Skocz do zawartości
loccutus

Kolejny lampion na LEDach...

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu pokazałem na forum nowe moduły ledowe, które mogą pracować niezależnie (włącz/wyłącz), albo łączone w sieć działać pod kontrolą komputera ze wszystkimi efektami itd..

W międzyczasie rzeźbie właśnie kontroler, ale rozwiązania wymagał jeszcze jeden problem - sam moduł LED to nie wszystko, potrzebna obudowa i radiator. Dwie płytki osiągają moc do 68W - nie jest to wcale mało, ale i nie ma tragedii jeśli chodzi o generowane ciepło. Niektórzy pamiętają jak chłodzone były pierwsze chińskie lampy LED - zwykły 4mm kawał blachy z trudem ale dawał radę odprowadzić ciepło od 100W z hakiem i to wcale od nie najwydajniejszych ledów... Pomyślałem że przecież to Cree więc powinno być tym samym sposobem łatwiej....

Postanowiłem to sprawdzić i przeprowadziłem test, które wykazały że zestaw dwóch modułów skutecznie da się schłodzić zwykłym kawałkiem płyty aluminiowej o wymiarach niewiele większych od samych modułów. Zbudowałem więc prototyp "szkieletu" lampy : Dwa moduły led, aluminiowa płyta 5mm, kilka dystansów, trochę pasty termo przewodzącej, niezbędne układy stabilizatorów napięcia 12V i 5V dla logiki modułów LED i termostat bimetaliczny 30/50stC ...

A1.JPG

A2.JPG

Całość zasilane może być zwykłym zasilaczem od laptopa (18-24V). Wypaliło zadziałało, termostat włączył się dopiero po 15 minutach pracy urządzenia, a po uruchomieniu wentylatora temperatura płyty aluminium nie przekraczała 60 stopni...

Kolejny krok zatem trzeba by zrobić jakąś obudowę do tego :) wybór padł na plexi (dzięki Tomek za podpowiedź gdzie szukać kleju). Prototypową obudowę wykonałem z dwóch płaskowników 5mm wygiętych w literę U, na ciepło na drewnianej formie, potem skleiłem obie połówki. Spód obudowy z plexi 5mm przezroczystej, góra została wyfrezowana ploterem CNC. Docelowo będzie palone laserem ze względu na ładniejsze krawędzie - nie chciało mi się polerować ogniowo po frezie. Nie zrobiłem zdjęcia zanim wkleiłem sufit obudowy więc wstawiam tylko rysunek:

3.JPG

Widać z niego że całość trzyma się razem dzięki śrubom (docelowo będzie ich tylko 4) - sufit i "szyba" ściągają całość razem i tworzy się sztywna całkiem konstrukcja.

A prototyp wyszedł tak:

A3.JPG

A4.JPG

Lampa - widzicie - prosta jak budowa przysłowiowego cepa, ale po spięciu w sieć kabelkiem (zapomniałem wyfrezować otworu pod złącza w prototypie :( ) i podłączeniu do kontrolera da się uzyskać całkiem ciekawe możliwości - czyli albo mamy plug & play albo bajery - co kto lubi.

Obecnie pracuje nad stelażem - coby dało się kilka lampek na większy zbiornik postawić i dowolnie regulować kątem ustawienia... W zamyśle coś a'la ten szkic (nie mam jeszcze pomysłu jak rozwiązać mocowanie na szybach itd.. więc to tylko roboczy rysunek.

system6.JPG

na razie tyle - cdn... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no , no, no :)

baaardzo ładnie :)

czekamy na kontroler i egzemplarze już nieprototypowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewiduję naprawde nieduży jak na możliwości. Nie znam jeszcze ceny ile mi zawołają za wyginanie boków w docelowym materiale (nie chce plexi na boki wole aluminium) - tak że finalnie nie mam pojęcia a nie chce przestrzelić - to sie okaże w tym tygodniu.

Kontroler to w zasadzie AQL-CMPE z jednym dodatkowym scalakiem (TL485) - tak że w zasadzie tez już jest. Soft tylko dokończę i będzie.

Bardziej mnie martwi brak jakiejś ciekawej obudowy w którą można by to wpakować (kontroler) , a robić kolejnej customowej mi się nie uśmiecha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne teraz to takie cuda robisz , a ja muszę świecić jakimiś t5 - tkami ;_)

Na poważnie świetnie się prezentuje , coś mi się wydaję że chyba szybko przeskoczę na led :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nikogo na siłe nie namawiam :P dosyć mam świętych wojen LED kontra :) a na poważnie - cuda to można naprawdę robić żeby tylko jeszcze w PL troszkę mniej liczyli za zlecenia na maszynach CNC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, ... a czy majac kontroler AQL-CMP80, po drobnej modyfikacji... bedzie mozna nim sterowac "nowe lampki"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie da się. Trzeba by sie tylko wlutować ze scalakiem do złącza ISP które jest pod wyświetlaczem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i w koncu moduly, ktore beda dopasowane do kostek ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kostek, do L-ek do T-tek :) co tam kto sobie ulepi :) no i te 6 kolorów naprawdę robi robotę - wreszcie dopracowałem się mieszanki jaka mi się podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz pewnie że lepiej, tylko że u mnie godzina na frezie CNC to jest 140zł ...... :( A tutaj paręnaście sekund waterjetem żeby wyciąć płyte z arkusza i kilka minut na wycinanie plexy na CO2.... no i sprawdzone działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fakt ceny trochę z kosmosu , ale za to lampka super , 120w i 2cm grubości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tą moją metodą dałoby się zejść z grubością do minimum 40mm wysokości całkowitej - bez kosztownej obróbki CNC bloku aluminium... co do mocy ledów myślę że te 100W taka chłodzona płyta powinna dać radę odebrać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam jeszcze jeden pomysł racjonalizatorski, przyklajstruj do tego radiatora rurkę tytanową zeby mozna bylo zimą puscic przez to solankę i tym sposobem zaoszczedzić na ogrzewniu baniaka :)

Za drobną opłatą w naturze w formie lampy 1m chetnie odstąpię ten pomysł :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ciepła od 60W LEDów nie ma znowu tyle, a i ten kawałek tytanowej rurki więcej wart niż cała płyta alu w środku... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktos juz w koncu doszedl do tego ile ledów na dany litraz ?

Bo narazie mam wrazenie ze kazdy gdyba a nikt nie wie :-)

No bo tak jak podajesz loccutus do tej lampy - 68W czyli 22 ledy po 3W ale wiemy ze zielone i czerwone to światla raczej nie daja.

No i nie wiadomo z jaka moca je zasilasz bo 3W to przy full...

I to teraz jest pytanie

1. Dla korali lampa 68W przy 750mA to sporo mniej niz przy np. 1,2A Pytanie ile daje lampa naprawde mocy a nie katalogowo dla LEDow.

2. Ciagkle zmieniaja sie LEDy jak pamietamy pierwsze lampy robilo si eprzy XR-e, Teraz XP-G itp.

Każda z nich daje więcej lumenów z Wat'a.

No to teraz... jaki przelicznik stosować dla lamp z samymi Ledami?

czy nadal 2/3 mocy analogicznej lampy na T5 to dobry przelicznik? A jak tak to przy jakim prądzie dla LED'ów?

No bo jak wiemy na wzrost korali to głównie wpływ na biały i troszke niebieski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze podawałem i podaję moc oddawaną przez LEDy w moich lampach. Moc pobierana "z gniazdka" to zupełnie inna para kaloszy a nie mam zamiaru nikomu mydlić oczu. Więc w tym układzie jakim prądem zasilam Ledy tajemnicą nie jest wystarczy policzyć tyle - jednak Wat pozostanie watem i choćbyś umarł praw fizyki nie zmienisz. 68W to 68W - czy Ty dasz 750mA i wiecej ledów czy 1.2A i mniej - moc jest mocą.

Nie przekraczam prądu 1.1A - w zależności od typu diody XPG/E/T. Zgromadzone doświadczenie pozwala mi powiedzieć że na MBI6651 można zbudować nawet 2A (tak 2A) driver i będzie on działał ale z kilku względów ledów nie wysilam ponad 1.1, XPE (niebieskich) ponad 980mA - takie wartości zostały przeze mnie sprawdzone i uważam je za optymalne dla diod których używam.

Dlaczego optymalne? ponieważ nie wszyscy zdają sobie sprawę, że błędem jest wyciskanie z LED najwyższego możliwego prądu jaki dopuszcza producent - sprawność diody MALEJE wraz ze zwiększaniem prądu. Więc jeśli mam balansować między wydajnością, stratami (ciepło), sprawnością drivera i jego bezpiecznym obszarem pracy - wybieram tak a nie inaczej :)

Nie ma i nigdy nie będzie też możliwości podania przelicznika o którym piszesz - ile W /Litr z wielu właśnie powodów - choćby tego co powyżej. Wystarczy że ktoś poda moc pobieraną a ta oddawana jest zupełnie inna - to rzecz pierwsza, rzecz druga KAŻDY Led ma inną wydajność z wata, a nawet te same typy względem siebie będą miały będą miały różnice lm/W, do tego dochodzi kwestia postępu technologicznego, więc nawet jeśli powiem że 0.65W LED / litr jest wartością ok - to do czego taką bzdurę odnieść za pół roku, lub nawet dziś biorąc inny bin tej samej diody ?

Zgodzisz się też co do tego że każdy zbiornik jest inny - na dziś dzień, w odniesieniu do najczęściej stosowanych ledów cree XP-G1 i XP-E - można, ostrożnie przyjąć że te 70% mocy T5 powinno wystarczyć, ale należy zbiornik do tego światła przyzwyczaić - przynajmniej takie mam zdanie.

BTW - z tym białym a niebieskim nie ma być czasem na odwrót ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi