witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Witam Podlaczylem dzis reaktor wapnia z sonda ph (sonda ph weipro 2010 ). Sonda wykalibrowana dzis w/g instrukcji ok. Pomiar w akwarium -celem sprawdzenia (mam drugi komputer m.in . z sonda ph -wskazal taki sam wynik ph dla dwoch sond na dwoch roznych komputerach...) Jajca zaczynaja sie jak wloze sonde ph do reaktora (niezaleznie od glebokosci posadowienia..).Otoz wynik ph wody -PO WLACZENIU pompy podajacej wode do reaktora wzrasta o ok 0,2 a po zalaczeniu pompy mieszajacej juz o ponad 0,4 ! Co robic? -sprawdzilem to co mialem pod reka czyli dwa komputery z dwiema roznymi sadami ph w reaktorze- i odczyty jak wyzej! Jak wylacze pompy reaktora po chwili mam odczyt ph taki jak z akwarium... Wplyw na ta sytuacje ma chyba predkosc wody ,z jaka oplywa ona elektrode w gniezdzie reaktora..nic innego mi do glowuy nie przychodzi. ;/ Napiszcie prosze jakie sondy lub kompuytery macie w swoich reaktorach... Poniewaz mam ustawione zamkniecie elektrozaworu co2 na 6,5 Ph - to mysle,ze moze byc zonk... Jak uwazacie? pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Witek. Ja dopiero też będę odpalał reaktor. Ale tak sobie myślę że jak jest za mało C02 to Ph nie będzie spadało do wymagalnego poziomu 6,5. To się chyba musi odpalić przez jakiś czas a nie od razu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 BAU - teraz patrze i co widze....sonda pokazuje stale 8,45 Ph niezaleznie czy pompy dzialaja czy nie...??? Zglup[ilaem ..cyzby zasyp Ca , Mg ,ktory mam w reaktorze powodowal,podniesienie wody (w akwarium mam 8,00) o 0,45 ??? Prosze o odpowiedz. pozdr W, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Ile tego Co2 podajesz? Czy wkład może podnieść Kh? Nie mam bladego pojęcia. Tu się powinni wypowiedzieć użytkownicy reaktorów. Ja na razie próbuję zgłębić tę wiedzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Bau narazie nie podaje co2 - z tego co mi powiedzial sprzedajacy reaktor powinineim miec takie samo ph w komorze reaktora jak i w akwarium -ale chyba cos nie tak...no wlasnie fajnie jakby sie wypowiedzieli uzytkownicy reaktorow jak to jest u nich... pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 PV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 raczej nie powinno sie tak dziac bo to by znavzylo, ze masz bardzo alkaliczny zasyp. w ktorym miejscu reaktora masz umieszczona ta sonde ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Sushi -mam reaktor SKIMZ CM122 - sonda ph umieszczona na obiegu wew. glownej komory. Teraz wylaczylem pompy reaktora i juz od dluzszego czasu mam ph na komputerze z reaktora 8,65 a w akwarium odczyt z drugiej sondy 8,03 wiec co z tym zrobic? ps, Bylo podczas rozruchu nawet 6,80! Spadlo...nie wiem -przeplukalo zloze?? pozdr W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 zasyp masz pewnie nowy nie wyplukany jeszcze, wiec jest w nim mase pylu. ten pyl bardzo latwo sie rozpuszcza i tworzy sie cos w rodzaju mleczka aragonitowego, ktore podwyzsza w zamknietej komorze to pH. odpal reaktor, niech sie miesza w srodku i daj delikatny odciek z tydzien, dwa dopuki nie wyrowna sie idealnie ze zbiornikiem, tzn bedziesz pewien ze w reaktorze masz dokladnie taka sama wode jak w zbiorniku. dopiero wtedy zacznij dozowac CO2 bo na razie dopuki zasyp sie dobrze nie wyplucze beda ci wychodzily cuda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 dobrze tak zrobie -dziekuje za odpowiedz i podpowiedz...dam delikatny odciek i poczekam az wyrowna sie ph miedzy reaktorem a akwarium -po tym czasie tak jak napisales wlacze dozowanie co2... dziekuje W. odpalilem tak jak poleciles i na chwile obecna mam 8,80 ph w komorze - 8.03 w akwarium -czekam na efekty tego "plukania".. pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Nie znam tej elektrody, ale nie każda nadaje się do pomiarów przepływowych - może to jest jeden z powodów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 ok -mam dwie rozne elektrody -dwa rozne komputery i wynik ten sam....moze faktycznie nie kazda sie nadaje... Jedna to hydromet druga weipro ...jednak jak napisalem pozniej czy to pompy dzialaja czy nie -mam w reaktorze ponad 0,8 wieksze Ph niz w akwarium .. Najbardziej prawdopodoben jest to ,ze wytworzylo sie mleko aragonitowe tak jak napisal juz kolega z forum . Tak wiec musze uzbroic sie w cierpliwosc i odczekac jakis czas obserwujac czy ph spada i kiedy sie wyrowna z tym mierzonym w zbiorniku.... pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 (edytowane) a tak dla ciekawosci jakie pompy macie w tych reaktorach? ja mialem przez rok maxjet 1200 z metalowa oska i ten pyl wapienny starl mi ja do 10% poczatkowej srednicy Edytowane 6 Styczeń 2013 przez jacek_1970 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 moj model to http://www.skimz.sg/products/calcium/cm122.html pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 mialem najmniejszego eheima 1046 z ceramiczna oska. po roku tuleja miala taki luz ze mozna bylo 2 oski wlozyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Panowie - mam juz blisko 8,96 Ph w reaktorze;/ moze jednak warto wylaczyc odciek? pozdr W, ok wylaczylem sam reaktor-pozostawiajac tylko pompe zasilajaca - Ph jest juz bliskie temu z akwarium -jednak jak wlacze pompe reaktora to wzrsta do 9.00 (chyba trzeba tu odrazu aplikowac co2 do wart 6.5 Ph) pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 (edytowane) wplucz wpierw dobrze zloze dlatego mowilem tydzien, dwa. jak teraz podlaeczysz CO2 to bedziesz pozniej walczyl dlugo z jego ustawieniem bo nie bedziesz znal punktu "zerowego" i reaktor bedzrie ci skakal zrob teraz odciek z reaktora 20-30 kropli/min w ciagu nocy a w dzien odlaczaj zeby za bardzo nie podbic pH Edytowane 6 Styczeń 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 (edytowane) Witek2000, Pompa cyrkulacyjna w reaktorze ma działać 7x24! Jesli eletroda hydrometu to ERH-Q1 i jest w miarę nowa i sprawna to daj ją do reaktora. Sprawność elektrody poznasz przy np kalibracji jeśli odczyt stabilizuje sie długo czyt. trwa kilka - kilkanaście min. to eletroda moim zdaniem średnio nadaje się do reaktora. W akwarium możesz wsadzić tą drugą ( wolniejszą ) elektrodę, tam nie będzie Ci potrzebny dokładny i szybki pomiar. Po zalaniu nowego wkładu lub dosypaniu Ph zawsze pójdzie do góry i tym sie nie przejmuj w końcu to zasyp z CA Jak już masz zalany reaktor to puść delikatnie odciek 1 kropla na sek i podaj delikatnie CO2 też 1 bąbel na sek. PH na kontrolerze ustaw na razie na 6.5 i niech powoli spada PH reaktora. Teraz przed Tobą tydzień na regulację reaktora, jak PH dojdzie do 6.5 to sprawdzaj poziomy KH i CA w akwarium jesli będa spadały to zwiększaj odciek lub obniżaj stopniowo PH w reaktorze. Powodzenia. Edytowane 6 Styczeń 2013 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach