Skocz do zawartości
Maksym

Sylvania Coralstar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.Czy sylvania coralstar i aquastar to dobre połączenie? A może coś innego? Jestem nowy tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, 15000K jest OK, 10000 jest trochę żółta (miałem i zmieniłem, chociaż w USA stosują i zachwalają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze akwarium miałem na tych świetlówkach i nie narzekałem (3 niebieskie i 2 białe), obudziły się we mnie wspomnienia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściciel pozwoli, że się podepnę i zapytam

Jak wygląda sprawa ze wzrostem i wybarwieniem sps-ów w porównaniu do analogicznych ATI aquablue i blueplus?

Czy dostrzegacie różnicę? oczywiście poza ceną :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre swietlowki,zresztą dla ATI swietlowki produkuje Sylvania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, Sylvania podobno robi także dla ATI i Aquamedica rury ale czy różnica w cenie nie jest spowodowana przypadkiem tym że wypalają się szybciej niż przed upływem tych 6 miechów i szybciej tracą to spektrum dla sps czy jak to tam zwał...

Czy któryś z forumowiczów jedzie tylko na T5 sylvanii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam, że jak po 6 miesiącach zmieniłem na właśnie ATI o których mowa, a konkretnie ATI Blue Plus oraz ATI Aquablue Special w stosunku 2:3 to byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, aczkolwiek ATI Aquablue Special mają wyższą temperaturę barwową, więc zapewne stąd te odczucia.

Moim zdaniem świetlówki ATI lepiej trzymają barwę, ale Sylvani są tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim zdaniem świetlówki ATI lepiej trzymają barwę, ale Sylvani są tańsze.

I to praktycznie o połowę. Co przy np. 10szt. T5 zmienianych co pół roku robi różnicę

Ktoś jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje jeszcze kwestia jak koralowce wybarwiają się pod danymi świetlówkami, i tutaj punkt też przyznałbym ATI w porównaniu do Sylvani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy co kolega chce trzymac pod tymi swietlowkami,jesli miekkie korale i lps to Sylvania beda idealne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, dlatego podałem jeszcze jeden czynnik moim zdaniem istotny przy wyborze świetlówek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już miałem sylvanię w zbiorniku 100% SPS i korale brązowiały. Może właśnie przez lampy a może przez mój błąd w sztuce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zlikwidowanym sklepie Aquarium-farm w hali Wola mieli akwaria oswietlone swietlówkami Sylvani i kolorki mieli super,mysle ze to jakosc wody mogla miec wplyw na brązowienie sps.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, z tego co tu wyczytuję to wygląda na to że najlepsze połączenie to marinestar+coralstar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W zlikwidowanym sklepie Aquarium-farm w hali Wola mieli akwaria oswietlone swietlówkami Sylvani i kolorki mieli super,mysle ze to jakosc wody mogla miec wplyw na brązowienie sps.

Hehe, no widzisz - byłem nie raz nie dwa w tym sklepie i dla mnie to tam był brąz za brązem i brązem poganiał. Ale zależy kto co lubi.

Gadałem z tym facetem - zachwalał sylvanię ( bo ją sprzedawał) Było dużo monti i pocci ale napewno nie widziałem żadnej milleopory czerwonej ani np. zółtej ładnie wybarwionej.

Witam, z tego co tu wyczytuję to wygląda na to że najlepsze połączenie to marinestar+coralstar?

Tak, podziel się opinią po zakupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi