sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 Po utracie poprzednich spsow chce uniknac podobnej sytuacji.Dzieki uprzejmosci kolegi z Gorzowa wczoraj dotarly do mnie piekne szczepki monti brazowej, zielonej oraz olbrzymie talerzowki, ale o co prosze, czy Szanowni koledzy moga mi pomoc w chodowli tych pieknych korali? wiem ze to nie latwe na odleglosc ale chcialbym spobowac, Chcialbym byscie mi dordzili na podstawie wynikow testow oraz informacji jak najbrdziej istotnych widomosci o moim zbiorniku kiedy zaczac dozowac ballinga w jakich ilosciach, zona stwierdzila ze po nastepnej nie udnej probie bedziemy likwidowac zbiornik wiec chce tego wspolnymi silami uniknac. Mam nadzieje ze moja prosba nie jest glupia:) pozdrwiam i zapraszam do pomocy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 A może opisz swój zbiornik, testy, sprzęt to znam Zdjęcie daj, koledzy coś doradzą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 wiem że już zakupiłeś korale ale dlaczego nie chcesz sobie pięknej rafy z miękasami i lps'ami zrobić, pouczyć się akwarystyki morskiej, mając jednocześnie piękne akwarium - takie jak: Rod and Aidan’s soft coral reef http://reefbuilders.com/2012/11/14/nano-reefs-part-2/ nie samymi sps'ami można osiągnąć piękny efekt. Sam przyznaj że takie akwarium wygląda pięknie a i żona na pewno z radością by na nie patrzyła i przymykała oczy na kolejne inwestycje w akwarium. Pomyśl o tym, naucz się więcej z praktyki - nie teorii i książek oraz forum. Bo owszem, wiedza teoretyczna jest złotem, ale to praktyka czyni mistrza. A praktykę sobie wyrobisz mając akwarium i o nie dbając a nie użerając się z nim i koralowcami których nie potrafisz hodować. A teraz jak @sebastian napisał - opisz swój system, parametry, sprzęt to postaramy się pomóc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 dominik zakladajac morskie akwarium nastawiłem się na obsade mieszana i mam pewien projekt w glowie do którego będę dazyl z wasza pomocą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 akwarium o wymiarach 70/60/50 h sump około 100 l obiegowka ab 3000 l/h oświetlenie 4*24 t5 ati blue plus i Purple oraz 150 hqi 16000 cyrkulacja dwie chińskie po 5000 l/h oraz jedna 3000 l/h skaly około 15 kg , brak piasku i jakos mi się nie spieszy aby dolozyc odpieniacz czarna perla na nj 2300 na igle produkcji sebastiana , filterek na wegiel tez kolego sebastiana parametry napisze wieczorem gdy będę w domu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 testy z wczoraj i z dziś rana ca 400 kh wczoraj 10 dziś 9,3 to możliwe ze tak szybko spada? czekac czy reagować? jak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 Raczej tak szybko nie spadło, czekać i monitorować A gdzie bardzo ważne testy, no3 i po4?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 ok. będę czekal, może latam jak kot z pęcherzem ale nie chce nic przeoczyć dziś wieczorem tez zrobie komplet testow i podam wyniki, do ilu może spaść twardość? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 W granicach 7-8 jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 dzięki Piotr będę czekal i monitorowal twardość codziennie, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 Moim zdaniem na razie wystarczą Ci regularne podmiany wody,przynajmniej do czasu kiedy to korale i glony wapienne nie ruszą z kopyta Zresztą będziesz widział to po testach. Dlaczego jeszcze nie wsypałeś piasku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 piasku nie bede mial:) jakos mi sie nie spieszy:) uwarzam ze tak jest ladnie i praktycznie dla mnie:). bede urzywal kenta do podmian, czyli sadzisz ze co tygodniowe podmianki w ilosci kolo 20 l narazie starcza? moja poprzednia obsade stracilem bo zbyt szybko zaczalem lac duze ilosci ballinga i zbyt duzy skok parametrów, chce tego uniknac. kiedy wiadomo ze czas lac? i jeszcze jedno pytnie czy moge karmic korale fito okolo 100 ml w nocy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 Karmienia jako takiego to nie uprawiaj ale trochę fito nie zaszkodzi, ale nie w dawce 100ml ... po co tak dużo na początek ? Mało masz kłopotów z wodą ? Moim skromnym zdaniem ... najpierw woda i jeszcze raz woda ... Parametry : kH - 7-8 jak pisał Jacek Ca - ok 420 Mg - ok 1320 No3- 2 Po4 - nie mierzalne na salifercie Podmiany co tydzień na dobrej soli, co najmniej 20 litrów ... rozchwianie parametrów samo się wyrówna. Żadnego ballinga w sensie uzupełniania ... tylko do korekty parametrów Bakterie na start, może biodigest, bioplus z AF, albo coś podobnego Ty do apteki po węgiel żonie ładny prezent żebyś miał wsparcie w domu Tyle pokrótce ... i do roboty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 Kiedy wiadomo ,że czas lać Ballinga ? Widać właśnie to po testach:) Jeśli chodzi o podmiany , to te 20L to całkowite minimum,ja bym podmieniał 40 L raz w tygodniu.Przy podmianach 10%,raz tyg. na długi czas możesz zapomnieć o Ballingu ...i tak jak napisał Sebastian NO3 i PO4 trzymane w ryzach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 a to źle zapomnieć o billingu? robię 20 l bo takie akurat mam wiadro :)a może ktoś wie jaką twardość , zawartość ca i mg ma kent ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 No w Twoim przypadku dobrze Całe szczęście ,że nie masz wiadra 5L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 to chyba przy 40 l podmianki zapomnę o billingu:) też racja że dobrze że niemam 5 litrowego wiadra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 To właśnie napisałem ,10% z 400L to chyba 40L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach