Skocz do zawartości
sledzik

pomoc w prowadzeniu zbiornika z spsami

Rekomendowane odpowiedzi

Po utracie poprzednich spsow chce uniknac podobnej sytuacji.Dzieki uprzejmosci kolegi z Gorzowa wczoraj dotarly do mnie piekne szczepki monti brazowej, zielonej oraz olbrzymie talerzowki, ale o co prosze, czy Szanowni koledzy moga mi pomoc w chodowli tych pieknych korali? wiem ze to nie latwe na odleglosc ale chcialbym spobowac,

Chcialbym byscie mi dordzili na podstawie wynikow testow oraz informacji jak najbrdziej istotnych widomosci o moim zbiorniku kiedy zaczac dozowac ballinga w jakich ilosciach,

zona stwierdzila ze po nastepnej nie udnej probie bedziemy likwidowac zbiornik wiec chce tego wspolnymi silami uniknac. Mam nadzieje ze moja prosba nie jest glupia:) pozdrwiam i zapraszam do pomocy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może opisz swój zbiornik, testy, sprzęt to znam :P

Zdjęcie daj, koledzy coś doradzą :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że już zakupiłeś korale ale dlaczego nie chcesz sobie pięknej rafy z miękasami i lps'ami zrobić, pouczyć się akwarystyki morskiej, mając jednocześnie piękne akwarium - takie jak:

Rod and Aidan’s soft coral reef

http://reefbuilders.com/2012/11/14/nano-reefs-part-2/

nie samymi sps'ami można osiągnąć piękny efekt.

Sam przyznaj że takie akwarium wygląda pięknie a i żona na pewno z radością by na nie patrzyła i przymykała oczy na kolejne inwestycje w akwarium.

Pomyśl o tym, naucz się więcej z praktyki - nie teorii i książek oraz forum. Bo owszem, wiedza teoretyczna jest złotem, ale to praktyka czyni mistrza. A praktykę sobie wyrobisz mając akwarium i o nie dbając a nie użerając się z nim i koralowcami których nie potrafisz hodować.

A teraz jak @sebastian napisał - opisz swój system, parametry, sprzęt to postaramy się pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dominik zakladajac morskie akwarium nastawiłem się na obsade mieszana i mam pewien projekt w glowie do którego będę dazyl z wasza pomocą:)

b9ecbb5911cc305cm.jpg

b8b84b33f1c74ed2m.jpg

198659ad955ebf55m.jpg

cd61371b65fbde06m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium o wymiarach 70/60/50 h

sump około 100 l

obiegowka ab 3000 l/h

oświetlenie 4*24 t5 ati blue plus i Purple oraz 150 hqi 16000

cyrkulacja dwie chińskie po 5000 l/h oraz jedna 3000 l/h

skaly około 15 kg , brak piasku i jakos mi się nie spieszy aby dolozyc

odpieniacz czarna perla na nj 2300 na igle produkcji sebastiana , filterek na wegiel tez kolego sebastiana

parametry napisze wieczorem gdy będę w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testy z wczoraj i z dziś rana

ca 400

kh wczoraj 10 dziś 9,3 to możliwe ze tak szybko spada? czekac czy reagować? jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak szybko nie spadło, czekać i monitorować :) A gdzie bardzo ważne testy, no3 i po4??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. będę czekal, może latam jak kot z pęcherzem ale nie chce nic przeoczyć:) dziś wieczorem tez zrobie komplet testow i podam wyniki, do ilu może spaść twardość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Piotr będę czekal i monitorowal twardość codziennie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na razie wystarczą Ci regularne podmiany wody,przynajmniej do czasu kiedy to korale i glony wapienne nie ruszą z kopyta :)

Zresztą będziesz widział to po testach.

Dlaczego jeszcze nie wsypałeś piasku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piasku nie bede mial:) jakos mi sie nie spieszy:) uwarzam ze tak jest ladnie i praktycznie dla mnie:). bede urzywal kenta do podmian, czyli sadzisz ze co tygodniowe podmianki w ilosci kolo 20 l narazie starcza? moja poprzednia obsade stracilem bo zbyt szybko zaczalem lac duze ilosci ballinga i zbyt duzy skok parametrów, chce tego uniknac. kiedy wiadomo ze czas lac? i jeszcze jedno pytnie czy moge karmic korale fito okolo 100 ml w nocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karmienia jako takiego to nie uprawiaj :) ale trochę fito nie zaszkodzi, ale nie w dawce 100ml ... po co tak dużo na początek ?

Mało masz kłopotów z wodą ? :)

Moim skromnym zdaniem ... najpierw woda i jeszcze raz woda ...

Parametry :

kH - 7-8 jak pisał Jacek

Ca - ok 420

Mg - ok 1320

No3- 2

Po4 - nie mierzalne na salifercie

Podmiany co tydzień na dobrej soli, co najmniej 20 litrów ... rozchwianie parametrów samo się wyrówna.

Żadnego ballinga w sensie uzupełniania ... tylko do korekty parametrów

Bakterie na start, może biodigest, bioplus z AF, albo coś podobnego

Ty do apteki po węgiel :D żonie ładny prezent żebyś miał wsparcie w domu :banana:

Tyle pokrótce ... i do roboty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy wiadomo ,że czas lać Ballinga ? Widać właśnie to po testach:)

Jeśli chodzi o podmiany , to te 20L to całkowite minimum,ja bym podmieniał 40 L raz w tygodniu.Przy podmianach 10%,raz tyg. na długi czas możesz zapomnieć o Ballingu :)

...i tak jak napisał Sebastian NO3 i PO4 trzymane w ryzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to źle zapomnieć o billingu?:) robię 20 l bo takie akurat mam wiadro :)a może ktoś wie jaką twardość , zawartość ca i mg ma kent ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba przy 40 l podmianki zapomnę o billingu:) też racja że dobrze że niemam 5 litrowego wiadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi