andy 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie lokalizacji sump'a... są dwie opcje, pierwsza tradycyjnie pod zbiornikiem ale tu się boję o hałas gdyż zbiornik będzie w dużym salonie w którym najczęściej przebywam, druga opcja spuścić go piętro niżej do piwnicy. Problem pompy już rozwiązany była by to Deltec E-flow z dużym zapasem podnoszenia. Jakie za i przeciw ? Baniak będzie miał ok.1000 litrów.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 (edytowane) A po czym wnioskujesz że podniesznie ok? Ta pompa ma zdaje się max 5,8M podnieszenia. Brałeś pod uwagę spadek wydajnośći wraz z kolejnym metrem? Moim zdaniem będzie zdecydowanie za mała w przypadku pompowania z piwnicy, przepływ 2000l to tyle co nic. Edytowane 6 Styczeń 2013 przez Tofik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 wstaw go do piwnicy ale na wysokim regale, tuż pod sufitem. wtedy nie będzie ta różnica poziomów taka wielka. Aczkolwiek ja właśnie wstawiłem z piwnicy pod baniak w salonie. W salonie lekki szum nie szkodzi tak jak w sypialni, puścisz muzykę i nic nie będzie słychać. Jak piwnice masz nieogrzewaną to będzie drożej kosztować ogrzewanie baniaka, parująca woda z solą spowoduje w wilgotnej piwnicy korozje wszystkiego co tam masz. Wg mnie to kiepski dość pomysł sprawdzony przeze mnie osobiście Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 wstaw go do piwnicy ale na wysokim regale, tuż pod sufitem. wtedy nie będzie ta różnica poziomów taka wielka. Aczkolwiek ja właśnie wstawiłem z piwnicy pod baniak w salonie. W salonie lekki szum nie szkodzi tak jak w sypialni, puścisz muzykę i nic nie będzie słychać. Jak piwnice masz nieogrzewaną to będzie drożej kosztować ogrzewanie baniaka, parująca woda z solą spowoduje w wilgotnej piwnicy korozje wszystkiego co tam masz. Wg mnie to kiepski dość pomysł sprawdzony przeze mnie osobiście jeżeli będziesz miał różnicy poziomów ok 4,5 metra to wydajność pompy spadnie poniżej 3tyś l/h więc będziesz potrzebował przynajmniej 2 takich pomp a wtedy warto zastanowić się nad abyyz, tam wydajność na 4,5 metra to jakieś 7 tyś l/h Niestety wysokość podnoszenia liczy się nie od pompy ale od poziomu wody zasysu więc umiejscowienie pompy nie ma w tym wypadku znaczenia. dodatkowo pompa nie zassa wody przy wyłączeniu prądu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Jak piwnice masz nieogrzewaną to będzie drożej kosztować ogrzewanie baniaka, parująca woda z solą spowoduje w wilgotnej piwnicy korozje wszystkiego co tam masz. Wg mnie to kiepski dość pomysł sprawdzony przeze mnie osobiście Chłodna piwnica może być plusem w upalne dni, może spokojnie zastąpić chłodziarkę. Parującą wodę można bez problemu ograniczyć do minimum, wystarczy szczelnie nakryć sump, wylot powietrza z odpieniacza też można wyprowadzić na zewnątrz. Podobnie jest z utratą ciepła, balot styropianu załatwi sprawę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Tak, zamierzam z tego chłodu korzystać ale nie przez ustawianie tam sumpa a najwyżej węża odpowiedniej dlugości z płynącą w nim wodą. W odwodzie mam też modyfikację kostkarki do produkowania lodu w kostkach w chłodziarkę akwariową. Juz jest do mnie w drodze wiec będę przerabiał zeby było na lato. Zima okladałem sump styropianem oczywiscie ale od gory nie udalo mi sie go uszczelnić na tyle zeby nie tracic ciepła i zeby woda nie parowała. Dlatego nie polecam zasadniczo. Pokoik obok, za scianą juz predzej, i wtedy tez sump tylko troche nizej niz akwarium zeby nie przeciążać pracą pompy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach