Skocz do zawartości
andy

Akwarium morskie z drugiej ręki, za i przeciw.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym poruszyć temat odnośnie zakupu gotowego zbiornika, znalazłem taki jeden fajny zaraz wpadł mi w oko :D...jest wystawiony na najpopularniejszym serwisie aukcyjnym, pojawi się kiedy damy cenę od najwyższych :)

Jestem po rozmowie z właścicielem, dzielą nas 400 km, twierdzi iż wszystko jest w stanie przetransportować bez szwanku. Akwarium jest kompletne, wielkośći 190/60/60 z dużą wypasioną obsadą plus chyba 35 rybek...

Akwarium morskiego nigdy nie miałem, prowadzę swoją firmę, wyjeżdżam rano wracam wieczroem, mam na prawdę mało czasu...więc oprócz podstawowych rzeczy które jestem w stanie zrobić serwisowanie zleciłbym zewnętrznej firmie - jest kilka w niedalekiej okolicy.

Co Wy na to ? NIe rzucam się z motyką na księżyc ? Wiem że mógłbym mieć gotowy zbiornik bez czekania, dobierania wszystkiego itd... z drugiej strony czuję że budowa od podstaw ma tez swój smaczek, step by step...

Prosiłbym o opinie czy to na prawdę taka " okazja ", gość za zbiornik ceni 27 tys. zł, twierdzi że kosztował go 37 tys..

Pozdr.

post-3112-0-00927300-1356964305_thumb.jpg

Edytowane przez andy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to jak do firmy to ja bym Ci proponował odpuścić korale SPS, bo to masa zabawy, koszta i wieczne ryzyko.

Z takim budżetem pomyślałbym nad FO (fish only) same ryby duże i ładne. Mocny system filtracji i będzie cieszył oko nie gorzej niż to co tam znalazłeś. A przy tym w obsłudze będzie prostszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zlecasz wszystko komuś to na pewno nie rzucasz się z motyką na słońce. Człowiek przyjedzie zrobi swoje, a Ty się będziesz cieszył ładnym ''meblem'' w domu / firmie. Piszesz,że masz mało czasu,więc takie rozwiązanie wydaje się być bardzo sensowne, bo żeby baniak wyglądał tak jak na zdjęciu, to trochę czasu trzeba mu poświęcić.

Z drugiej strony tak jak piszesz, robienie baniaka samemu od podstaw to naprawdę fajna przygoda i dużo satysfakcji ,ale znów potrzeba na to czasu :(

Czy cena za zbiornik jest dobra musiałbyś zrobić listę całego sprzętu i życia jakie w nim jest, wtedy cos można ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym poruszyć temat odnośnie zakupu gotowego zbiornika, znalazłem taki jeden fajny zaraz wpadł mi w oko

Jestem po rozmowie z właścicielem, dzielą nas 400 km, twierdzi iż wszystko jest w stanie przetransportować bez szwanku. Akwarium jest kompletne, wielkośći 190/60/60 z dużą wypasioną obsadą plus chyba 35 rybek...

sam osobiście przerabiałem taki temat w linku poniżej masz więcej informacji :

http://nano-reef.pl/...12-xenia-world/

generalnie jest to wykonalne , aczkolwiek nie jest to prosta sprawa a raczej skomplikowana , jeśli ktoś obeznany z morszczyzną się tym zajmnie będzie ok i z naprawdę minimalnymi stratami , niestety na początku po przeprowadzce mogą sie pojawić niektóre plagi i trzeba w nich mieć rozeznanie aby sobie z nimi poradzić .

moje 4 miesiące po przeprowadzce :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz firmę na serwis akwa to radzę również dużo poczytać i być w temacie, bo są różne firmy i mogą cię nieźle na kasę naciągnąć... a za niewiedzę trzeba płacić. :wink:

i jeszcze jedno, takiego akwa jak z linku nie zrobisz nawet za rok...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasa niby nieduża,ale tak jak pisał presidento,po takiej przeprowadzce możesz spodziewać się wszystkiego,z pomownym dojrzewaniem włącznie.

Słabym punktem może być też ten odpieniacz,pompy AM i oświetlenie.Koralowce też nie powalają,a musisz się liczyć jeszcze z jakimiś stratami.

Za podobne pieniądze postawiłbym na Twoim miejscu baniak od podstaw na używanym ,dobrym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci morskie akwarium ?

Sobie zadaj to pytanie.

To jest hobby połączone z pasją które uczy pokory dla życia i natury.

Mieć po to żeby mieć, bo stać mnie na to ?

Taka postawa pozbawi Cię wszystkiego co w tym hobby najpiękniejsze.

Codzienne podglądanie co się tam dzieje, jakie formy życia o których nie miałem pojęcia że są się pokazały, jak rosną maleńkie szczepki żeby kiedyś być dawcą następnych szczepek itd.

Przemyśl to.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman, nie każdy kto ma akwarium jest akwarystą :) Andy chce mieć ładne akwarium 'mebel'' ale nie chce być akwarystą. SŁowo ''chce'' w jego przypadku nie jest do końca dobre, jemu praca nie pozwala bardziej zagłębić się w to hobby i nie ma sensu tego krytykować.

Andy, ja na Twoim miejscu, sam bym założył baniak, zaczął się nim sam opiekować, a jeśli stwierdzisz,że naprawdę czasowo nie dajesz rady, wtedy rozejrzyj się za serwisem. Może podczas składania tego wszystkiego do kupy jednak złapiesz bakcyla i wygospodarujesz więcej czasu na hobby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie krytykuję.

Daję tylko temat do przemyślenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubie takie konkretne fora, tak jak w interesach zawsze trzeba wziąśc wszystkie za i przeciw, wysłuchać wszystkie strony... Przekonaliście mnie, będę budował od podstaw, tego gotowca olewam. Mam duży salon na parterze, a tam miejsce gdzie idealnie wpasował by się zbiornik o długościi + - 3 m, nad szerokością i wysokością jeszcze pomyślę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, temat jesty rozwojowy. Peace ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aczkolwiek ja bym proponował FO, bo nie wymaga takiej wiedzy chemicznej i tyle pilnowania co w przypadku korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobaw się od zera, frajda jak cholera. Kupisz gotowe, nie jesteś w temacie i serwis czasami potrafi nie dać rady i zostajesz z ręką w nocniku, każdy następny powie co innego i tak w "kółko Macieju". Poczytaj fora, popytaj - wyglądasz sądząc po wypowiedziach na faceta z jajami zamiast ikry więc temat ogarniesz.

Co do przeprowadzki tego zbiornika z alledrogo, to proces dojrzewania po ruszeniu syfku z dwóch lat murowany, wiem to z autopsji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi