Skocz do zawartości
Mystik

Falownik do Koralii 12V AC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Kombinuję wavebox-a z Koralii 12V AC i powiem, że nie jestem zadowolony z efektów.

Najpierw zrobiłem układzik zasilany DC z podwójnym mostkiem, sterowanym naprzemiennie PWM-em. Taki jak poniżej. Zachwycony regulacją nie byłem. Głównie problemem jest fakt, że Koralia ma dziwną cechę, że czasami kręci się nie w tą stronę.

post-2796-0-50062800-1356783247_thumb.jpg

Potem znalazłem coś takiego:

post-2796-0-81740800-1356783317_thumb.png

Pomysł super i nawet ładnie reguluje. Problem ze startem podobny jak poprzednio (ale on występuje również przy zasilaniu bezpośrednio z transformatora).

Tylko bardzo grzeją się tranzystory. Ponieważ są załączane 18V, to nie sądzę, żeby miały problemy z pełnym załączeniem. Ale nawet jak puszczę na full, czyli PWM o wypełnieniu 100%, to ten tranzystor, który przewodzi bardzo się grzeje. A IMHO nie powinien. Raptem 1,3A płynie. Wartości rezystancji zastępczej przy załączeniu nie podają, ale to nie są jakieś duże wartości. Może zmniejszę wartość rezystora na bramce.

Teraz kombinuje czy nie wsadzić normalnego triaka.

Ktoś coś może pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz, daj ze 27R - masz oscyloskop ? Ja bym wrócił do tego mostka H i przyjrzał się tylko kwestii martwych czasów - z czego generujesz przebiegi sterujące?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lechu dobrze prawi. kluczowa kwestia jest czestotliwosc pwm. kiedys temat byl walkowany. okazalo sie, ze zbyt duza czestotliwosc nie pozwala tranzystorom na pelne otwarcie i/lub zatkanie. sprobuj puscic kilkadziesiat hz i zobaczysz czy bedzie roznica:)

swoja droga lubusik adaptowal podobne schematy do chinskich pompek wtsokonapieciowych i polegl... ale nie rozwinal tematu dlaczego :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Częstotliwość już zmniejszał em. Ale jak za bardzo zmniejszysz to w przypadku mostka DC robi się straszna sieczka.

W drugim przypadku puściłem nawet napięcie stałe, bez PWM, i też się grzeje.

Oscyloskop mam. Wysterowuję z atmegi wewnętrznym pwm-em. I to zarówno w jednym jak i drugim przypadku.

Zmniejszę wieczorem ten rezystor i napisze jaki dało efekt.

Ten drugi układ bardziej mi się podoba. Prosty w pień. Wystarcza malutka attina. I w ogóle sam pomysł jest fajny. No i nie ma problemu z budowaniem sinusoidy jako takiej.

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budowanie sinusoidy w sumie też nie kłopot. Oczywiście nie liczyłbym w czasie rzeczywistym wypełnienia PWM ale zrobił tabelę. Jak rozbudowana zależy od f PWM w sumie ale myśle że tu te 8 bitów powinno wystarczyć - będzie schodkowa PWSMsinusoida ale zadziała na bank. Myślę że problem polega właśnie we wysterowaniu tranzystorów - masz czym - sprawdź przebiegi bramkowe w obu kanałach.

teoria na temat doboru fPWM i tabelaryzacji przebiegu jest tutaj:

http://ww1.microchip...otor 00984a.pdf

Jeszcze raz spytam bo nie znam tych driverów - co z czasami martwymi - może tu jest powód grzania się tranzystorów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zastanawiałem nad tym problemem i z tego co znalazłem to najłatwiej zrobić to zapisując kolejne próbki "sinusoidy" w tablicy a potem je kolejno odczytywać a regulacje częstotliwości uzyskiwałoby się poprzez zmianę czasu między kolejnymi próbkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E no z sinusoidą spoko. Sterowanie częstotliwością przepieknie działa. Do tego zrobiłem jeszcze zmniejszanie napięcia ze zmniejszaniem częstotliwości. Wszystko pięknie hula. To jest opanowane. Z procesora wychodzi piękna sinusoida. Ale już na wyjściu tranzystorów tak sobie. Jakby było dla nich za szybko, ale tak naprawdę nie jest.

Problem faktycznie jest wysterowanie tranzystorów. W układzie z mostkiem zmieniałem już rezystory ale bez pożądanego rezultatu. A pompa działała tak sobie. Dlatego sięgnąłem po drugi schemat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem z innymi wartościami rezystancji. Włożyłem nawet 22ohm. Niestety bez zmian. Grzeje się jak diabli. Reguluje przepięknie od 18V do 0.5V. Ale grzeje jak diabli.

Nie jest ani kwestia częstotliwości PWM, bo załączam tranzystor na stałe. Pompa ma 1.8ohm. Nie mam niestety miernika do pomiaru indukcyjności i nie wiem jaki faktycznie stawia opór.

Jak ktoś ma sprawdzony układ mostka to po proszę o schemat :)

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś nie rozumiem, jakim cudem ta pompa się kręci skoro załączasz na stałe (bez modulacji) mostek? takie cuda to dla silników DC i owszem....

Czy na pewno tak wyglądają względem siebie oba przebiegi PWM zasilające mostek ??

chipfig4.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek. PIsałem o drugim schemacie. On jest zasilany napięciem zmiennym. Dlatego jest bardzo interesujący. Nie trzeba kombinować z budową sinusoidy. Jest genialnie prosty z tym wykorzystaniem zamykaniem mostków.

Pierwszy schemat to oczywiście "traktuje" tak jak wstawiłeś. Dokładnie to używam jednego PWM i bramkuję sygnał tak, że jest kierowany raz na jedną gałąź, a raz na drugą.

Ale wracam do mostka od jutra.

Swoją drogą to jestem ciekawe czy korali a z oryginału jest sterowana zmianą częstotliwości czy tylko napięciem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ja się zafiksowałem na tym mostku i myślałem ze załączasz na stale jedną gałąź (mea culpa) :D Jak koralia ma w oryginale nie mam pojęcia - nigdy tego w rękach nie trzymałem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie zastosowałeś diody zwrotne w tym mostku, są wystarczająco szybkie?

Dwa:

Jakie tak na prawdę są te silniki w tych Koraliach? Z tego co znalazłem są to silniki synchroniczne a je steruje się tylko poprzez zmianę częstotliwości, w przeciwieństwie do silników asynchronicznych indukcyjnych gdzie ważne jest utrzymywanie stosunku U/f = const

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wracamy do mostka dc, to wszystko jak na schemacie. Nic nie zmieniałem.

Diody 1N4936 - 150ns

Właśnie pojęcia nie mam co to za silniki są w tych pompach. Na dobrą sprawę trzeba by wziąć oryginalny wavemaker i oscyloskopem sprawdzić co tam się na wyjściu dzieje .

U mnie pompa bardzo szybko traciła power ze zmniejszanie częstotliwości. Prawie natychmiast warczała i stawała. Ale tak sobie myślę, że może miała za niskie napięcie zasilania. Dlatego wirnik się przesuwał i przestawała kręcić.

Wrócę w najbliższym czasie do mostka i wszystko jeszcze raz przemyślę. Jeszcze nie zdarzyło mi się nie rozwiązać problemu :)

Ale każde wsparcie będzie mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak kiedyś pisałem , koralia 12V to pompki na napięcie przemienne , 15V 60hz

w orginalnym sterowniku korali na wyjsciu wytwarzany jest sygnał w stylu spwm ( sinusoidalny pwm )

1-s2.0-S0196890410000646-gr7.jpg

w oryginalnym hydor wavecontroler cząstotliwość nośna to trójkąt o f 20khz , f referencyjna to sinusoida o f od 10hz do 60 hz

ogólnie na atmedze dosyć ciężko to wykonać , np microchip ma specjalną serię procesorków dspic , które przeznaczone są do sterowania silnikami , mają odpwiednie geneatory trojkąta i sinusa i uwzględniają czasy martwe i tam sterowanie koralią w c to 30 linijek kodu

gdyż większość można ustawic w rejestrach ,

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz powiedzieć, że na ten trójkąt jest nakładana spwm? Czy o co chodzi? Możesz odrobinę jaśniej?

Bo z tego wynika, że sama sinusoida z pwm nie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekajcie a jakby tak? Może do testów bez procesora w ogóle...

generator sinusa, generator trójkąta i podajesz wyniki na komparator , z wyjścia komparatora dostaniesz SPWM

Zmiana częstotliwości przemian SPWM - zmieniając częstotliwość sinusa. Nośna pozostaje bez zmian... dobrze myśle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ogólnie masz 2 przebiegi

trójkąt o f około 20khz i sinusa o f regulowanej , i gdy trójkąt ma większą wartość niż sinus to wyj1 =1 jezeli mniejszą to wyj1 = 0 wyj2 jest negacją wyjscia 1

leszku bardzo dobrze myślisz

tak wavemaker wygląda w srodku :)

http://i33.tinypic.com/2mww378.jpg

a tak wygląda przebieg na wyjsciu wavemakera

http://i261.photobucket.com/albums/ii45/evilc66/Koraliafull.jpg

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi