MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 W poniedziałek powiesiłem lampkę z żarnikiem reeflux 12000K fc2, w porównaniu do barwy światła z fotografii, jakie wcześniej widziałem kolor jest zupełnie inny, jest taki jak na 12000K przystało- biało-żółty. Zastanawiam się czy może to być wina żarnika(oczywiście nowy), czy przestarzałej techniki zastosowanej w lampie. Żarnik świeci w oprawie AM aquastarlight, stateczniki nie są elektroniczne- czy to może być przyczyną różnicy? To światło mi nie odpowiada, ja lubię niebiesko-fioletowe, w lampie na T5 w dzień świeciłem świetlówkami ATI blue plus. Szukam żarnika, który w mojej oprawie da światło o podobnym kolorze, zastanawiałem się nad BLV 20 000K oraz Aquaconnectem 14 000K, ewentualnie 20 000K jeśli takowe są produkowane. Może istnieją inne, godne polecenia, które spełnią moje kryteria, szczególnie takie, które w oprawie z układem magnetycznym będą świecić na niebiesko. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Widzialem jak swieci reeflux 12000K w lampie ze statecznikiem elektronicznym,kolorki bajka,wiec napewno wina magnetycznego zaplonu ze takie kiepskie kolory,sam tez mam lampe z zaplonem magnetycznym i zarnik blv 14000K i jest niebiesko,polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 14 000K nie zaryzykuję, bo jeśli ten reeflux jest tak żółty to blv będzie zielone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Zielone?Chyba zartujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Ja testowalem Reef Luxa 12000k E40 400w ale niestety na elektronicznym balascie i bylo swiatlo trudno to opisac bo kazdy postrzega to inaczej ale bardzo jasne i niebieskawe o zoltej barwie nie bylo mowy Co do aquaconnecta raczej nie spotkalem sie jeszcze z zarnikami o temperaturze 20000k a inna sprawa ze praktycznie kazdy z zarnikow aquaconnecta inaczej swieci mialem lampe z 3 zarnikami i praktycznie kazdy z nich mial inne widmo wiadomo od dawna ze jak sie kupuje ich zarniki nalezy dobrac na miejscu najlepiej sprawdzajac kilka sztuk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Popros Rebcia o foty jak robil testy zarnikow ja mialem ale niestety musialem usunac naprawde te Reef Luxy wypadly super jesli chodzi o kolor niebieski tyle ze on tez ma elektroniczne stateczniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Tylko pytanie, czy któryś ze sklepów zechce mi pokazać jak świeci poszczególny model, czy egzemplarz... Fotki z akwariów, gdzie świeciły reefluxy mi się podobały, podobnie aquaconnect, ale nie zamierzam kupić kolejnego żółtego, może ten egzemplarz jest felerny, albo coś w samej lampie się stało- czy to wina balastu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Stawiam na balast aczkolwiek uszkodzenie zarnika jest mozliwe jaka moc zarnika ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Tu masz roznice miedzy poszczegolnymi balastami tak jak i magnetycznymi jak i elektronicznymi Calosc w linku http://www.advancedaquarist.com/issues/may2005/feature.html Jak widzisz roznice sa do tego dochodzi jeszcze pytanie ile sprawnosci ma twoj balast moze wez zarnik i kopnij sie do jakiegos morszczaka wtedy bedziesz mial pewnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach