Skocz do zawartości
Mariusz

Balling z Fauna Marin

Rekomendowane odpowiedzi

Do ballinga uzywam wszystkich preparatow min. dlatego ze dobrze sie rozpuszczaja (no moze nie ten do podbijania KH) i instrukcja obslugi jest dziecinne prosta

1. can:
2 kilogram Calcium Chloride-Dihydrate in 5 liter reverse-osmosis water

2. can:
2 kilogram Magnesium Chloride-Hexahydrate in 5 liter reverse-osmosis water
250 gram Magnesium Sulfate-Heptahydrate

3. can:
500 gram sodium hydrogen carbonate in 5 liter reverse-osmosis water

Nie uzywam jednak mikroele. poniewaz oni chca zeby je rozrabiac z ballingiem, mi pasuje osobne dozowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, no tak, dobrze jest trzymać się jednego producenta, można poznać dokładnie produkt.

Ciekawe jak tam po dłuższym okresie się sprawdzi.

Zostają jakieś syfy w końcówkach płynów w kanistrach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kh zostaje troche ale ja wsadzilem do tego karnistra malenka pompke obiegowa ktora raz na dzien cyrkuluje 1 godzine i problem z glowy :eek:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie wlasnie chodzilo o te dodatkowe mikroelementy do plynow FM i sol bez NaCl bo ze same proszki sa dobrej jakosci to wiem bo mialem probki:) a czy ktos stoswal z was np pokarmy dla ryb lub aminokwasy Fauna Marin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć, ja od pewnego czasu stosuję balling według instrukcji ze strony Fauna Marin razem z minerałami Ultra TraceB i jestem bardzo zadowolony, odstawiłem wszystkie inne mikroelementy i jestem bardzo zadowolony. Korale nabrały koloru a ja nie muszę się martić o podawanie preparatów, rozrabiam ballinga, dodaje Trace i mam sprawe z głowy. POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja magnezu nie dozuje bo mam go w baniaku wystarczajaca ilosc, a zgodnie z instrukcja FM trzeba dodac Iodine-Fluorine Complex do 2 pojemnika z ktorego podbija sie magnez. I co teraz ? Dozowac na sile magnez zeby uzupelnic brak Iodine-Fluorine Complex? Czy ryzykowac i wlewac Iodine-Fluorine Complex bezposrednio z butelki do baniaka. Napisalem "ryzykowac" poniewaz FM zabrania bezposredniego dolewania preparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie czekam na te preparaty do ballinga z FM,i tu putanko czy mozna je stosowac do tej instrukcji co jest na http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/body_metoda_ballinga.html, czy tylko nadaja sie do balling light

a i jeszcze jedno czy macie jakis kalkulator by wyliczyc ile lac tych preparatow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co jak rozrabiałem proszek na podbicie Ca FM, to woda o wiele mniej się zagrzała, prawie w ogóle.

Dlatego podejrzewam, że jest to CaCl2 ×2H2O, w tym wypadku pasowałoby to do rozpiski ze strony Bolesławskiego.

Ale na opakowaniu FM nie ma napisane czy to jest CaCl2 ×2H2O czy CaCl2 ×6H2O, bo CaCl2 to raczej nie jest, bo się nie grzeje.

Dlatego moim skromnym zdaniem lepiej w tym wypadku zastosować się do instrukcji FM.

No i dalej jeśli da się utrzymać normalne parametry bez dużych różnic w podawaniu płynów tzn że chyba trochę pomyśleli w tej firmie FM.

O.przepraszam na stronie FM jak byk jest napisane, że to jest CaCl2 ×2H2O tak że przepis na Ballinga jak najbardziej ze strony bolesławskiego.

Z tym dozowaniem to jest też kalkulator na stronie np: FM, ale ja wiem, czy to jest dobre.

Chyba lepiej zacząć od mniejszych dawek i robić testy korygując potem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Bolesławskiego jest jeszcze,jak poszukać to jest jeszcze w necie tych kalkulatorów.

Albo lej powiedzmy po 30 40ml codziennie i po tygodniu zmierz parametry jak będzie za mało to zwiększysz do 50 ml i tak dalej.

Ty masz chyba 180l akwa, to zaraz na pewno odezwą się ludzie z podobnymi baniakami.

Bo to w ogóle, powinno się obliczyć dzienny spadek Ca, Mg...

Ale mi tam nigdy nie chciało się tego liczyć, wszystko testy pokarzą i zwierzaki, dlatego taka prosta i ogólnikowa rada z mojej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie ja bym wolal sobie policzyc,strasznie leci mi MG i CA a twardych nie mam wcale tylko LPS i miekkkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może Ci się przyda, taka tabelka ze strony www.arcadio17.republika.pl policzysz dzienny spadek Ca i już.

Albo jeśli pamiętasz coś jeszcze z chemii, to o ile pamiętam na nano-reef, jest taki artykuł, który pomoże Ci dokładnie to policzyć.

Być może przeczytasz go jeden raz i nigdy więcej Ci się nie przyda.

W praktyce jest o wiele łatwiej.

Jak lubisz chemię, ja nie cierpię.

A tam z testami wszystko ok u Ciebie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi