Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Uzywam ballinga z FM jest naprawde swietny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 @Mariusz jak byś mógł rozwinąć myśl, dlaczego jest świetny, dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 @Mariusz jakich dokladnie preparatow FM uzywasz? rowniez zastanawiem sie nad ich ballingiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Do ballinga uzywam wszystkich preparatow min. dlatego ze dobrze sie rozpuszczaja (no moze nie ten do podbijania KH) i instrukcja obslugi jest dziecinne prosta 1. can: 2 kilogram Calcium Chloride-Dihydrate in 5 liter reverse-osmosis water 2. can: 2 kilogram Magnesium Chloride-Hexahydrate in 5 liter reverse-osmosis water 250 gram Magnesium Sulfate-Heptahydrate 3. can: 500 gram sodium hydrogen carbonate in 5 liter reverse-osmosis water Nie uzywam jednak mikroele. poniewaz oni chca zeby je rozrabiac z ballingiem, mi pasuje osobne dozowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Czyli norma, nic nadzwyczajnego z tego co piszesz, chyba że jest coś jeszcze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Ja od poczatku uzywalem ballinga od FM wiec nie mam porownania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Hm, no tak, dobrze jest trzymać się jednego producenta, można poznać dokładnie produkt. Ciekawe jak tam po dłuższym okresie się sprawdzi. Zostają jakieś syfy w końcówkach płynów w kanistrach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 W kh zostaje troche ale ja wsadzilem do tego karnistra malenka pompke obiegowa ktora raz na dzien cyrkuluje 1 godzine i problem z glowy :eek: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Bardzo pomaga podgrzanie wody grzałką na maksa, przed mieszaniem proszku na KH. Wszystko się rozpuści. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 mnie wlasnie chodzilo o te dodatkowe mikroelementy do plynow FM i sol bez NaCl bo ze same proszki sa dobrej jakosci to wiem bo mialem probki:) a czy ktos stoswal z was np pokarmy dla ryb lub aminokwasy Fauna Marin? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ernestig 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 cześć, ja od pewnego czasu stosuję balling według instrukcji ze strony Fauna Marin razem z minerałami Ultra TraceB i jestem bardzo zadowolony, odstawiłem wszystkie inne mikroelementy i jestem bardzo zadowolony. Korale nabrały koloru a ja nie muszę się martić o podawanie preparatów, rozrabiam ballinga, dodaje Trace i mam sprawe z głowy. POzdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 Ja magnezu nie dozuje bo mam go w baniaku wystarczajaca ilosc, a zgodnie z instrukcja FM trzeba dodac Iodine-Fluorine Complex do 2 pojemnika z ktorego podbija sie magnez. I co teraz ? Dozowac na sile magnez zeby uzupelnic brak Iodine-Fluorine Complex? Czy ryzykowac i wlewac Iodine-Fluorine Complex bezposrednio z butelki do baniaka. Napisalem "ryzykowac" poniewaz FM zabrania bezposredniego dolewania preparatu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 ja wlasnie czekam na te preparaty do ballinga z FM,i tu putanko czy mozna je stosowac do tej instrukcji co jest na http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/body_metoda_ballinga.html, czy tylko nadaja sie do balling light a i jeszcze jedno czy macie jakis kalkulator by wyliczyc ile lac tych preparatow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Wiesz co jak rozrabiałem proszek na podbicie Ca FM, to woda o wiele mniej się zagrzała, prawie w ogóle. Dlatego podejrzewam, że jest to CaCl2 ×2H2O, w tym wypadku pasowałoby to do rozpiski ze strony Bolesławskiego. Ale na opakowaniu FM nie ma napisane czy to jest CaCl2 ×2H2O czy CaCl2 ×6H2O, bo CaCl2 to raczej nie jest, bo się nie grzeje. Dlatego moim skromnym zdaniem lepiej w tym wypadku zastosować się do instrukcji FM. No i dalej jeśli da się utrzymać normalne parametry bez dużych różnic w podawaniu płynów tzn że chyba trochę pomyśleli w tej firmie FM. O.przepraszam na stronie FM jak byk jest napisane, że to jest CaCl2 ×2H2O tak że przepis na Ballinga jak najbardziej ze strony bolesławskiego. Z tym dozowaniem to jest też kalkulator na stronie np: FM, ale ja wiem, czy to jest dobre. Chyba lepiej zacząć od mniejszych dawek i robić testy korygując potem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 tak ale nie dali instrukcji jak to lac i ile,jak to obliczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Na stronie Bolesławskiego jest jeszcze,jak poszukać to jest jeszcze w necie tych kalkulatorów. Albo lej powiedzmy po 30 40ml codziennie i po tygodniu zmierz parametry jak będzie za mało to zwiększysz do 50 ml i tak dalej. Ty masz chyba 180l akwa, to zaraz na pewno odezwą się ludzie z podobnymi baniakami. Bo to w ogóle, powinno się obliczyć dzienny spadek Ca, Mg... Ale mi tam nigdy nie chciało się tego liczyć, wszystko testy pokarzą i zwierzaki, dlatego taka prosta i ogólnikowa rada z mojej strony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 no wlasnie ja bym wolal sobie policzyc,strasznie leci mi MG i CA a twardych nie mam wcale tylko LPS i miekkkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 To może Ci się przyda, taka tabelka ze strony www.arcadio17.republika.pl policzysz dzienny spadek Ca i już. Albo jeśli pamiętasz coś jeszcze z chemii, to o ile pamiętam na nano-reef, jest taki artykuł, który pomoże Ci dokładnie to policzyć. Być może przeczytasz go jeden raz i nigdy więcej Ci się nie przyda. W praktyce jest o wiele łatwiej. Jak lubisz chemię, ja nie cierpię. A tam z testami wszystko ok u Ciebie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach