Skocz do zawartości
Mariusz

Szukam info o Tunze - Turbelle Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Musze dokupic 2 pompy cyrkulacyjne i tak zastanawiam sie nad nowymi pompami ze stajni tunze. Dokladnie chodzi mi o model 6125. Czy ktos z forumowiczow mial bezposredni kontakt z tymi pompami i czy praca tych pomp jest cicha ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka wyglądają dużo lepiej od nano streamów , widać po cenie że Tunze mocno poczuło konkurencje Hydora.

Z plusów to bardzo mocny magnes, tytanowy trzpień i ładny design (taki nano stream tyle że o 50% większy ) pracują ładnie i sprawnie , w ciągu ostatnich 3 tygodni sprzedałem w sumie 12 sztuk nowych 6065,6085 i 6125 , pytałem użytkowników o opinie i wszyscy polecają.

Sam mocno czekam na sterowalne werse aby podmienić swoje Tunze 6000 i 6100 w domowym zbiorniku.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwazniejsze dla mnie pytanie to czy sa ciche, mialem do czynienia z jedna nano i bardzo sie rozczarowalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie tylko ty Mariusz miałes rozczarowanie przy pompach Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrka za offtopik ale zwiazane jest to z firma Tunze

Wlasnie przywiozlem nano waveboxy wiec powiem tak wczoraj widzialem je w pracy i sa zaj.....ste polowe mniejszy a buja zbiornikiem jak 7 w skali Beauforta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal ty zawsze sie czepiasz ;)

http://video.google.com/videoplay?docid=8946617563358115595

http://video.google.com/videoplay?docid=-4625016262672615052&q=source:005120533737854772034&hl=pl

http://video.google.com/videoplay?docid=-8617429969414798560&q=source:005120533737854772034&hl=pl

Naprawde niezle sie sprawuje choc co do glosnosci jego pracy mozna by miec zastzezenia bynajmniej jak dla mnie

Jest to akceptowalne ale moglo by byc ciszej nie wiem czy wszystkie modele tak beda mialy czy tez tylko znowu te pierwsze sztuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za off'a

@thcskiba napisz w jakim dużym akwa testowałeś wavebox'a (filmik nr 1). Widać, że ładnie buja, tylko i zapas w wysokości akwa trzeba mieć parę centymetrów. Myślałem nad tym sprzętem ale poziom wody mam 2 cm od krawędzi. Z filmiku wniskuję, że to zdecydowanie za mało .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowalem to w zbiorniku 80 cm x 70 cm tylko to mialem pod reka ale widzialem to zamontowane w zbiorniku 120 cm x 50 cm i dzialalo tak samo

2 cm to zamalo ja rozbujalem to na okolo 4 cm jest mozliwosc regulacji ale nie wiem czy bedzie to sens zakup tego nano wavebox-a i wykorzystywanie jego mozliwosci w niewielkim stopniu

Komplet sklada sie z pudelka , pompy , zasilacza , sterownika , fotoceli oraz mocowania magnesy znane nam z pomp nano

Calosc ostro zalatuje ChRL :)

Co do pomp 6125 mialem je w rekach niech was nie zmyli wyglad wcale nie sa takie male to kula o srednicy okolo 90-100 mm ale wyglada estetyczniej niz pompy typu 6101 czy 6201 no i wieksze maja mozliwosci co do ustawienia kata wylotu strumienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie normalny (duży) wavebox w akwarium 160 cm długości (900l) robi falę ok. 7 cm wysokości - między najniźszym, a najwyższym poziomem. Efekciarsko to wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

od dwóch dni jestem szczęsliwym posiadaczem tunze nano wavboxa. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka: jest naprawde mały ku mojej uciesze:) W zestawie mamy nano wavboxa , wave controler, fotocel(czy jak to sie pisze) i zasilacz. Podłaczenie wszystkiego jest dziecinne proste. Podłaczamy ii.... pojawia się największy problem, a mianowicie ustawienie tego cuda na kontrolerze. Do ustawienia częstoliwości pracy wvaboxa słuzy pokrętło co jest bardzo wkur***, sami wiecie. Tunze mogłoby zrobić jakiś cyfrowy wyswietlach na którym ustawiany byłby czas pracy/ przerwy box'a. Po ustawienieu wszystkiego możemy się cieszyc falująca wodą w akwa. Gdy zobaczyłem nano waveboxa w akwa pomyslałem: za nic nie da rady w tak dużym(400l) akwa z dodatkowo dmuchającą tunze 6101 i dwiema tunze 6045, ale to małe pudło działa:) Woda się buja, sps-y zadowolone. Wszystko w akwa sie rusza:) Niestety filmik z pracy po weekendzie ponieważ aparat jest na wczasach w Turcji:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostałe pompy zostawiłem i myślę ad dołożeniem jeszcze tunze 6045 jednej bądź dwóch sztuk. Może zbyt estetycznie nie będzie to wyglądać, ale w akwa wkońcu bedzie taka cyrkulacja jaką chciałem mieć:)

W akwa mogę teraz obserwować różne prądu wody, od czasu do czasu tworzą się zawirowania. Jest duża zmienność kierunku przepływu wody/cyrkulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synek kiedy bedzie ten filmik :)

Co do regulacji nano waweboxa to faktycznie jest tragedia

Wykorzystane jest zaledwie z 20% skali calej regulacji praktycznie najlepiej dziala w okresia wlacz wylacz 1 sek i od tego trzeba wychodzic albo w dol albo w gore ale to minimalne ruchy

Zeby naprawde to dobrze wyregulowac potrzeba dac sobie czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi