buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Tak wyglada kiedy karmie, czasem sie skurczy calkowicie, albo opadnie jak na fotce... ale tak czy inaczej sie slabo pompuje, czy to moze byc spowodowane niskim Mg ? Ostatnio jak test robilem to wyszlo 1230, troszke malo, Ca nie wiem albo 320 albo 467, zalezy jaki test, za duza rozrzutnosc tak czy inaczej... Nie wiem czy cos moze lac, zastanawiam sie nad Red sea ABC, chociaz na sasiednim forum pisali ze ABC to za duzo jka na moje LPSy... Malo napisalem, ale moze za nim napisze wiecej z tego co napisalem mozna cos wywrozyc Jak ne to zaraz napisze reszte.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 nie sądzę aby to było mg. dlaczego masz tak wysokie KH ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Ca nie wiem albo 320 albo 467, zalezy jaki test, za duza rozrzutnosc tak czy inaczej... Snake on pisze tylko o Ca. Buczi92 długo masz te euphylie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 fakt ;-) co nie zmienia faktu ze ca też nie powinno doprowadzić do takiego stanu , szukałbym gdzieś indziej problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Buczi podbij Ca do 400, a KH spadnie. No i euphylii będzie "wygodniej". Miałem kiedyś ten sam problem i okazało się, że KH było właśnie wysokie. Zbij poprzez podawanie CaCl2. Nie wiem czy podajesz ballinga, ale jak tak to nie lej przez jakiś czas NaHCO3. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Korala mam ze 3 miesiace, od poczatku byl jakis taki... raz sie pompowal raz nie, czasem wieczorem sie kurczyk i czesto jak karmilem... balinga nie dozuje, jesli podbijam to gotowcami, kh podbijalem powoli, ale jak zwykle skoczylo... Ca podbijalem, ale nie wiem ktory test dobry... Oswietlenie LED, koral jest na srodku, cyrkulacja zmienna, nie wiem co jeszcze zrobic... a podpowiedzcie mi z tym ABC od Red sea, zakupic i powoli dozowac czy zostawic... Nie wiem co moge jeszcze napisac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Buczi ja zaczął bym lać ballinga. Prosta i sprawdzona metoda, a nie jakieś wynalazki do podbijania. Najpierw wyprowadź parametry, a później pomyśl o ABC. Wg mnie najlepszy będzie balling. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Jak znajde jakies pompy dozujace w atrakcyjnej cenie to pomysle, ale na chwile obecna musze dozowac co innego... kiedys uzywalem TMC Mg buffer, moze kupie i bede podawal, wyrownam parametry i wtedy pomysle nad balingiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Zrobisz jak uważasz. Ja od 4 lat dozuję ballinga z "ręki" i jest dobrze . Wg mnie nie ma lepszej metody, ale jest to moja opinia.....amatora. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 No chyba ze z reki to tak, bo wydaje mi sie ze z pompami byloby ciezko dozowac ilosc na moje akwa, Ty masz wieksze, a pompy maja tam jakis cykl, nie wiem zgaduje, musialbym kupic prochy i zobaczyc co i jak, ale najpierw poczytac troszku... jeszcze jedno, w takim razie jaka firma proszkow, bo zapewne jest kilka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 Jesli stosujesz filtracje z pelletami to KH nie powinno byc wyzsze niz 8. Twoje KH ze stopki w podpisie strasznie wysokie. Przy 12-13 KH ktore kiedys mialem rozpuszczaly mi sie tipy acropor..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2012 (edytowane) We wtorek zrobilem podmianke, przed chwilka zrobilem testy: Mg - 1320 Ca - 320 (caly czas tyle samo test salifierta) Kh - 9 (spadlo) Teraz gdy wrocilem do domu, swiatlo w akwa zgaszone, widze ze jest tak jakby mala poprawa, bardziej napompowana i widze duzo malych macek, moze rosnie... buble tez najezony jakby chcial pozrec kogos... w sumie to wylaczylem cyrkulacje, bo dziisaj drugi raz dolabella wlazla w pompe i niestety nie moglem jej uratowac, na koniec wypuscila tylko troszke atramenu, niestety odplynela na wieczna rafe moze cyrkulacja jej przeszkadzala, moze za mocna... a wlasnie, atrament z dolci zwierzakom nie zaszkodzi ? wypuscila malo... Edytowane 2 Listopad 2012 przez buczi82 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2012 Wrzuć węgiel , jeśli nie masz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2012 Mam wegiel... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach