Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 A absorbenty phoshoran też zalewacie wcześniej wodą RO? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Jedni płuczą inni nie,ja akurat tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Zależy jaki adsorber i co zalecił producent, Rowa na przykład nie zaleca płukać. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Czyli trzymamy się instrukcji. OK. Dzięki PS> Już wymyśliłem gdzie ten filtr wcisnąć w sumpie Jutro będzie klejenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Ja mimo wszystko jestem za osobnym trzymaniem węgla i adsorbera, a to dlatego że węgiel wymieniam co tydzień, a nie jak wcześniej co miesiąc. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Co tydzień?? A ile tego węgla wkładasz na swoje 400l? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Jakies 200ml tak na oko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Sporo. Myślałem, że to 500ml wystarczy mi na pół roku Dobra. Zmienię myślenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 (edytowane) Ja mimo wszystko jestem za osobnym trzymaniem węgla i adsorbera, a to dlatego że węgiel wymieniam co tydzień, a nie jak wcześniej co miesiąc. Pozdrawiam seb jest szkola otwocka i falenicka otwocka - co tydzien falenicka - co miesiac. ja uwazam, ze falenicka jest OK i dlatego trzymam razem seb, co wg ciebie powoduje, ze trzeba wymieniac co tydzien ? Edytowane 26 Grudzień 2012 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Kiedys Grześ dyzma wrzucał linka na NR do jakiegoś opracowania akademickiego na temat węgla, w testach wyszło im że węgiel w akwarium morskim działa przez pierwsze kilka dni, potem jest zalepiany i zasiedlany przez bakterie, i proaktycznie przestaje spełniać rolę do jakiej został przeznaczony. W słodkim akwarium sprawa wygląda zupełnie inaczej. Ja całe życie też wymieniałem co miesiąc, ale fakt jest taki że po tym miesiącu to był juz zbity twardy baton więc coś w tym chyba jest, poza tym, akceptuję to że są mądrzejsi ode mnie Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 nie wiem, co oni testowali, ale moj wegiel (Rowa) po miesiacu niestety nie jest zbity wykazuje sypkosc dokladnie ta sama jak w momencie wsypania. mysle, ze to dokladnie tak jak z zywica jonowymienna. jesli akwarium jest czyste wegiel wystarcza na miesiac spokojnie. jesli jest brudne trzeba wymianiac i co 3 dni. ja wymieniam raz w miesiacu, pare osob mądrzejszych odemnie tez tak robi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 A czy nie lepiej zamiast wegla uzywac ozon ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 snake, to dwa rozne media to tak jakbys pryszcze chcial leczyc operacja na mozgu )) wegiel dopieszcza wode, ozon ja pali do zywego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Jakoś nasz Stani używa ozonu i nie ma z tym problemu,Snocho także.Poza tym jest obszerny artykuł w Koralach raczej z pochlebną recenzja.Na PW mogę podesłać skan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 To ja poprosze . Sushi bardzo mozliwe ze tak by usunal pryszcze :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Inmar wszystko sie zgadza...ale zamiast węgla ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Właśnie zamiast węgla,zapytaj Staszka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Inmar, ja znam ozon i znam wegiel. to ze stani uzywa to zaden argument, to ze sancho uzywa to tez zaden argument (mnie osobiscie jego baniak nie zachwyca). nikt nikomu nie zabroni tego robic. ja mowie, ze to nieporownywalny kaliber. ozon to juz powazna ingerencja w sklad wody a wegiel to tylko drobne wylapywanie toksyn. wezmy to inaczej, co sie stanie jak wrzucisz do baniaka 10 litrow wegla ? NIC a co sie stanie jak odkrecisz ozon na maxa...... ? To ja poprosze . Sushi bardzo mozliwe ze tak by usunal pryszcze :-D operacja zakonczona calkowitym powodzeniem, tylko wredny pacjent nie przezyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach