Skocz do zawartości
jaroglider

Wzorcowe(optymalne)parametry dla wzostu sps

Rekomendowane odpowiedzi

po pomiarach dzisiejszych mam u siebie ca440 kh8 mg1500 no3 5 po4 0.04 zastanawiam się czy czegoś nie skorygowac aby sps,y lepiej śmigały jak macie w swoich zbiornikach w których z przyrostów jesteście zadowoleni?

światła około 1,1 w/l

pozdr.Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym mierzyłeś NO3 i PO4? Generalnie jest ok, jak włożysz spsy to Ci ściągną Mg bo ciut wysokie jest, ja bym jeszcze popracował nad NO3. Światło takie jak w stopce?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jarek

skorygować to raczej nie, ale utrzymać stabilnie przez dłuższy okres czasu np rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no3 red sea a po4 mała hanka,magnez trzyma mi się długo taki wysoki,Seb światło jeszcze dołożone 2x80

Darek z po4 walczyłem jakiś czas tragedi nie było ale trzymało się 0.11

Edytowane przez jaroglider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 150W HQI to para w gwizdek trochę, bo światła daje niewiele jak na pobór mocy, gdybyś te 450W zamienił na t5 to byłby ogień, no chyba że lubisz bliki :) A całej reszty to mówiąc szczerze bym nie ruszał parametrów, pilnuj tylko PO4 zeby Ci nie rosło powyżej 0,05 i bedzie dobrze, tak jak napisal Darek, utrzymuj te parametry na stałym poziomi przez rok a bedzie bardzo dobrze :) a później zaczniesz szlifować kolorki.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek,

Myslej ze nie chodzi o to zeby "pedzic" korale jak gesi na watrobke tylko zeby byly zdrowe. Jesli sa przyrosty i kolory to znaczy ze jest dobrze. Pamietaj ze lepsze jest wrogiem dobrego.

Postawione przez Ciebie pytanie jest bardzo ogolne i daje zbyt maly obraz obecnej sytuacji w akwarium.

Zastanow sie i odpowiedz sobie na kilka pytan.

Czym karmisz korale i jak czesto? Jakie sa obecne przyrosty? Czy kiedys byly wieksz/mniejsze? Jaka jest ogolna kondycja korali? Czy rosna rownomiernie w calym akwarium? itp

I najwazniejsze to chyba to co chcesz osiagnac w akwarystyce morskiej? Na super wybarwione korale to obecne parametry sa zle. Jesli nie dbasz o kolory plus masz inne rodzaje korali (LPSy miekkie) to parametry sa ok o ile sie takie dlugo utrzymuja.

A jak Ci zalezy na przyrostach to w sieci jest opisana metoda hormonowa. Beda polmetrowe przyrosty w kilka miesiecy :)

Pozdro

Edytowane przez Tester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak myśle odnośnie 150 hqi,po nowym roku chyba wcisne tyle t5 ile wejdzie pod wymiar korony

pozdr.Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi