Skocz do zawartości
Mystik

Falownik do Koralii 12V AC

Rekomendowane odpowiedzi

zasilacz, mostek H i przebiegi generowane z procesora no bo nie widze tam DDSa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o widzisz - dokładnie o tym myślę. A z odwróceniem sinusa we fazie to nie powinien być kłopot dodając wzmacniacz. To się da zrobić kompletnie analogowo do testów przynajmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostek h wziąłem dokładnie z tego przykładu.

Ale nie wiedziałem o tym trójkącie.

Wygląda na to, że w analogu da się to łatwiej zrobić.

A powiedzcie jaki jest w ogóle sens tego trójkąta? W sensie co na to daje?

Ok. Trójkąt pyknę z ne555 i nałożę na sinusa z generatora.

Dwa komparatory. Dolną część sinusoidy wytnę diodą, a drugą odwrócę na wzmacniaczu. Bo jak widzę na przebiegach, to trójkąt leci bez zmian tylko połówki sinusoidy trzeba odwrócić

Zobaczę co mi z tego wyjdzie. A potem na zbudowany już wcześniej mostek.

Jak wyjdzie, to potem się zrobi jakąś adaptację na procesor lub wręcz przeciwnie. Jedyny problem widzę w zrobieniu prostego przestrajanego generatora sinusa.

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pamietaj ze napięcie zasilające mostek musi mieć około 26V , bo to Vpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha. Znalazłem wyobraźcie sobie uly7855 w swoich zbiorach. Mam nadzieję, że sprawny.

Jako wzmacniaczy i komparatorów użyję lm3900 bo też się znalazły. I każdą połówkę sinusoidy będę obrabiał oddzielnym torem.

26V? Nie za dużo? Przecież to mostek dba o zmianę polaryzacji. Ja zacznę niżej dla bezpieczeństwa :)

Może te nasze wywody zmuszą mnie wreszcie do zakupu porządnego zasilacza laboratoryjnego i stacjonarnego oscyloskopu, bo na razie, jak mi się zepsuło cudo radzieckiej techniki, to jadę na USB DX. Ale to jednak nie to :)

Żona mnie zamorduje, ale jutro składam do kupy całość :)

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nośna na trójkącie służy do budowania przebiegu PWM. nośna powinna mieć częstotliwość powyżej akustycznej bo inaczej będzie ci uzwojenie pompy piszczeć. na nośną nakładasz w przypadku zwykłego PWM napięcie stałe, którego poziom porównujesz z trójkątem za pomocą komparatora. Przebieg na wyjściu komparatora będzie sygnałem PWM o wypełnieniu proporcjonalnym do napięcia nałożonego na trójkąt.

W tym naszym teraz przypadku zamiast napięcia stałego, na trójkąt nakładasz przebieg sinus i również porównujesz oba przebiegi komparatorem. Na wyjściu będziesz miał "pociachany" przebieg PWM odpowiadający jednej z połówek sinusoidy.. Drugą połówkę załatwiasz albo odwracając nośną(gorzej) albo sinus o 180* (lepsze wyjscie) i kolejny komparator.

W atmelu kiedyś raz jeden próbowałem popełnić taki generator - dwie połówki sinusa zakodowane w tabele odpowiednio dla wyjść OC1A i OC1B Timera1 w trybie phase correct PWM, ale ostatecznie dla tamtego zastosowania efekty były zbyt... do bani i skończyło się na AD9850 sterowanym z tego procka. Jednak dla mostka H to powinno z zapasem wystarczyć. Niestety nie moge odnaleźć tych źródeł - to było ładnych kilka twardych dysków temu :(

Edit: Nie mój ale nada się - masz gotowe rozwiązanie :Dhttp://interface.khm.de/index.php/lab/experiments/arduino-dds-sinewave-generator/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zacząłem cosik sklecać :)

Najpierw ULY7855 (jako trójkąt) i generator sinusa (zewnętrzne urządzenie).

post-2796-0-26352900-1356878904_thumb.png

Na razie trójkąt ma 8kHz.

Ale chciałem robić coś dalej.

No i mam po prostu chyba czarną dziurę w mózgu.

Wziąłem wzmacniacz LM3900 (jak i LM239) i zacząłem go ćwiczyć. Ponieważ kompletnie nic mi nie wychodzi, to zacząłem powtórkę ze wzmacniaczy.

Podłaączyłem zasilanie (niesymetryczne 13V). Podałem Masę na wejścia odwracające i nieodwracające i na wyjściu mam Masę (13V względem plusa).

No to jadę dalej. Plus na wejście nieodrwacające przez rezystor 1M i Masa na wejście odwracające. Na wyjściu to samo. 13V względem plusa - chyba powinno być 0V względem plusa.

No to wziąłem i wywaliłem ten rezystor. I zarówno jak na wejściu mam (odrwacające-nieodwracające) 0V jak i 13V, to na wyjściu mam 13V względem plusa, czyli ładna czysta masa.

A ponieważ jest to diametralnie różne od tego czego się spodziewałem, to muszę sobię godzinkę odpocząć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, powrót do techniki analogowej bywa dość trudny :)

Człowiek się rozbestwił mikroprocesorami i nie potrafi zbudować najprostszych rzeczy.

Po zawaleniu biurka wszystkim co mam udało się coś wymodzić.

post-2796-0-73608600-1356963326_thumb.png

Teraz czas na drugą połówkę sterowania.

post-2796-0-23029800-1356969602_thumb.png

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest. Trzeba tylko to dopracować w szczegółach i wrzucić na mostek. Ale to już w nowym roku. Zobaczymy czy to będzie działać.

post-2796-0-23029800-1356969602_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wrzuciłem. I powiem, że zachwycony nie jestem.

Poszczególne przebiegi wyglądają następująco:

Wejście na mostek:

post-2796-0-98439000-1357228418_thumb.png

Wyjście z mostka na tranzystory:

post-2796-0-24748100-1357228446_thumb.png

Wyjście z tranzystorów:

post-2796-0-56398900-1357228463_thumb.png

I generalnie albo ten dupiasty komputerowy oscyloskop kłamie albo ten super dobry oscyloskop komputerowy mówi prawdę i tranzystory są kiepsko sterowane.

Pomijam fakt, że w tej chwili po podłączeniu obciążenia 22Ohm napięcie spada do 6V (z 12V bez obciążenia). To samo jest przy pompie. No i oczywiście pompa nawet nie drgnie.

Zasilanie mostka 13,8V z zasilacza do CB (mocny duży i dobry zasilacz). Ciekawe co byłoby, gdybym podniósł napięcie zasilania.

Martwi mnie tylko kształt przebiegu na wyjściu. Kompletnie zniknęły szpilki sterujące.

Dlatego jak pisałem, nie jestem zadowolony.

Jakieś pomysły? :)

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłacz no do testów zamiast pompy zwykłą żarówe - wykluczysz czkawke od uzwojeń silnika....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączałem jako obciążenie rezystor 22ohm/20W. I wtedy właśnie taka kicha się zrobiła.

Aha. Zmniejszyłem rezystory bramek tranzystorów do 56 Ohm.

Ten mostek mi się nie podoba. Może użyję innego z samymi tranzystorami n-chanel. One lepiej przewodzą i chyba szybciej się wyłączają. Może wziąć tranzystory bez diod wbudowanych.

Powoli tracę pomysły :(

Ale kurcze nie poddam się. Będę robił tak długo, aż zrobię.

Jak masz może jakiś sprawdzony mostek to podrzuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

diody musisz dać bo ci indukcyjności ubiją te mosfety lada chwila... mostek kurna musi być ok, problem jest gdzieś indziej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diody zewnętrzne zostawię. Tylko te wewnętrzne może coś brużdżą.

No właśnie. Tylko gdzie. Może napięcie zasilania za niskie? Albo ten "oscyloskop" głupieje. Bo to jest przystawka do komputera po usb i czasami jest problem z masą.

Zaraz podrzucę przebieg z jednej gałęzi.

O. Tak to wygląda dla jednej gałęzi, po obciążeniu rezystorem 2k2 5W każdego z tranzystorów oddzielnie.

post-2796-0-87370100-1357233880_thumb.png

u góry n-chanel

na dole p-chanel

Wygląda, że n-chanel coś wolno się otwierają. Bo w tym samym czasie p-chanel daje ze spokojem radę.

A powiedziałbym, ze powinno być odwrotnie.

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze wyjście dla sterowania jedną gałęzią obciążoną 22 Ohm.

Wygląda bardzo ładnie.

post-2796-0-91873300-1357234473_thumb.png

Teoretycznie druga powinna wyglądać tak samo. Stawiam na podwyższenie napięcia i głupiejący oscyloskop.

wymieniłem tranzystor n-chanel

post-2796-0-36198500-1357236102_thumb.png

Wydaje się, że odpowiedź jest lepsza (to tylko 1/4 gałęzi).

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi