Skocz do zawartości
buczi82

Hanna Ca checker

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos ma, uzywa ?

Dzisiaj do mnie doszla, kupilem od innego forumowicza...

Pierwszy test 479, drugi 559, a salifiert 340

Czy ktos ma podobnie ? Jakmis sposob, cokolwiek ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam i jestem zadowolony.

wyniki sa powtarzalne a twoja rozbieznosc wynika z niedokladnej ilosci wody w fiolce.

chodzi o te glupie 10ml i to sie tyczy wszystkich pomiarow na malych hankach.

diabel tkwi w tym, zeby uzyskac jakas wzgledna powtarzalnosc pomiaru trzeba uzywac strzykawki do dokladnego odmierzania 10 ml bo ja nie widze, czy ten menis jest pd linia, nad linia czy w srodku linii na fiolce.

od kiedy uzywam strzykawki do napelnianai fiolki woda wszelkie rozstrzaly sie skonczyly ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja uzywam tej zielonej strzykawki z nakladka...

to w takim razie jak mam byc, pod linia, nad czy na srodku ? dzisiaj sie pobawie, mam jeszcze 35 testow wiec moge poprobowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie patrz na linie.

wstrzyknij dokladnie 9cm3 strzykawka jako dopelnienie 1ml reagentu A

nie baw sie w patrzenie czy jest pod, czy nad linia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ale mi bardziej chodzilo w strzykawce gdzie ma byc poziom, bo tez bedzie roznica pod, nad i na rowno :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki wiec tak:

Zrobilem test normalnie jak w instrukcji, wyszlo 496...

Pozniej wzialem druga fiolke, dalem 1ml reagentu i 9ml ro/di i zrobilem test ponownie, wyszlo 496, po minucie znowu zroboilem test i znowu wyszlo 496, teraz odczekam 10min zeby w tej drugie fiolce calkowicie babelki zniknely, jesli wyjdzie 496 tzn ze chyba tyle mam i ze salifiert klamie...oczywiscie przy nastepnych testach uzywalem pierwszej filki juz z dwoma reagentami, (u know what i mean) :) nie ukrywam ze podbijalem ca, ale salifiert caly czas pokazywal 320-340, wazny do grudnia tego roku... zobaczymy jak bedzie po 10min :)

EDIT:

Wyszlo 497, wiec albo tyle mam, albo klamie, dla pewnosci zrobie jeszcze raz od nowa :)

EDIT:

Drugi nowy test: 467, po paru minutach spr jeszcze raz 467...

Nie wiem czy klamie czy ja robie cos zle...

EDIT:

Ponownie ten sam test: 466

Salifiert 340, chyba salifiert mam rabniety, albo juz sam nie wiem ehhh

Edytowane przez buczi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

często się zdażają regenty trefne , ja często spotykałem ten problem przy testach na Ca .

Jeśli nie robisz błedu technicznego w przygotowywaniu fiolki , to na stowe masz walniete saszetki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie zdarzyly trefne tylko do PO4

i do KH i do Ca sa ok a robie juz 2 czy 3 zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowy błąd przy mierzeniu salifertem Ca to zamieszanie wody po dodaniu pierwszego odczynnika. Mieszamy probówkę dopiero po zakropieniu drugiego odczynnika, zgodnie z instrukcją. Rozbieżność jest wtedy 370 i 480 (ten drugi pomiar jest właściwy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Imperator - 320 mam jak mierze salifirtem a 470 jak mierze mala hanka ;) dwa rozne testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No az tak blisko nie, ale moze sie kiedys umowie z Robertem z drugiego forum, ale jakos nigdy czasu nie ma :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam i używam, gdy porównywałem z testami kropelkowymi to wychodziły takie same cuda jak u Ciebie. Sprawdzałem u kolegów i hanka jest OK, mierzy dobrze. Menisk powinien być nad kreską, wtedy pomiar jest wiarygodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

mam i używam, gdy porównywałem z testami kropelkowymi to wychodziły takie same cuda jak u Ciebie. Sprawdzałem u kolegów i hanka jest OK, mierzy dobrze. Menisk powinien być nad kreską, wtedy pomiar jest wiarygodny.

Robilismy z Krzyskiem pomiar tym miernikiem w moim akwarium

Podalem wynik Ca przed pomiarem i pokryl sie z pomiarem z "hanki" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera to co ja robie zle, a moze sali walniety, nie wiem, moze jutro sie wezme i zobacze jeszcze raz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

Czy mógłby ktoś z użytkowników Hanki HI 758 napisać jak należy zrobić test Ca ?? Tak krok po kroku - aby było wiadomo czy wody ro/di dać 9ml + 1ml reagentu, czy jak niektórzy mówią patrzeć na menis wody ro/di + 1ml reagentu ???

Z tego co wyczytałem każdy wykonuje go inaczej lub w innych proporcjach i z tego powodu wyniki się różnią !! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

zróbcie dokładnie tak jak jest napisane w instrukcji. W pierwszej kolejności 1ml reagentu A, później woda RODI do 10 ml tzn. menisk wody dołem styka się z kreską na kuwecie, następnie zerowanie miernika, następnie dodajemy 0,1 ml wody z akwarium i drugi reagent w proszku. Mieszamy 15 s i na 15 s odstawiamy żeby bąbelki powietrza powstałe przy mieszaniu poleciały do góry. Kuweta do miernika i pomiar.

Oczywiście należy pamiętać żeby przed wyzerowaniem i pomiarem bardzo dokładnie wytrzeć kuwetę z zewnątrz.

Tak robię u siebie i pomiary są powtarzalne, identycznie też robiłem u Darka i było tak jak wyżej napisał.

Pozdrawiam

Krzysiek

Edytowane przez gk1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi