Skocz do zawartości
cYg

Min. litraż vs. min. rozmiar akwarium dla ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z tym min. litrażem dla ryb? Nie jest tak, że czasami jest istotniejszy wymiar szkła? Np. dla Mandaryna, który nie przyjmuje mrożonek, litraż, a dokładnie ilość żywej skały ma większe znaczenie niż wymiar, ale już dla hepatusa takie proste to nie jest bo on lubi się rozpędzić :) Na stronie reef-shopu piszą, że hepatus wymaga 200L, ale chyba nie kostki 60cm tylko raczej coś bardziej pokroju 100x45x45.

Pytam o to bo planuję powiększyć akwarium i chcąc mieć pewne ryby muszę im zapewnić sensowne warunki, a wszędzie jest opisany min. litraż. Nie mogę wyjść powyżej 200L, ale czy np. żółtkowi, którego masa osób trzyma w szkle 100x50x50 będzie jakoś wyraźniej gorzej w szkle 100x40x40?

p.s. Wiem, że temat pokolców w za małych akwariach wywołuje wiele skrajnych emocji więc proszę oszczędźmy sobie tutaj kolejnej dyskusji na ten temat bo bardziej chodzi mi o nie zawsze uzasadnione trzymanie się wymagań litrażowych gdzie istotniejszy jest wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem żółtka w 250l i sprzedalem bo ryba sie meczyla ewidentnie,dla pokolcow baniak musi miec z 1,5m zeby ryba mogla swobodnie sie wyplywac.

Odnosnie Hepatusa 200l podane w reef-shopie to przegiecie,to jeden z najszybciej rosnacych pokolcow i osobiscie nie wposcil bym go do akwa mniejszego jak 700l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Polecam FishSelector

pomaga w planowaniu/doborze ryb (dobor do litrazu,zgodnosc gatunkow co do siebie itp)

Program online zupelnie za darmo nie wymaga sciagniecia na komputer jedyny mankament moze dla nie ktorych to menu po Angielsku,Francusku,Niemiecku lecz jest bardzo prosty i powinien kazdy sobie z tym poradzic.

Napenwo nie ma tam wszystkich ryb oraz zdjec ktore beda oczywiscie uzupelniane ale na poczatek powinno wystarczyc

link: http://www.fishselector.esaia.net/

pozdrawiam Norbert

Edytowane przez Normad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak dokladnie dziala ten kalkulator ? Bo jak wpisalem dane akwa, to wyskoczyly praktycznie same babki, kiedy je dodaje to w prawym gornym oknie pokazuja sie procenty, dodalem 15 ryb i jest na zielono 69%, ile % powinno byc ??

Wychodzi na to ze moge trzymac babki lub slizgi, nie powinienem trzymac np blaznow, bo nie ma ich na liscie, ale jak wybiore wszystkie ryby i zaznacze dwa blzny to w % sie mieszcze, moge miec ich 5x ale sa na czerwono i nie powinny plywac w akwa :/

Edytowane przez buczi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam FishSelector

link: http://www.fishselector.esaia.net/

hmm... niezły programik , tylko się okazało że w moim aktualnym

450 litrów mam przerybienie - wynik 201% przy 13 rybkach . najszybciej muszę reaktywować 1200 litrów gdzie hepatus i żółtek się będą mogły na długosci 250 cm lepiej wyszaleć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ten kalkulator jestwlasnie po to skonstuowany zebys postawil zbionik 2000 l ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale sedno tematu jest gdzie indziej bo o litrażu można poczytać na wielu stronach. Jaro 37 napisał, że Żółtek wymaga min. 150cm długości. Czyli akwa 150x35x35 będzie ok? :) Bo to 200L :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tabel i przelicznikow przyda sie jeszcze odrobina zdrowego rozsądku :)

I tutaj zaczynają się problemy na zakupach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej jak kupuje ktoś kto z akwarium nie miał wcześniej do czynienia. Ma kostkę 60cm widzi że 200l ok na hepstusa więc siup kup teraz. :-) i zdrowy rozsądek przy braku doświadczenia nic nie da. Lepiej jakby w min wymaganiach pisali długości baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyg a czemu nie dasz 150x45x45 ? Co z tego ze akwa bedzie dluzsze jak ryba nie bedzie mogla sie obrocic ? Jak juz stawiac to ile sie da, ja jakbym mogl to bym postawil na pol salonu, no ale nie mge :( a skoro chciales 100x45x45 a mozesz 150x35x35 to postaw 150x45x45, czemu zes sie uparl na te 200L skoro mozesz miec duzo wiecej ? Przy takim wymiarze bedzie mogl plywa zoltek, hepatus i inne szpargaly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim, przelicznik ryb/na litr to kompletne nie porozumienie, bo czym że jest np 2500L dla 1hepatusaw kiedy w oceanie na 1 osobnika tego gatunku przypadają miliardy o ile nie więcej wody.

Ja zawsze byłem zdania że należy dzielić zbiornik na strefy.

-denna gdzie są ryby mało ruchliwe, nie pływające po całym akwa

-środkowa strefa tam są ryby które poruszają się po strefie dolnej i środkowej

-oraz strefa gumisów - czyli spora przestrzeń gdzie nie ma wiele przeszkód i większe ryby mogą się wyszaleć.

Dużo zależy od sposobu układu aranżacji, od przemiany materii ryby, itp.

Nie ma sensu stosowanie żadnych przeliczników - nawet równie idiotyczny 150cm na żółtka

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mogę dać 150cm - max co u mnie wejdzie to 1m, Chciałem tylko zwrócić uwagę na to,że niektóre zwierzaki nie potrzebują litrażu tylko wymiaru, a wszędzie przewija się informacja o litrach. Kiedyś chciałem koniecznie dużą kostkę i dopiero jak przypadkiem natknąłem się na informację o tym, że niektóre ryby potrzebują się "rozpędzić" to zdecydowałem się na panoramiczne. Nie wyobrażam sobie kostki dla hepatusa :)

Jeśli chodzi o wymiar +10cm na głębokości i wysokości to niestety, ale robi on b. dużą różnicę w kosztach - większa lampa, grubsze szkło, inny odpieniacz. Lepiej zrobić mniejsze, a porządnie niż większe po kosztach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny kalkulator.

Rzeczywiście trudno go polubić :) Przynajmniej amphipriony mogą być :)

Tylko kto wytłumaczy mojej córce, że Paracanthurus hepatus nie da rady.

Ale już poważnie. Znowu się człowiek dużo rzeczy dowiedział i kilka gatunków przejrzał. Szkoda, że u nas taka bida w tych rybach. Co z tego, że sobie coś wymyślę, jak w sklepie tylko nemo, nemo, pterapogony i nemo jeszcze jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi