Skocz do zawartości
cYg

Projekt 182L + sump - proszę o opinie i uwagi

Rekomendowane odpowiedzi

Szkło 64L postawiłem w marcu chcąc sprawdzić czy mnie akwarystyka wciągnie.

...

Wciągnęła :)

Tu jest odnośnik do dziennika http://nano-reef.pl/topic/43587-64l-jelenia-bay/

Nowe szkło miało powstać jak wybuduję dom, ale to pewnie za dwa lata dopiero więc wymyśliłem, że największe co mi się zmieści teraz w mieszkaniu to 90x45x45 + sump. Początkowo myślałem o pozostawieniu szafki, którą już mam i nieco mniejszym szkle, ale ostatecznie zrobię wszystko od nowa.

1. Akwarium będzie na pudełku przelewowym z rewizją, które zrobił mi Facta - komina nie chciałem bo szkło wykorzystam w nowym domu gdzie będzie stało krótszym bokiem do ściany, a teraz dłuższym.

2. Jako, że będzie odstawało od ściany to tak jak w poprzednim wstawię dwie maskujące pionowe listwy,a całość nakryję koroną z pokrywą - czyli tak jak w 64L.W tej przestrzeni między szkłem, a ścianą zostanie trochę miejsca więc wymyśliłem, że wstawie tam po bokach dwa zbiorniki 35x10x45 i jedno będzie na dolewkę, a drugie na podmiankę. Będą wyciągane więc będzie je można czyścić.

post-2433-0-05375400-1357081561_thumb.jpg

3. Sump - podobno i prostszy tym lepszy więc jest dwukomorowy 50x35x40 - zmieściłby się większy, ale jako, że mam mieszkanie bez piwnicy i zbyt wielu szaf to muszę zostawić trochę miejsca na pierdoły bo mnie Żona z domu wyrzuci :) Między komorami jest przepływ na skarpety z mediami.

4. Odpieniacz: ReefOctopus 1000int. Zależy mi na cichym i wydajnym, a ten podobno jest ok :)

5. Obieg Tunze Silence 1073.020

6. Cyrkulacja: Teraz mam 2x Koralia 1600 i na początek je zostawię bo marzą mi się Tunze z kontrolerem, ale kaski jeszcze mało :)

7. Światło: Teraz mam lapę LEDową 72W o Lubusika,która jest dla mnie produktem doskonałym :) i nie chcę się jej pozbywać więc dołożę T5 - tym bardziej, że LEDowa lapa którą mam, ma wejście w kompie do sterowania T5 :) Nie wiem tylko jaka długość lampy bo chciałbym ją zrobić sam, i podwiesić w pokrywie. Sama świetlówka 39W ma 85cm, ale nie wiem jak to wygląda w przypadku wtyczki. Widzę, że odbłyśnik ma 80cm więc powinno dać chyba radę, a jak nie to 24W.

8. sposób oświetlania:

Zakładając że światło będzie jak wyżej chciałem dać

1x t5 39W

Lampa LED 72W

1xT5 39W

ale w moim akwa będą dwie wyspy i zastanawiałem się czy nie fajnie by było jakby lampe led przesunąć max w prawo nad jedną z wysp, a drugą zostawić ciemniejszą. Dając jedną z T5 aktyniczną mógłbym na ciemniejszej wyspie skupić się na LPSach fluo, a na tej z prawej strony pokusić się o jakieś proste SPS :) Nigdy nie widziałem tak oświetlonego akwarium więc liczę na Wasze doświadczenia i uwagi.

8. Obsada rybna to dwa błazny, mandaryn i salarias, które już mam i do tego może jakaś babka z krewetką pistoletową i jeszcze pewnie coś, ale jeszcze nie wybrałem :)

Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się Waszym doświadczeniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taka sama sytuacje mam ledową lampkę nad największa wyspą ze skał i tam planuje SPS i Lps zaś dwie świetlówki dochodzą nad mniejszą tam będzie las grzybowy bo teraz grzyby się smażą pod ledami i to im nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem grzyby i lpsy bezpośrednio pod ledami i musiałem mocno skręcić bo się nie chciały pompowac. Dlatego pomysł z dwoma strefami. Ostatnio w jakimś sklepie widziałem mała kostkę oświetlona jedną żarówką led przez co boki były niedoswietlone. W połączeniu z czarnym tłem wyglądało to super :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi