AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 (edytowane) Czesc Od dwóch lat mam acre, rośnie u mnie od 1cm. Od dwóch miesięcy obserwuje jakby ślinienie sie pod koralem. Raczej dzieje sie to w nocy. Jak widać na zdjeciach od "góry" kondycja jest OK. Ale zaczynam sie martwić czy aby to "cos" nie bedzie postępować. Koral był dwa razy płukany w RX'sie, jest w miejscu gdzie sie tworza wiry w wodzie a wiec wydaje sie że tak grubemu koralowi jest tam dobrze. Zresztą widać to po wypolipowaniu i przyrostach. Dodam jeszcze że w nocy na końcach wypuszcza około 5mm polipy. Zerknijcie - moze macie jakieś pomysły, jestem bliski podjecia decyzji o połamaniu go na mniejsze szczepy. Edytowane 14 Grudzień 2012 przez AdrianPotocki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Wygląda jakby coś po nim przeszło,może jakiś mały ślimor albo inny robal ? Szkoda takiego ładnego korala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Witaj Adrian, a to niejst przypadkiem działalność garbika? Masz go jeszcze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Wkładałeś ostatnio jakieś korale ? Też stawiam na coś co ją gryzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Miałem taki przypadek,wyglądało identycznie jak mały ślimak "przejechał" po koralu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 mariuszduch ten stan jest permanentny od dwóch miesięcy - musiałoby coś łazić w te i z powrotem. tak jak pisałem koral był dwa razy w kąpieli w RX. Po za tym takie podrażnienie znika po jakimś czasie. a ubtyki czesto sie goją i zalewaja nową tkanką obserwuje go i nic po nim nie łazi - no chyba że pod mikroskopem jest to coś dopiero widoczne zegeye garbik trzyma sie od tego korala z daleka snakecharner tak, były w miedzyczasie nowe korale- ale za każdym razem przechodzą kwarantanne (kąpiel w RX) nie twierdze że nie mam jakiegoś śmieństwa w baniaku - ale idąc tym tropem to inne akry też by były tak zmasakrowane dodatkowo na tym koralu w innych miejscach by byly ślady. A na nim są tylko w miejscach zaslonietych przed światłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Adrian popatrz tu może coś znajdziesz -http://aquariumcoraldiseases.weebly.com/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2012 poczytałem nic podobnego nie znalazłem A czy to nie jest tak że niektóre gatunki poprostu bardziej "inwestują" w powierzchnie wystawioną na światło i tej od spodu pozbywają sie bo i tak nie jest "produktywna" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Może ktos ma jeszcze jakis pomysł ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 A może podobny przypadek jak u Inmara ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach