Skocz do zawartości
bartoszek

Tempo wzrostu LPS,miękkich

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć właśnie uzupełniam obsadę o LPSy i miękkie, od czego zalerzy przedewszystkim ich tępo wzrostu, napewno światło. Macie może jakieś własne metody? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPS`y - mniejsza cyrkulacja i sporo papu, no3 - nie 0, miękkie - większa cyrkulacja, no3 -nie zero, te korale lubią mieć trochę brudu w wodzie, a LPS`y lubią sobie pojeść....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak odpieniacza na igle,tylko venturi,wtedy miekkie i lps rosna lepiej.

Sprawdzone osobiscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaro37 a z czego to wg Ciebie wynika, czy venturi wybija mniej dobrych rzeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venturi nie wybija planktonu i mikrolelementow w takim stopniu jak igla.

Przeczytaj opis odpieniaczy Automatic DOC Skimmer Tunze(te stare modele np: 9010)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałłem te opisy, ale chciabłym dowiedzieć się więcej na ten temat, tym bardziej, że przerabiałeś to osobiście...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałłem te opisy, ale chciabłym dowiedzieć się więcej na ten temat, tym bardziej, że przerabiałeś to osobiście...

Wczoraj ogladałęm pod mikroskopem ile czego widać w pianie z odpienka,

NIe zauważyłem tam jakiegoś olbrzymiego nagromadzenia planktonu.

Mozna powiedzieć ze nie bylo go znacząco więcej niz w wodzie w baniaku.

dziś sprawdzę co widać w błotku z odpieńka i w wodzie wychodzącej z odpieniacza czy jest jałowa czy nie.

W moim baniaku mam sporo gąbeczek i innych takich filtratorów wiec mój odpieniacz daje żyć planktonowi.

mam takiego wielkiego grzmota:

gallery_9028_1741_87589.jpg

Jedna z jego pomp uzywana jest poza pienieniem do zasysania odpienianej wody, wiec przepływ przez niego nie jest jakiś wielki.

tak wygląda u mnie skała przy tylnej szybie, podobno to sie nazywa cryptic zone :)

gabeczki.jpg

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem tunze na zwezce potem zmienilem na delteca i kondycja lps spadla,wiec nie ma bata igla wybija plankton,a to że u Ciebie w urobku nie ma planktonu to swiadczy o tym ze go nie ma juz w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem tunze na zwezce potem zmienilem na delteca i kondycja lps spadla,wiec nie ma bata igla wybija plankton,a to że u Ciebie w urobku nie ma planktonu to swiadczy o tym ze go nie ma juz w akwarium.

Jest go trochę duzo, widac golym okiem, pod mikroskopem z reszta tez, poza tym gdyby go nie bylo to czymy by sie zywilo to wszystko co mam na skale przy tylnej szybie, na zdjeciu powyzej.

Musze upolowac jeszcze to co widac golym okiem bo na razie nie wiem co to jest.

Ale 1-o komorkowców jest w wodzie sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro go nie ma w urobku, to jak go widzisz "gołym okiem", to co pisze @jaro37 jest logiczne i wynika z konstrukcji odpieniacza...do tego jest poparte doświadczeniem...

a to co masz przy tylnej szybie może żyć w martwej strefie, gdzie może gromadzić brud, to im wystarczy do życia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi