Skocz do zawartości
loccutus

Kolejny lampion na LEDach...

Rekomendowane odpowiedzi

Lampka jest naprawdę mała ale mocarna 64W to trochę światła jest - wkrótce większe/dłuższe rozmiary również. w zasadzie można zrobić każdy wymiar do 2 metrów :) No i kontroler też ujarzmiony :)

C0.jpg

Procesor M1280, magistrale USB i WiFi. Może sterować teoretycznie do 15 takich lampek, w praktyce wszystko będzie zależało od jakości i długości skrętki używanej do łączenia modułów. Sterownik kontroluje 6 kanałów LED w ciągu całej doby, umożliwia symulację wschodów, zachodów, chmur, nawet burz jak już ktoś musi. Mechanizm ustawiania LEDów jest identyczny jak w nowym oprogramowaniu dla sterowników CMP/E. Lampki łączy się kaskadowo - jedna za drugą - przewodami CAT5.

C2.jpg

Całością można sterować przez WIFi po uprzednim zapisaniu w pamięci sterownika danych dotyczących sieci - Typ, SSID, Password. Trzeba niestety robić to ręcznie gdyż sterownik nie ma funkcji skanowania sieci jak w przypadku laptopów czy komórek. Soft napisany jest całkowicie po polsku tak że nie powinno być kłopotów.

S.jpg

Będzie też wkrótce tańsza "ekonomiczna" wersja sterownika - bez modułu WiFi i z podstawowymi tylko funkcjami - identycznie jak AQL-CMPE ale dla 6 a nie 2 kolorów + moduł Bluetooth.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można, lub można świecić bez sterownika - ale wtedy masz tylko 2 funkcje : albo świeci, albo nie świeci. Niektórzy nie chcą bajerów więc mają wybór.

Jak pisałem - będą też większe lampy już z wbudowanym sterownikiem ( w tej małej nie ma miejsca) oraz osobne dedykowane obudowy na same sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi własnie podoba się taka mała bo rozumie że można je spiąć razem. Takie trzy idealnie by pasowały do mojego nowego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie po to mają ten interface - żeby jeden sterownik mógł ogarnąć kilka sztuk. A co to za projekt pochwal się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może za wcześnie, a może już - czy możesz porównać opcje tych dwóch sterowników (np. w formie zestawienia) ? ten tańszy o co (poza zamianą wifi -> bluetooth) będzie uboższy ?

Ew. Czy możesz wstawić więcej screenów softu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcjonalnie to będzie tak (D = Droższy, T-Tańszy)

Interfejsy komunikacyjne: D- WiFi + USB, T- Bluetooth

Pojemność pamięci : D-40 punktów na dobę na kolor, T - 20 punktów na dobę na kolor

Funkcje symulacji środowiska: D i T - wschody i zachody, chmury - definiowane za pomocą wykresu

D - symulacja burz z wbudowanym 30 minutowym plikiem audio.

Ustawienia światła: D- zdefiniowane ustawienia "Kelvin Rate" + manualne użytkownika + automatyczne definiowane wykresem użytkownika, T- tylko automatyczne definiowane przez wykres.

Rozmiar systemu:

D- możliwość połączenia do 15 lamp lub 30 modułów po linii CAT5 lub po 6 modułów led do sterownika bezpośrednio (inne złącze widoczne po bokach sterownika) w tym trybie można zestawić nawet kilkanaście sterowników które komunikować się będą po WiFi między sobą - protokół UDP - buduje się wtedy naprawdę ogromny rozproszony system jeśli zajdzie taka potrzeba. BTW - Ten tryb stosują właśnie na tej farmie w Ohio o której w innym wątku pisałem - jednym programem gość steruje wszystkie zbiorniki.

T - do 15 lamp lub do 30 modułów LED

To chyba tyle - jeśli coś mi się przypomni to dopiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy są adresowane do polskiego akwarysty więc soft musi być po polsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z symulowaniem światła księżyca w sterowniku AQL-CMP/E?

W opisie jest o tym mowa, ale w sofcie nie widze takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko robisz przez wykres. Ustawiasz na wykresie w ciągu nocy krzywą dla koloru białego lub niebieskiego jak wolisz na poziomie według uznania - 1 - 5, 7% i jest księżyc. Możesz również poustawiać kilka punktów w ciągu nocy o wyższej lub niższej wartości - tak zasymilujesz zachmurzenie księżyca.

moonlight.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak moja wina - opis sterownika jest do starej wersji softu..

Wywaliłem to ale mogę dodać z powrotem - np na takiej zasadzie, że trzeba będzie na wykresie zaznaczyć myszka odkąd - dokąd jest "księżyc" i wybrać prawym klawiszem myszy opcję podmenu "symuluj fazy księżyca" - wykres się podkoloruje a sterownik będzie liczył zmiany % dla tego obszaru w cyklu 28 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi