Skocz do zawartości
Sushi

Profilux i LED-y

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec problem mam taki:

wszystkie klocki poukladane.

ProfiluxPlusIIEX , wersja softu 4.0.5 do tego dodatkowa karta PLM-4L oraz modul LEDControl4Passive.

Wszystko wydaje sie byc polaczone prawidlowo. zielona kontrolka na module swieci.

Wydaje mi sie, ze profilux ma konkretnie przypisane do obslugi swiatel sciemnianych (w tym wypadku LEDów) kanaly L1L2 oraz L3L4.

Ja te kanaly mam przypisane do pomp sterowanych TUNZE, ktore dzialaja naprzemiennie. Kupilem karte z dodatkowymi 4 portami L (L5L6L7L8).

I pytanie - jak mam zmusic Profiluxa do sterowania iluminacja kanalami L5678 ? juz dostaje szalu bo nigdziem tego nie moge znalesc

pomoże ktoś ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W menu System -> 1-10V intefaces ustawiasz kanały L5, L6 ... jako Illumination1, Illumination2, itp.

Później w Illumination1, 2, .. ustawiasz jak chcesz tym sterować (w tym czy kanał jest ściemniany czy nie [Dimmable]).

Wg mnie da się przypisać dowolne wyjście L do sterowania światłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie mam tak poustawiane i qpa.... nie dziala ;(

sama lampa dziala na bank, bo mam ja odpalona na sztywno na strzemiaczku w miejscu wejscia kabla sterujacego.

przepiolem tez dla testow lampe na wyjscia L1234 i tez nie dziala a normalnie na tych wyjsciach dzialaja pompy cyrkulacyjne.

wiec albo walniety jest modul konwertujacy sygnal LEDControl albo kabel ;(

ktos ma pomysl jak to sprawdzic ?

na module swieci sie zielona kontrolka ;))

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zmianę firmware w profiluxie. Wersja softu 4.-.- nie obsługuje prawidłowo LEDControl4Passive w moim przypadku /soft 4.0.8/ moduł działał odwrotnie tzn. pełne rozjaśnienie w programie powodowało wygaszenie lampy LED, po zmianie firmware na wersję 5 wszystko działa poprawnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilem na wersje 5.14 i dalej doooopa......

dodatkowo przy zmianie profek pogubil wszystkie ustawienia i radosnie mi oswiadczyl, ze dane z pliku zapisanej wersji 4.0.8 sa niekompatybilne z wersja 5.14 ;/

no zesz... pol dnia dzisiaj ustawialem i kalibrowalem, zeby uzyskac sprawnosc sprzed zmiany softu ;/

a lampy dalej w kszokach....

jutro pozycze mierniki i posprawdzam napiecie na kablach wyjsciowych bo sam profilux pokazuje, ze na kanalach 1-10W napiecie jest podawane i rzeczywiscie sie zmienia zgodnie z ustawieniami swiecenia i cyrkulacji

ot, tyle z pola walki.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi