie wody ma wpływ na redox, oxygen i kH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 Cześć, w twoim przypadku jest to wynik zwiększonej ilości jonów fosforu które hamują proces kalcyfikacji koralowców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 :-( ehh :-) No dobrze - czekam :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 To lepiej napisz że akwarium zasilasz azotem , bo skład powietrza to ok.78 % azot a tlen tylko 21% ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 ja bym sie zaczal martwic, cos sie dzieje co zmniejsza pobieranie wapnia. raczej ze zmiana powietrza do odpieniacza nie ma to związku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 (edytowane) A to akurat jasne. Zmiana metody prowadzenia baniaka przez to wzrost PO4 a co za tym idzie spadek przyrostów SPS - logiczne. Robi, jak zwał tak zwał. Ogólnie jak i w publikacjach mówi się że odpieniacz natlenia zbiornik - stąd użycie takiego sformułowania. Edytowane 14 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2013 Kilka lat temu jechałem na zeovicie i był ten sam problem i nigdy nie doszedłem dlaczego !najlepszym rozwiązaniem przy zeo jest reaktor , a nawet obowiązkowo powinien być reaktor, nigdy balling. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2013 No tylko przy aktualnych poborach Ca i kH to kompletnie nie ekonomiczne :-) Po drugie nie widze żadnej zależności Zeovit - balling czy Zeovit - reaktor Czy mało będę podawał ballingiem czy reaktorem to żadna różnica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach