majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 (edytowane) Witam wszystkich Mam na imie Łukasz, od kilku tygodni jestem zafascynowany akwarystyką morską, w piątek 12.10.12 zalałem swoję pierwsze morskie akwarium, dzień później dodałem 12 kg żywej skały ( skrzydlica.pl ) Akwarium 80x35x40 profil (112l ). Oświetlenie Lampa T5 4x24W ATI Blue plus x2, Aquablue x2 cyrkulacja: JVP 101 3000 l/h Grzałka: Hydor Theo 200W Sól morska INSTANT OCEAN Piasek: ATI Fiji White Sand Hydrometr Sera Obsada: - 2x Amphiprion ocellaris - ?? Tutaj pytanie do was, co tam mogę trzymać? i kiedy mogę dodać? ( ryby, ekipa czyszcząca ) Mam jednego koralowca ( widać na zdjęciu ) sprzedawca mi go dożucił, powiedział że można spróbować czy da rade. Ktoś mi powie co to za koralowiec? Edytowane 15 Październik 2012 przez majster222 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skala 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 witam koral to xenia ale na korale to raczej za wcześnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Wiem, nie mam zamiaru wprowadzać nic więcej na razie, dostałem w gratisie zobaczymy co z tego będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skala 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 A jaki będziesz miał odpieniacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Nie planowałem odpieniacza, powiedziano mi że w tak małym litrażu nie jest konieczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skala 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Odpieniacz bardzo przydatna rzecz Na twoim miejscu bym dał 2 pompki łatwiej ustawić cyrkulację Ekipa czyszcząca to testy ci pokażą u mnie to były prawie 3 miesiące Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 No myślałem nad dwoma pompkami, i w przyszłości na pewno zmienię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otarod 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Mam podobne akwarium i też zacząłem 12.10.2012 wczoraj dostałem skale a dzisiaj ja układałem. Bez odpieniacza to kicha, poszukaj na forum jakieś fajnej używki za małe pieniądze spraw sobie sumpa pudełko przelewowe i jak juz robisz to porządnie. Wrzuć sobie węgiel w skarpete i mało tyle cyrkulacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Dzięki za radę, zobaczę jak to pójdzie bez, nie chodzi mi o jak najmniejszy koszt, tylko bardziej samo miejsce i estetykę, jeśli będzie działało w porządku bez to się ucieszę jeśli nie będzie odpieniacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Powie ktoś coś na temat obsady? I jak mam oświetlać akwarium w tej chwili ( dojrzewanie ) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skala 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 z obsadą to czekać nic nie robić narazie masz czas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 Ja po prostu chcę sobie wstępnie dobrać wszystko:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skala 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2012 obsada to indywidualna sprawa jeżeli chodzi o rybki A Tak to ja bym dał 2xkrewetka debelius, kraba , z 3 ślimaki turbo tectus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2012 Można w słonowodnym trzymać krewetki japońskie ( amano )? Czytałem że rozmnażają się w słonej wodzie, czy to znaczy że mogą być w słonych akwariach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2012 Witam, co powiecie na taką obsadę rybną: Obsada: - 2x Amphiprion ocellaris - 2x mandaryn wspaniałym - 2x Pterapogon kauderni Proszę was o wyrażenie zdania na ten temat:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2012 Parametry po 10 dniach od zalania ( na razie takie mam, co jeszcze potrzebuje? ): Ph: 8 NO3: 0 NO2: 0 Gh: 10 Kh: 2 Tak powinno być? I czy mogę już wsypać piasek czy kiedy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2012 Teraz potrzebujesz dużo cierpliwości :-) Coś z kh źle sprawdziłeś nie może być 2 ps. dużo czytaj bo Twoja wiedza jest bardzo skromna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2012 I na co mam dokładnie teraz czekać? Pewnie źle popatrzałem z tym Kh. A co z tym piaskiem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach