inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Styczeń 2013 (edytowane) W moim wątku ktoś wpomniał o możliwości poprawy pracy mojego odpieniacza i chodzi konkretnie o sam wirnik.Niestety na razie nie stać mnie na zmianę odpieniacza choć bym chciał.Dostałem jeszcze opis jak poprawić sam odpieniacz,ale ze względu na przyszłą sprzedaż wolę tego nie robić by zachował oryginalny wygląd. Mam taki wirnik a właściwie dwa bo tyle jest pomp http://erybka.pl/pro... ... z-L45.html i zastanawiam się jak go przerobić,może nowa nakładka,może mesch,może żyłka ? Mam jeden wolny wirnik więc jesli ktoś chciałby pomóc to mogę wysłać. Edytowane 1 Styczeń 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2013 Marek prv - coś spróbujemy zdiełać W moim wątku ktoś wpomniał o możliwości poprawy pracy mojego odpieniacza i chodzi konkretnie o sam wirnik.Niestety na razie nie stać mnie na zmianę odpieniacza choć bym chciał.Dostałem jeszcze opis jak poprawić sam odpieniacz,ale ze względu na przyszłą sprzedaż wolę tego nie robić by zachował oryginalny wygląd. Mam taki wirnik a właściwie dwa bo tyle jest pomp http://erybka.pl/pro... ... z-L45.html i zastanawiam się jak go przerobić,może nowa nakładka,może mesch,może żyłka ? Mam jeden wolny wirnik więc jesli ktoś chciałby pomóc to mogę wysłać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2013 Marek prv - coś spróbujemy zdiełać Hej Jeśli możesz podziel się wiedzą tajemną na temat przeróbki tego wirnika.... W swoim przerobiłem na taki "niby mesch" - wyciąłem blaszki wirnika zostawiając tylko talerz, na niego przywiązałem żyłką 10 warstw siatki pcv o oczkach około 0,5 cm (układane naprzemiennie). Efekt - pieni jak przed przeróbką . Nie żebym narzekał na jakość piany - jest ok, ale jeśli może byc bardziej ok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Dziś założyłem przerobiony wirnik.Zmiana to wycięcie tych niby igieł i założenie mesha.Pierwsze wrażenie to niby bez zmian,w body mleko jak wcześniej,ale jednak piana chyba jest lepsza,to pierwsze wrażenie i trzeba przerobić jeszcze drugą pompę.Dzięki za przeróbkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Tych igieł wcale nie trzeba było wycinać... wystarczyło nałożyć mesh na te igły. T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 (edytowane) Marek nie ma za co Tomcio a miałeś ten wirnik hydora w ręce? Fakt w igle tunze lepiej nałożyć ale to nie jest klasyczny wirnik igiełkowy:) Wież mi nałożenie na niego mesha prawie nie wykonalne - to nie jest igła i tylko takie niby łopatki wzdłuż osi pompy Tak wyglądał wirnik Marka po przeróbce Niestetey nie zrobiłem zdjęć przed wycięciem łopatek Może Marek zrobi jak wyjmie z pompy Tych igieł wcale nie trzeba było wycinać... wystarczyło nałożyć mesh na te igły. T Edytowane 17 Styczeń 2013 przez Fischer1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Tak się rozpędziłem,że zapomniałem zrobić fotki.Tutaj jest foto tego wirnika http://erybka.pl/product-pol-4756-Hydor-XP-1020Wirnik-igielkowy-do-pomp-Seltz-L45.html . Zrobiłem drugi wirnik sam,dałem 3 warstwy mesha,ale za mało obciąłem bo trochę hałasuje.Generalnie w body dalej nie widać zmian,ale piana inna.W szyjce przed kubkiem jest sama piana,wygląda to jak piana w wannie.Musiałem skręcić odpieniacz bo wywalał za dużo piany,teraz czekam aż się ustabilizuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Fischer1.... spoko... zwykły wirnik igiełkowy, a może niezwykły... ? ekstra kosmiczny ???? Wystarczyło nałożyć mesha.... Inmar ile dałeś za tę PRZERÓBKĘ ???? ? Zacznij słuchać a nie kase wydawać to może efekty KIEDYŚ będą ???? Każdy POWAŻNY już dawno Ci to mówił.... Tak czy siak, po dołożeniu mesha powinna być prawie stu procentowa poprawa..... Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Trochę dziwnie pieni,dziwne te bąble robi i co zauważyłem teraz siada przy karmieniu i to mocno,przy oryginalnym wirniku tego nie było.Ciężko go teraz wyregulować bo mały ruch i piany żadnej lub w drugą stronę kubek zalany,może filmik nagram.Ja dużo więcej tego mesha zostawiłem i dziś go wieczorem jeszcze przytnę,powinien ciszej chodzić.Co się poprawiło w jedną noc to rano miałem wyższy redox i Ph z tym,że po zapaleniu światła oba parametry spadły. Normalne,że redox w nocy ma 350 a rano już tylko 300 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Znaczy, że więcej tego powietrza odpieniek bierze skoro redox wzrósł. Ustaw na bardzo sucho i niech pochodzi kilka dni. I dopiero wtedy możesz zacząć po trochu podnosić poziom. PH zawsze spada w nocy, redoxu nie mierzę więc nie wiem. Biorąc na logikę to pewnie też spada. A czy ten nowy odpieniek jeszcze nie dotarł ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Fischer1.... spoko... zwykły wirnik igiełkowy, a może niezwykły... ? ekstra kosmiczny ???? Wystarczyło nałożyć mesha.... Inmar ile dałeś za tę PRZERÓBKĘ ???? ? Zacznij słuchać a nie kase wydawać to może efekty KIEDYŚ będą ???? Każdy POWAŻNY już dawno Ci to mówił.... Tak czy siak, po dołożeniu mesha powinna być prawie stu procentowa poprawa..... Pozdrawiam T Tomcio - spoko a jakie są ekstra kosmiczne? To ile tych wirników hydora przerobiłeś - podwieś jakieś zdjęcie sam jestem ciekawy jak Ci poszło p.s. Marek Ci nie napisał więc w jego imieniu - przeróbka kosztowała go znaczki na wysyłkę wirnika do mnie - czasem ktoś coś zrobi bezinteresownie! Uwierz w ludzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Zwykły wirnik igiełkowy. Taki jak np. w Tunze 9420. W ludzi staram się jeszcze wierzyć, ale w opowiadaczy już nie.... pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Czyli nie miałeś w ręce i opowiadasz? Zwykły wirnik igiełkowy. Taki jak np. w Tunze 9420. W ludzi staram się jeszcze wierzyć, ale w opowiadaczy już nie.... pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 hmmmm.... a jakaż to trudność i specjalność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Temat jest Marka więc może on Ci wytłumaczy czym różni się wirnik Hydora od igły tunze czy np deltecowskiego wirnika do AB. Wtedu może uwierzysz Tomaszu hmmmm.... a jakaż to trudność i specjalność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 (edytowane) Mnie kosztowało to faktycznie tylko znaczki,kolega przerobił wirnik i dał mesha na drugiego wirnika.W Katowicach na zlocie oprę sprawę o bufet. Ja tego mesha też zamocowałem żyłką,ale w pompie PSK jest montowany na spinki do kabli. Edytowane 18 Styczeń 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 W co mam uwierzyć ??? Sprawa jest jasna. Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 W Swoją prawdę W co mam uwierzyć ??? Sprawa jest jasna. Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach