Skocz do zawartości
wooboodoo

Automatyczna podmiana wody...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zacznę od tego że zawsze zazdrościłem kolegom którzy mają szczęście i sumpy mogli umieścić w piwnicy (ew. garażu).

Jedną z wielu kożysci mając pomieszczenie filtracyjne jest korzystanie z funkcji automatycznej (dobowej) podmiany wody gdyż zazwyczaj w okolicy znajduje się bieżąca woda, filtr R/O oraz miejsce na umieszczenie jakiegoś pojemnika na mieszanie świeżej solanki. Gorsza sytuacja jest gdy mieszkamy w bloku lub domu 2 rodzinnym na pierwszym pietrze (mój przypadek) nie ma bezposredniego dostępu do piwnicy ani garażu lecz mimo to znalazlem pewne rozwiazanie. Postanowiłem użyć (membranowej) pompy cisnieniowej jakiej na codzień używamy do filtrów odwróconej osmozy potocznie nazywanej "boosting pump".

Jako ze pompa ta bez trudu jest w stanie wytworzyc ciśnienie rzedu 100psi (6.8 atm) (nawet wieksze w zaleznosci od modelu) uznalem ze warto spróbować... Cała magia polega na tym zeby użyć cienkiego ważyka 1/4" (6mm? wybaczcie ale nie znam dokladnego wymiaru w mm)

który można ukryć w moldingach przypodlogowych albo nawet w ścianie jeśli jest taka możliwość/potrzeba.

Jako ze jest to pompa mrmbranowa poza funkcja tloczenia posiada rownież funkcje ssania więc zbiornik ze swierza solanka nie musi sie wcale znajdować w pobliżu akwarium, w moim przypadku zbiornik takowy jest oddalony od akwarium około 20 metrów. Sciek oddalony jest około 8 metrów w przeciwnym kierunku (zlewozmuwak kuchenny)

Wykonałem prototyp wykorzystując na początek zwykle zaworki kulkowe którymi ustalalem kierunki ssania/tloczenia dla pompy, wielokrotne próby zakończyły sie powodzeniem postanowiłem więc wdrożyć do życia trochę automatyki.

W moim przypadku bedą to 4 maleńkie (1/4" wejście/wyjście) elektrozaworki, można rownież użyć pojedynczego z podwójna faza pracy ale nie mogłem znaleźć niczego w przystępnej cenie więc postanowiłem użyć czterech małych. Elektrozaworki maja za zadanie kierunkowania strumienia wody i bedą pracowały parami podłączone pod wspólny zasilacz 12v.

Pierwsza faza... otwiera zawor na lini ssacej z sumpu (brudna woda) oraz otwiera linie prowadząca do scieku, limit ustalamy (najbezpieczniej) wlacznikiem plywakowym (float switch) umieszczonym w sumpie i jest to uzależnione od naszych potrzeb (wielkości zbiornika) moze to być 5 litrów jak rownież 15...

Gdy pompa wypompuje z sumpu zadana ilośc wody wlacznik wyłączy jej prace po czym przechodzimy do fazy drugiej...

Użyte w fazie pierwszej zaworki zamykają sie (najlepiej użyć naturalnie zamknięte, pozbawione napięcia samoczynnie sie zamykają)

natomiast otwiera sie następna para, zaworek na lini ze świeża solanka oraz na lini od pompy do sumpu. Limitem w moim przypadku jest ten sam wlacznik plywakowy którego używam do dolewki R/O podczas pracy podmiany wody funkcja dolewania R/O jest zawieszona na okres 10 minut.

Cała operacja mimo tak małego przekroju rurki zajmuje około 6 minut przy podmianie 2 gal wody (nie cale 8 litrów).

Osobiście do kontroli będę używał kontrolera Apex, GHL profilux rownież ma te funkcje i znakomicie sie sprawuje. Chciałbym opracować kawałek płytki i zrobić niezależna kontrole dla tego wynalazku ale ze elektronik ze mnie rzaden moze znajdzie sie ktoś kto zechce sie podzielić najprostszym rozwiązaniem które mogłoby działać jako kontrola.

Zapewne wielu z Was uzna to za nie potrzebny wynalazek lecz mam nadzieje iż znajda sie tez tacy którym sie to moze przydać.

Dzis przychodzą elektrozaworki więc jeśli znajdę czas zeby to jakoś poskładać do kupy postaram sie zrobić jakieś zdjęcie.

Pozdrawiam

marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi