FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Witam wszyskich:) Jak macie rozwiazane połączenie pomp cyrkulacyjnych w sumpie? Mam dwie pompy w ostatniej komorze sumpa.Do zbiornika głównego idzie jeden wąz doprowadzający wode z sumpa, i teraz podstawowe pytanie-jak spiąć pompy?czy obydwie połączyc mniejszymi węzykami z głównym doprowadzeniem do szkła głównego czy zastosowac jakis zawor zwrotny aby pompy nie blokowały przepływu nawzajem.czyli (pompa1-zawor pzwr)/(pompa2-zawor pzwr)-i obie podpiete osobno do tego węża głównego??? Czy są takie zawory przeciw zwrotne na wąż o wewn średnicy ok 12mm? Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Dlaczego chcesz dać dwie pomy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Pompy cyrkulacyjne z sumpa do zbiornika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 sorki-chodziło mi o pompy glówne do obiegu filtracyjnego:) Dwie aby zabezpieczyc sie na wypadek jakiejs kapitulacji jednej z nich.W razie problemu jedna zawsze podtrzyma obieg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Domyśliłem się Idąc Twoim tokiem rozumowania powinieneś zdublować większość urządzeń w zbiorniku.Moim zdaniem lepiej by było gdybyś zainwestował w jedną ,a dobrą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Ja bym aż tak nie kombinował, ale jeśli już, to każda pompa powinna mieć własną rurę bezpośrednio do akwarium. Można by dać trójnik i połączyć je w sumpie i dalej pójść jedną rurą do akwarium, ale przy takim rozwiązaniu musisz zainstalować zawory zwrotne pomiędzy pompami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 tekie ważniejsze elementy typu pompa obiegowa i grzałki i chyba to zabezpieczenie by wystarczyło:) tp-dosyc wazny element -z pozostałym wyposazeniem juz nie bede przeginał-heehe no własnie o trojniku myslałem ale szukałem zaworków pzwrotnych na wewnętrzna srednice 12mm i jakos wyszukac nie moge-słyszałeś moze gdzie takie cos dostane:) w akwarystyc nie widziałem a w hydraulicznych sklepach są tylko jakies metalowe:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Grzałki drugiej nie kupuj,ta dodatkowa pompa załatwi sprawę grzania Jeśli bym dawał dwie pompy,to doprowadził bym je dwiema rurami do zbiornika,przynajmniej cyrkulacja się poprawi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 \Dwie pompy, to też większa szansa na to, że któraś dostanie przebicie Tu masz zawory, może coś znajdziesz http://www.reefspot....id_category=143 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 Tylko mam juz wpieta w komin jedną rure doprowadzajaca i dlatego zastanawiam sie jak to zrobic-jak nic nie wymysle to zostane przy jednej jak sie mają dławic czy blokowac nawzajem ale moze ktos jakis pomysł podsunie na te zaworki -gdzie na nie trafic:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoTomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2013 ooo-dzieki wielkie!!!!!!!!!!!!!!!!))) super no ryzyko zawsze czycha z wielu stron ale zobaczymy jak pochodzi:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach