Skocz do zawartości
loccutus

Rysunki techniczne dla DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz nie ma sensu całej obudowy z dwóch powodów (jak dla mnie)

obudowa.jpg

raz że to wymaga dostępu do naprawdę poważnych narzędzi typu prasy krawędziowe itd i 99% i tak nie skorzysta, a dwa - mimo tego że masz rysunek przeważnie okazuje się że na tej prasie nie ma możliwości wygiąć takiego łuku czy zagiąć czegoś w "taki sposób", więc trzeba zmieniać wszystko pod narzędzia jakimi się dysponuje - przerabiałem to niestety osobiście nie raz. Jednym słowem co innego proste elementy, szablony itp a co innego cała skomplikowana paczka.

Inna sprawa że znając życie po udostępnieniu projektu całej obudowy za free - za chwilę zobaczymy to na allegro jako czyjś autorski wynalazek w okazyjnej cenie - przez to też przechodziłem przy okazji sterownika do akwarium więc dziękuje... :( Gdyby ktoś jednak bardzo chciał - zawsze może uderzyć do mnie na priva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku masz rację,zawsze znajdzie się jakiś "wynalazca" . To co pokazałeś na 2 rysunku jest dla mnie wystarczające.Potrzebowałem tylko pomysłu.

Obudowę taką można zrobić z PCV - Frezarka cnc , szeroki stożkowy frez i do boju.Łuki nie będą takie duże,ale nie będzie to też siekierą ciosany grzmot.Koszt niewielki,lekka konstrukcja,kolor do wyboru.Mimo to dzięki :)/>

Ps: w kwestii tematu,można wrzucać rysunki techniczne innych DIY np sito?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu - zrobimy sobie bazę technologiczną - a dlaczego nie. Może nawet dział projektów wydzielimy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Buduje odpieniacz na rurce 180mm

Ma ktoś może rysunki w corelu na ploter?

Bardzo ładnie proszę :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pliki w CDR ewentualnie w DWG dla osoby która mi to wytnie jest podobno bez znaczenia czy na ploter laserowy czy na frezujący

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z doświadczenia Ci powiem, że posiadając oba urządzenia i importując pliki do nich z różnych formatów, często przekłamania w wymiarach wychodzą. Ale jak uważasz.

A teraz napisz, co chcesz mieć przerysowane. Bo wymiar rury to raczej za mało. Szkic jakiś masz? Choćby i ręczny. Bez tego nie mam pojęcia co chcesz mieć narysowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że najlepszym rozwiązanie będzie zamieszczanie plików w corelu. Potem zawsze przecież można eksportować do odpowiedniego urządzenia.

Mam rysunki sit do odpieniaczy i filtrów.Nie udało mi się zamieścić ich tutaj (brak uprawnień do wysyłania pliku) Więc jak ktoś potrzebuje to na pocztę prześlę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowałem pierwszy post - pliki podsyłać do mnie na maila jak ma ktoś kłopot - wrzucę na serwer i będę linkował w pierwszym poście. biuro@aqualed.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko pamiętajcie o jednej rzeczy jak będziecie komuś zlecać wycinanie - często rury akrylowe różnią się nieznacznie wymiarami a i po przecinaniu lubią zmienić delikatnie kształt. Więc jak macie rurę, to dobrze ją zmierzyć przed wykonaniem pod nią różnych elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysunki wrzucone. jeśli ktoś ma coś jeszcze to tak jak Mariusz - email i będzie wrzutka na serwerek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozamiatane zgodnie z życzeniami. Można wracać do rysunków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Potrzebuje koło średnia 182 z podfrezowaniem na 171 grubość 4mm podfrezowanie na głębokość 2mm i w nim 8 otworów co 45 stopni w odległości 80mm od środka.

Obręcz 182mm w środku 90mm

Obręcz 180mm w środku 90mm

Koło 172mm w środku sito 82mm

Edytowane przez robertk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi