Skocz do zawartości
and2

Nowe akwarium morskie 29 gal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów icon_biggrin.gif

Po przeczytaniu wielu artykułów a także po wieloletnim doświadczeniu z akwarium słodkowodnym (w Polsce) postanowiłem założyć akwarium morskie.

W tej chwili przebywam w USA na studiach i postanowiłem spróbować.

Więc postanowiłem kupić takie oto akwarium co o tym myślicie Coralife 29 gal ????

Do tego od pieniacz odpieniacz

Jeśli chodzi o żywą skałę dostałem propozycję że dostanę ją od kumpla z florydy a także żywy piasek z stamtąd oraz wodę z atlantyku co o tym myślicie czy to dobry pomysł ???

Co do zwierząt to zastanawiam się gdyż najpierw myślę o ekipie sprzątającej koralach i jakiś rybach ale nie wiem ile takich ryb korali i innych mogę do niego włożyć sztuk ?????

I jakie proponujecie ??? Co do zakupów to będę robił je w tym sklepie co podałem linki do akwarium i od pieniacza . Czy coś muszę jeszcze dokupić jak będę kupować do tego ???

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz icon_biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nad tym od pieniaczem co pokazałeś to pomyślę ale co jeszcze muszę dokupić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompy cyrkulacyjne,filtr RO,pomysl tez o automatycznej dolewce jesli nie ma w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do oświetlenia i tego konkretnego zbbiornika jakie rodzaje koralów mięczaków i ryb można w nim hodować i jaką ilość ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wiem że dawno mnie nie było ale:

Akwarium am ma ponad 5 tygodni zrobiłem testy i NH4 i NO2 = 0 ale NO3 = ok 60 ppm ph 8 -8,2

i moje pytanie jest czy można już wrzucać ekipę sprzątającą ((mam już jakieś kraby ze skały pustelniki) jeżowca krewetki 2 wundermani na apitasie, i jakieś 4 do kopania ślimaki i turbo) ???

i jak walczyć z tym no3 lałem cycle ale się skończyły dokupić jeszcze ?????

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cycle na NO3 nie pomoze,raczej wódeczka,tylko ze z takim zabawkowym pienidlem to moze nie byc łatwe,nic próbuj,zacznij od 0,5ml 2x dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odpieniacza to nie wiem . A co do wódka method to trochę się tej metody obawiam bo np jak bym nie podał wódki z tydzień to byłby problem(Chodzi mi o konsekwencje przerwania tej metody bo bez niej takiego no3 raczej nie zbiję inaczej ????).Poza tym akwa ma ponad 6 tygodni podmianki jeszcze nie robiłem zrobić a jak tak to ile ??????? co dwa tygodnie 2 galony będzie ok ??? testy mam api.

Edytowane przez and2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki problem,ja mialem NO3 ok 50 i zbilem wódka w miesiąc i teraz nie leje jej wcale,tylko raz na tydzien daje TM REEF ACTIF.

http://www.petco.com/product/119622/Tropic-Marin-Reef-Actif.aspx?Ntt=tropic%20marin%20reef%20actif&OneResultRedirect=1

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi