Skocz do zawartości
loccutus

Kolejny lampion na LEDach...

Rekomendowane odpowiedzi

No to prady stosujemy takie same tyle ze ja 1.2A tak z przekory dla bialych :-)

Z Watami tak jak mówisz ale wiesz o co mi chodzi.

Znam lampy co podaja np. 100W a chodza na pol gwizdka bo te 100W z katalogu ledow jest wziete:-)

No i nadal jest problem, jak dla mnie stwierdzenie kazdy baniak jest inny przy oswietleniu ma male zastosowanie.

Wiadomo bylo i jest ze dla SPS powinno to byc srednio 1W/litr (lub lepiej) przy T5 ( i pewenie HQI )

Dla LED tez trzeba ustalic jakas zasade. No bo jak masz zbiornik 200 litrow i 400 litrow to trzeba wiedziec ile zakladac swiatla przy planowaniu.

Co do typu LED to tez ciekawa kwestia. Ty stosujesz 1:1 (z tego co widze) biale i niebieskie. Ja 1:2, Vertex 1:2,5

I tu masz problem. Jak wiemy jak dasz 1:1 biale i niebieskie to masz w sumie wiecej lumenow. Jak dajesz 1:2 to mniej

Czyli przy tym samym akwa teoretycznie trzeba wziac 1,5'ej lampy Vertex do twojego przelicznika bo miec tyle samo lumenow ( za to bedzie fajniej niebiesko ) lub twoje biale trzeba skrecic o polowe.

Co do przyrostow to tez jest duzo problemow. Jest sporo opracowan naukowych ktore jasno informuja ze bialy tworzy przyrosty. Niebieski wybarwienie/klimat. Duzo farm korali stosuje glownie jak nie jedynie w fazie wzrostu tylko biale swiatlo.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ciepła od 60W LEDów nie ma znowu tyle, a i ten kawałek tytanowej rurki więcej wart niż cała płyta alu w środku... :)

Rurke kupujesz raz a 60W to niby malo ale przy 200W juz sie robi kawałek ciepła.

A tyle trzeba na duze akwo swiatła.

Po co grzac baniak ekstra grzałką jak mozna to cieplo wykorzystac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosunek białe niebieskie to tez ciekawy temat o czym miałem okazje sie przekonać osobiście...

Jest farma korali w New Albany w Ohio http://www.reefsystems.com/ na której byłem i na której przeprowadza się różne badania i eksperymenty na poziomie akademickim. Chłopaki z uniwersytetu stanowego w Ohio zgodzili się wrzucić nasze ledy na stanowisko badawcze - i w ramach zabawy (dla nich) przeprowadzili analizę modułów led opartych na tych samych diodach jakich cały czas używam. XP-G 0A, 0C i 1A, XP-E Royal Blue D3, Blue B5, + domieszki XPE czerwone i zielone. Ostatnie dwie z racji poziomu mocy pozostałych "giną w tłumie" i zdaniem profesora robią jedynie "klimat" dla oka. Pozostałe jak stwierdzili - pokrywają z zapasem wszelkie użyteczne dla korali strefy. Podsumowanie dyskusji było takie że nie potrzeba aż tyle niebieskiego. Stosunek białych do niebieskich był 8:8... I teraz słuchając profesora, zbuduj lampę jak radził w stosunku 3:2 białe/niebieskie - gdzie tak by wychodziło "w sam raz" dla korali - to będzie lament że za biało w akwarium :)

Tak jak powiedziałem - dziś, dla ledów jakich używam, mogę przyjąć że mając sterowanie (możliwość zmniejszenia jasności) wezmę jak już tak chcesz liczyć 1W/L i nie ma bata żeby było za mało - może być natomiast - i często jest - za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no przy 1W/l to wiem ze jest OK, ale wtedy ginie ekonomia nam troszke ekonomia :-)

Faktycznie przy 1:1 to jest mocno bialo :-( no czyli trzeba ladowac 1:2 i 0,8W/l czyli nic sie nie zmienilo :--)

Swoja droga ciekawe czemu : http://www.reefsystems.com nadal jdzie na T5 ?? Mimo iz testuje i widzi zalety LED.

Tu mi znow ginie koncepcja TYLKO LED.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie zbiorniki wystawowe idą tam od ponad roku na LEDach. Zaplecze badawcze jest zbyt wielkie a lampy led zbyt drogie żeby zamienić na ledy ot tak hop siup nawet dla nich w USA. A szklarnia (szczepkarium) idzie 100% na... naturalnym i wszechmocnym świetle słonecznym.. ( w zimie doświetlają HQI)

[media=]

[/media]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus, sluchajże...;) a ja mam pytanie... jako że jestem szczęśliwym posiadaczem prometeuszy MKI i 6cio kolorowego MKIII (czy jaką on tam ma nazwę teraz). Po cholerę te wszystkie kolory dodatkowe... MKI świeci przepięknie, pomimo tego że wygląda jak myśliwiec imperium tie ze star wars;) i ma tylko 3 kolorki. Po co marnować niepotrzebnie waty na światło które jest praktycznie niezauważalne i zbyteczne koralowcu. Lepsze lampki 3 kolorowe:) Moim skromnym zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co mysle ze jednak cos te kolorki daja. Wlasnie dzisiaj zawiesilem u siebie hyperiona r2. Wczesniej mialem diy i jest roznica w kolorach. A jak bawilem sie programem to przy dodawaniu poszczegolnego koloru swiatlo wiele sie nie zmienia ale za to wykres bardzo. Mysle ze korale moga jednak zauwazyc zmiane. U mnie po paru godzinach acry polipowaly bardziej niz przy dwoch kolorach, przynajmniej tak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@loccutus Jaka firma jaki typ wentylatora jest w tej lampie , piszę o Twojej lampie.

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Dominik - masz odpowiedź :) Zobaczysz, że kwestią czasu tylko i marketingu, kiedy lampy 2 - kolorowe, staną się wręcz nieprzydatne czy szkodliwe dla akwarystyki :)

A co do kolorów - pewnie że jest różnica i dla duszy i dla oka i dla zwierza. Większość ludzi którzy mają takie ledy, twierdzi że użycie kolorów innych niż te 2 podstawowe - to krok w dobrym kierunku - kontrowersje budzi czerwień i zieleń i tu masz rację że światło robi się słabsze no bo te kilka wat zainwestowanych w te kolory, mogłoby robić robotę a nie cieszyć oko....

W każdym razie - moim zdaniem mieszając więcej kolorów jest szansa na pełniejsze odwzorowanie widma - a to na pewno lepiej. Te moje nowe moduły są pomyślane troszeczkę inaczej. Są 3 kolorowe - więc można zastosować dokładnie ten sam zestaw LEDów co w gwiezdnych wojnach :) ale - są adresowane (kazdy moduł ma przełącznik do ustawiania swojego niepowtarzalnego adresu - numeru), więc można w łatwy sposób programowo je odróżnić od siebie. Na razie wykorzystuje to do uzyskania 6ciu kanałów (kolorów) adresując moduły jako typ A i B. Gdyby całkiem iść w szaleństwo i pojawi się uzasadniona teoria że zestaw 12 typów różnych ledów "to jest to" - ustawiasz te same moduły adresując je jako A, B, C, D - i już....

Jerzy - używałem różnych, więc w której lampie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

Lampa na dwóch modułach, ta ostatnia

Edytowane przez JerzyB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjęciu prototypu zwykły chińczyk - 12V 120mm x25mm - komputerowy wentylator, z zielonym podświetleniem, które po prostu odciąłem i wyrzuciłem. Potrzebujesz takiego ?

W renderach był wrysowany w wersji slim 12.5mm grubości - ale zrezygnowałem z nich - raz ze względu na cenę, dwa - mniejsza wydajność ze względu na kąt łopat - musiałbym kręcić nimi szybciej a to już za głośno się robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

remel wykres to sie zwsze zmienia - no bo po to jest suwak :-)

A co do lepszego polipowania - to jak z placebo - tez dziala , kwestia aby osoba testujaca lek w to wierzyla :-D

ale wracajac, ilosc dodawanych czerwieni i zieleni daje mozliwosc zmiany widma "dla oka" by bylo ladniej.

Ale swiatla z nich jest za malo aby korale to odczuly.

Ja np. przy zabawie "markowa lampa" doszedlem do momentu w tkorym zielen i czerwien byla off.

I tylko taka konfiguracja byla optycznie dla mnie najladniesza. Stad wniosek ze dodatkowe kolory nie sa dla mojego oka.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak jak wiatrak. Jeśli chodzi o hałas to większym problemem jest maskownica niż sam wentylator - moim zdaniem będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wlasnie to jeden lubi czarne auta a drugi czerwony i caly w tym sek zeby dostosowac to dla siebie.

Jesli chodzi o wykresy to jest tak ze zmieniajac kolor ladny dla oka niekoniecznie jest ok dla korali a ja zdalem sie na bali program w ktorym podobno odwzorowali widmo na bali o roznych porach dnia :)

Sam jestem ciekawy jak to dziala :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa jak natura chciała :) grunt żeby tobie się podobało... a co do reszty...

Nie łudź się - że światło jakiekolwiek by ono nie było, z jakiegokolwiek źródła by nie pochodziło - to jest jedyny klucz do sukcesu w tym hobby. Na pewno działa na samopoczucie akwarysty ale to niestety nie wszystko. Są ludzie i na tym forum którzy i o przysłowiowej świeczce mieli by TOTMa gdyby tylko chcieli, a są i tacy którzy wpakowali by w 1000L zbiornik milion złotych i d**a blada....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amen . Loccutus. Dobrze prawi.

Co ci da swiatlo z bali jak np. Bedzies mial kiepska jakosc wody dla spsow?

Swiatlo to chyba najmniejszy problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update w kwestii obudowy - lampa już przygotowana do podłączenia komputera - po to są te dodatkowe złącza.

Boczki docelowo będą nieprzezroczyste - to tylko próbny egzemplarz. Będą również dłuższe obudowy/lampy w ofercie...

27-129.jpg

27-130.jpg

27-131.jpg

27-132.jpg

27-133.jpg

cdn :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi