Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Musze dokupic 2 pompy cyrkulacyjne i tak zastanawiam sie nad nowymi pompami ze stajni tunze. Dokladnie chodzi mi o model 6125. Czy ktos z forumowiczow mial bezposredni kontakt z tymi pompami i czy praca tych pomp jest cicha ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2008 Na pierwszy rzut oka wyglądają dużo lepiej od nano streamów , widać po cenie że Tunze mocno poczuło konkurencje Hydora. Z plusów to bardzo mocny magnes, tytanowy trzpień i ładny design (taki nano stream tyle że o 50% większy ) pracują ładnie i sprawnie , w ciągu ostatnich 3 tygodni sprzedałem w sumie 12 sztuk nowych 6065,6085 i 6125 , pytałem użytkowników o opinie i wszyscy polecają. Sam mocno czekam na sterowalne werse aby podmienić swoje Tunze 6000 i 6100 w domowym zbiorniku. Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 Najwazniejsze dla mnie pytanie to czy sa ciche, mialem do czynienia z jedna nano i bardzo sie rozczarowalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 Chyba nie tylko ty Mariusz miałes rozczarowanie przy pompach Tunze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 Dlatego teraz wole dokladnie wszystkiego sie dowiedziec przed kupnem tych pomp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 Sorrka za offtopik ale zwiazane jest to z firma Tunze Wlasnie przywiozlem nano waveboxy wiec powiem tak wczoraj widzialem je w pracy i sa zaj.....ste polowe mniejszy a buja zbiornikiem jak 7 w skali Beauforta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2008 7 w skali Beauforta hmm to ciekawe hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2008 Rafal ty zawsze sie czepiasz http://video.google.com/videoplay?docid=8946617563358115595 http://video.google.com/videoplay?docid=-4625016262672615052&q=source:005120533737854772034&hl=pl http://video.google.com/videoplay?docid=-8617429969414798560&q=source:005120533737854772034&hl=pl Naprawde niezle sie sprawuje choc co do glosnosci jego pracy mozna by miec zastzezenia bynajmniej jak dla mnie Jest to akceptowalne ale moglo by byc ciszej nie wiem czy wszystkie modele tak beda mialy czy tez tylko znowu te pierwsze sztuki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2008 Sorry za off'a @thcskiba napisz w jakim dużym akwa testowałeś wavebox'a (filmik nr 1). Widać, że ładnie buja, tylko i zapas w wysokości akwa trzeba mieć parę centymetrów. Myślałem nad tym sprzętem ale poziom wody mam 2 cm od krawędzi. Z filmiku wniskuję, że to zdecydowanie za mało . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2008 testowalem to w zbiorniku 80 cm x 70 cm tylko to mialem pod reka ale widzialem to zamontowane w zbiorniku 120 cm x 50 cm i dzialalo tak samo 2 cm to zamalo ja rozbujalem to na okolo 4 cm jest mozliwosc regulacji ale nie wiem czy bedzie to sens zakup tego nano wavebox-a i wykorzystywanie jego mozliwosci w niewielkim stopniu Komplet sklada sie z pudelka , pompy , zasilacza , sterownika , fotoceli oraz mocowania magnesy znane nam z pomp nano Calosc ostro zalatuje ChRL Co do pomp 6125 mialem je w rekach niech was nie zmyli wyglad wcale nie sa takie male to kula o srednicy okolo 90-100 mm ale wyglada estetyczniej niz pompy typu 6101 czy 6201 no i wieksze maja mozliwosci co do ustawienia kata wylotu strumienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2008 Tutaj znalazlem nawet film z tymi pompami http://www.tunze.com/showvideo.php?file=stream2.flv ale w dalszym ciagu nie wim czy cicho pracuja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2008 U mnie normalny (duży) wavebox w akwarium 160 cm długości (900l) robi falę ok. 7 cm wysokości - między najniźszym, a najwyższym poziomem. Efekciarsko to wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 W poniedziałek, wtorek będe miał u siebie nano wavboxa, na pewno zdam jakąś relacje:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 ok, czekam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Październik 2008 Witam, od dwóch dni jestem szczęsliwym posiadaczem tunze nano wavboxa. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka: jest naprawde mały ku mojej uciesze:) W zestawie mamy nano wavboxa , wave controler, fotocel(czy jak to sie pisze) i zasilacz. Podłaczenie wszystkiego jest dziecinne proste. Podłaczamy ii.... pojawia się największy problem, a mianowicie ustawienie tego cuda na kontrolerze. Do ustawienia częstoliwości pracy wvaboxa słuzy pokrętło co jest bardzo wkur***, sami wiecie. Tunze mogłoby zrobić jakiś cyfrowy wyswietlach na którym ustawiany byłby czas pracy/ przerwy box'a. Po ustawienieu wszystkiego możemy się cieszyc falująca wodą w akwa. Gdy zobaczyłem nano waveboxa w akwa pomyslałem: za nic nie da rady w tak dużym(400l) akwa z dodatkowo dmuchającą tunze 6101 i dwiema tunze 6045, ale to małe pudło działa:) Woda się buja, sps-y zadowolone. Wszystko w akwa sie rusza:) Niestety filmik z pracy po weekendzie ponieważ aparat jest na wczasach w Turcji:) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2008 A pozostałe pompy zostawiłes czy z czegos zrezygnowałes?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2008 Pozostałe pompy zostawiłem i myślę ad dołożeniem jeszcze tunze 6045 jednej bądź dwóch sztuk. Może zbyt estetycznie nie będzie to wyglądać, ale w akwa wkońcu bedzie taka cyrkulacja jaką chciałem mieć W akwa mogę teraz obserwować różne prądu wody, od czasu do czasu tworzą się zawirowania. Jest duża zmienność kierunku przepływu wody/cyrkulacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2008 Synek kiedy bedzie ten filmik Co do regulacji nano waweboxa to faktycznie jest tragedia Wykorzystane jest zaledwie z 20% skali calej regulacji praktycznie najlepiej dziala w okresia wlacz wylacz 1 sek i od tego trzeba wychodzic albo w dol albo w gore ale to minimalne ruchy Zeby naprawde to dobrze wyregulowac potrzeba dac sobie czasu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach