akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 witam przerobiłem weipro na pompę z wirnikiem igiełkowym pieni rewelacyjnie ale mam problem pompa nie potrafi zasysać powietrza nie wiem jak zrobić na dolocie jest zamontowany zaworek i do niego jest wężyk z napowietrzaczem pewnie trzeba zrobić coś na zasadzie venturiego pomocy:mad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 witaj pytanie czy to jest tylko kolanko i w nim zaworek czy w srodku wsadziles zwezke jesli nie napisz dokladnie jaka to pompa a powiem ci co masz wsadzic do wyboru : aquabee 2000A aquabee 2000AS aquabee 2000/1 Kada z nich powinna miec inna wielkosc zwezki ale nie znaczy to ze standartowa bedzie u ciebie ok ale nie ma problemu znajdziemy wlasciwa zwezke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 pompa aquabee 2000/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 a kolanko puste ? jesli tak to pred zaworkiem od strony nakretki jesli dobrze widze musisz wsadzic cos co zredukuje ta srednice tak aby byl przelot na 13mm ( na poczatek pozniej powiesz jakie zmiany ) ta redukcja musi byc jak najblizej tego zaworka ktory zasysa powietrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 jutro biorę sie za przerobienie dam znać jak wyszło dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Na 1 fotce masz jak wyglada oryginalna dysza tu akurat AM ale to nie jest istotne na 2 fotce jak wyglada od srodka u ciebie po wklejeniu jakiegos zwezenia ma wygladac podobnie ta rurka zasysajaca powietrze nie musi taka byc ale to rozwiazanie ulatwia pobor powietrza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 To ja sie odlacze do pytania. Do Weipro SA-2012 ( gdzie usuwam zwezke venturiego ) chce podpiac pompe z wirnikiem igielkowym. Zastanawiam sie nad AM PH2000 lub 2500. W sumie bym sie nie zastanawial ale dzieli je 20W poboru mocy... THCSkiba ktora bys polecil do tego odpieniacza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 zrobiłem redukcje z otworem 12 mm pierścień wkleiłem tak jak mówiłeś blisko wlotu powietrza wszystko działa poprawnie zastanawiam się tylko czy nie jest za mała bo mówiłeś o 13 mm bałem się że będzie za mało powietrza a zassanej wody pieni super zobaczymy jak będzie z syfkiem w kubeczku:good: weipro ma zwężkę w miejscu gdzie łączy sie cieniutka rureczka likwidujesz całe przewężenie nie i pompa2000 powinna styknąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Co do srednicy otworu mozliwe ze wlasnie te 12mm jest optymalne ale caly wyc polega na : im wiekszy bedzie otwor w dyszy tym wiecej bedzie pobierac pompa wody i proporcjonalnie do zwezenia powietrza ale jesli zrobimy za duza stosunek pobierania woda powietrze zostanie zachwiany i nie opanujesz odpieniacza brak regulacji mimo otwartego zaworu na maxa wszystko wyjedzie kubkiem i sama piana bedzie marnej jakosci inna sprawa za duzy otwor w dyszy pompa moze nie zassac sama powietrza patrz cos jak twoj przypadek zbyt mala dysza pompa zacznie glosniej chodzic bedzie slaba mieszanka wody z powietrzem bedziesz musial zamykac zawor w odpieniaczu aby uzyskac jakas przyzwoita forme pienienia Znalezienie odpowiedniej dyszy dla poszczegolnej pompy wcale nie jest takie latwe wplywa na nia przedewszystkim moc pompy jak i konstrukcja samego odpieniacza Dlatego jesli teraz masz mocno skrecony wyplyw w odpieniaczu mozesz sie pokusic o rozwiercenie dyszy o nastepne powiedzmy 0,5mm i test jesli nadal bedzie malo znowu powiekszasz ale tak aby nie przecholowac bo nastapi efekt jak wczesniej pisalem Sorry jesli jest to zagmatwana wypowiedz ale inaczej nie potrafi tego wyrazic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Co do pompy AM jak mam byc szczery to wcale bym jej tam nie wsadzal Ale jesli juz sie uprzesz to wsadz ta mocniejsza dlatego ze na 2500 uzyskasz wieksza sprawnosc czyli bardziej bogata mieszanke wody z powietrzem Zasada jest jedna im wieksza moc pompy tym zazwyczaj wyzej pompuje i ma wiecej litrow ph2000 bedzie mieszac wode z powietrzem na wysokosc (ponoc ) 1,5m gdzie pompa 2500 bedzie nadal podnosic i mieszac do wysokosc (ponoc ) 2,5m Tyle ze zbyt duzej mieszanki nie mozesz wpakowac do malego odpieniacza ale w wypadku pomp AM raczej nie ma takiej opcji Jesli masz ktoras z tych pomp maja rada ktorej wcale nie musisz brac do siebie sprzedaj ja doloz kase i kup aquabee Zakup aquabee 2000AS ktora ma 10w i tak powali na "igielki" AM 2500 Raz masz tam porzadny wirnik dwa wirnik z igielkami poziomymi pobiera mniej energi niz z igielkami poziomymi nie wspomne juz o samej mieszance Dlaczego aquabee poniewaz na naszym rynku nie ma innej dobrej do zdobycia pompy gdzie np w germani nie ma juz takich problemow Ale jak bys chcial to nawet germancy "lecza syfa pudrem" specjalny produkt do tuningu AM http://www.shop-meeresaquaristik.de/product_info.php?info=p5798_Aqua-Medic-Nadelfadenrad-fuer-OR2500--502-80-21-.html :eek: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Wiesz , co z pompa nie ma problemu - problem z tym ze nikt nie ma aktualnie na stanie aquabee 2000 :-) No chyba ze wiesz gdzie ja maja od reki w miare rozsadnej cenie :-) a co do podnoszenia , u mnie ten weipro bedzie wisial na sumpie wiec pompa ma do podniesienia jakies 50cm do poziomu opisanego na odpieniaczu. a w Niemczech to jakie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2008 Co do samej pompy zapytaj Piotra z korale.pl lub Łukasza z acropora.pl - ostatnio pisal na forum ze ma na sklepie co do ceny niestety nie wiem ile na obecna chwile sie cenia Nasz kraj wogle jest traktowany po macoszemu nawet firma eheim nie oferuje na nasz kraj tych pomp : http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/eheim-1255-universal-marine-pump-1350-ltrhr-p-1058.html http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_28355_ehde Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach