thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 A o tym tescie nie pomyslalem :cry: Dobrze ze na to wpadles to tez nam wiele wyjasnia W ATI mozna chociaz zmieniac obroty w BLAU leci non stop na maxa to dopiero denerwuje Czekam na pozostaly test Co do tego chlodzenia w gisemannach nie jestem do konca przekonany cy aby to nie taki twit marketingowy kto to bedzie sprawdzal Wiadoma sprawa ze bedzie ono dzialac ale niestety mniej skutecznie zwykly przyklad ktory wiekszosc pewno zna domowe ogrzewanie co z pompa cyrkulacyjna i bez pompy - wymuszony obieg parokrotnie przyspiesza dzialanie i jest o wiele skuteczniejsze i nie wazne ze w tym wypadku chodzi tu o ogrzewanie bo bedzie tak samo w druga strone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Tak jak wcesniej zauwazyl Adam dla nas najwazniejszym czynnikiem bedzie promieniowanie fotosyntetycznie czynne przedziału spektralnego widma ktory moze byc wykorzystany w procesie fotosyntezy Przyjmuje sie ze do tego celu organizmy wykorzystuja energie z zakresu 350 - 700 nm Jesli spojrzymy jak zmienia się widmo oswietlenia w miare transmisji promieniowania od powierzchni w głąb morza to łatwo skonstatujemy że z wyjątkiem bardzo cienkiej warstwy powierzchniowej cała energia świetlna penetrująca powierzchniowa warstwe morza moze byc wykorzystana w tym procesie Bardzo wana role w tym procesie bedzie jeszcze odgrywac sama woda ktora w zaleznosc od jej czystosci bedzie odpowiednio proporcjonalnie oslabiala dostep swiatla do koralowcow Trzeba by byl zdobyc Fitofotometr wtedy bylby to najbardziej istotny i potrzebny test Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 tak tylko dodam ze jezeli was drazni wentylator w obudowie to polecam cooling.pl Mozna tam kupic fajne lozyskowane ciche wentylatory ( polecam od 60mm ) w cenie od 18pln I wtedy bedzie i cicho i na maksa , mam takie w obudowie mojego akwa malawi 180l Co do oslony, THCSkiba uwazam ze nie powinienes "milczec" w pewnych tematach. Wiadomo ze kazdy produkt ma jakies wady - ile by nie kosztowal... i trzeba o tym mowic. Jezeli bedziemy "przemilczac" pewne tematy ze wzgledu na "kumpla" to forum wkrotce bedzie poprostu stronnicze.... No to teraz slucham o tych szybach.... :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Co do tego chlodzenia w gisemannach nie jestem do konca przekonany cy aby to nie taki twit marketingowy kto to bedzie sprawdzal Wiadoma sprawa ze bedzie ono dzialac ale niestety mniej skutecznie zwykly przyklad ktory wiekszosc pewno zna domowe ogrzewanie co z pompa cyrkulacyjna i bez pompy - wymuszony obieg parokrotnie przyspiesza dzialanie i jest o wiele skuteczniejsze i nie wazne ze w tym wypadku chodzi tu o ogrzewanie bo bedzie tak samo w druga strone Jakoś sie muszę pocieszać skoro juz ją mam. A tak na poważnie wymyślę jej jakieś aktywne chłodzenie :dance: Jestem już po tescie szybek, spróbuję coś napisać ale nie wiem czy dam rade jeszcze dzisiaj skończyć bo wniosków cała masa, a ja siedzę nad tym już cały dzień. Żałujcie, że nie widzicie z jaką mieszanką czułego politowania i współczucia patrzy na mnie moja żona. Ten wzrok widzę u niej jak nasze dzieciaki robią coś "głupiutkiego" :cry: Na zachętę śledzenia wątku powiem wam, że wyniki są więcej niż zaskakujące, przynajmniej dla mnie :eek: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Do jednego wnosku juz doszlismy : chlodzenie aktywne zwieksza ilosc swiatla wychodzacego z lampy nie jest to niepotrzebny gadzet za ktory musimy placic czy wplywa to na promieniowanie fotosyntetycznie czynne tego raczej sie nie dowiemy watpie abysmy zdobyli fitofotometr ( sprawdzalem cena zakupu z glowica 3300 zl chyba ze robimy zrzute :eek: ) ale zawsze mozemy sobie powiedziec ze ilosc swiatla przeklada sie na plus dla naszych korali co jest raczej logiczne ( tyle ze nie zawsze ilosc znaczy jakosc * ale przeciez testujemy tu swietlowki ktore zostaly wyprodukowane dla spelnienia potrzeb organizmow morskich nikt przeciez nie wklada swietlowek z Pily Daylight - chyba ) * patrz ChRL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Myślę że jest to prawie pewnik. Zakładając że skuteczność działania źródła światła wzrasta zgodnie z widmem świetlówki (na to wskazywałaby logika) można by się nawet posunąć do stwierdzenia, że PAR wzrasta nawet w większym stopniu niż natężenie oświetlenia mierzone w luksach - w końcu to są świetlówki które mają obcięte zielone i żółte pasmo widma a wyeksponowane niebieskie i fioletowe - mimo to nateżenie światła widzialnego rośnie. Nie wiem czy jasno się wyraziłem - troche juz ciężko myślę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Moze glupie pytanie ale co jest wazniejsze schlodzic sama swietlowke czy tez statecznik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Nie bardzo wiem jak zacząć więc zacznę od końca, ponieważ koniec wiąże się z poprzednim testem i pośrednio jest odpowiedzią na pytanie Rafała. Dla mnie duże zaskoczenie – lampa ATI Powermodule nie powinna być używana bez szyby ochronnej ! – ciekawe nie? Dlaczego? Otóż lampa jest tak zaprojektowana aby każda świetlówka posiadała własny kanał wentylacyjny chłodzący świetlówkę na całej długości! Zdjęcie szyby powoduje zaburzenie przepływu i niewiarygodnie szybki spadek wydajności źródła światła. Odpowiedź na pytanie Rafała – zdecydowanie ważniejsze jest chłodzenie świetlówki! A teraz od początku: TEST 2 ( rodzaj szyby ochronnej / natężenie światła) Warunki początkowe zbliżone do poprzednich, jedyna różnica to zmiana miejsca pomiaru, spowodowana moją wygodą i nie mająca wpływu na wyniki. Wszystkie szyby były tej samej grubości (4mm). Pierwszego pomiaru dokonałem z oryginalną szybą akrylową dostarczana wraz z lampą : http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=5&pictureid=15 Drugi pomiar to to szyba optiwhite : http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=5&pictureid=16 Trzeci pomiar szyba ze zwykłego szkła float : http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=5&pictureid=17 Już wyjaśniam dlaczego po trzy zdjęcia. Jest to konsekwencja pierwszego stwierdzenia , że lampa nie powinna być używana bez szyby ochronnej. Pierwsze zdjęcie jest zrobione zaraz po założeniu nowej szyby ( czyli poprzedza je spadek wydajności spowodowany zdjęciem szyby), drugie 2 minuty później, trzecie 5 minut później. Widać wyraźnie jak ponowne schłodzenie świetlówki zwiększa jej wydajność. Co do pomiaru bez szyby – nie za bardzo dało się pstryknąć zdjęcie ponieważ spadek wydajności był szybki , stały i już po chwili wskazanie było gorsze niż z najmniej przepuszczalną szybą float. Jako ciekawostkę podam, że początkowe wskazanie wynosiło za każdym razem 83500 CZYLI ZALEDWIE 2,3% więcej niż z oryginalną szybą. IMO ATI się spisało z jakością szyby - to bardzo niewielka strata! Co do wniosków: ja pozostanę przy szybach OPTIWHITE, na dłuższa metę wydają mi się najlepszym rozwiązaniem, już w tej chwili przepuszczają prawie tyle co fabryczna szyba, ale są łatwiejsze do mycia, nie zmatowią się tak jak oryginalna (czego pierwsze symptomy juz widzę), nie zwisa z lampy – jest to naprawdę żałosny widok Z tym zwisaniem mam też pewną teorię – lepszy wynik szyby fabrycznej może być spowodowany tym zwisem – zwiększa to wloty zasysające chłodne powietrze. Szyby float i optiwhite przylegają do obudowy – mają więc dużo mniejsze wloty. Daje to mi do myślenia, czy gdyby użyć wydajniejszych wentylatorów nie okazało by się ze lampa ma jeszcze "zapas mocy". Niedługo zaczniemy podkręcać lampy jak komputery :cry: http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=5&pictureid=19 Dodam jeszcze że szyby różniły sie zabarwieniem co widać patrząc wzdłuż grubości szyby: szyba fabryczna jest bezbarwna, szyba optiwhite ma delikatne błękitne zabarwienie (mi to nie przeszkadza ) szyba float ma mocne zielone zabarwienie. Uff! I to by było na tyle :dance: Jeszcze raz dzięki Rafał, bez Ciebie nie było by tego testu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Adamie pisales ze wyniki sa zaskakujace przynajmniej jak dla Ciebie ale dla mnie tez jak najbardziej Gdybym Cie nie znal na tyle co znam pomyslal bym ze firma ATI natknela sie w necie na ten artykul i dostales w "łape" Wynik tego testu jest zdumiewajacy nadal za bardzo do mnie nie dociera jakosc uzytej szyby opti lub tez wrecz idealna jakosc uzytego akrylu chyba ze wiaze sie to z twoimi spostrzezeniami dotyczacymi "zwisu" oslony i ewentualnym zwiekszeniem wydajnosci zasysanego powietrza co ma wplyw na jej wydajnosc chlodzaca Daje to mi do myślenia, czy gdyby użyć wydajniejszych wentylatorów nie okazało by się ze lampa ma jeszcze "zapas mocy". Niedługo zaczniemy podkręcać lampy jak komputery :cry: ( teraz praktycznie sam odpowiedziales sobie na pytanie o Matrixa :dance:) Nie bardzo moge do konca zrozumiec wynik tego testu wiadoma rzecza jest ze po zdjeciu oslony swiatlo powinno byc wieksze choc przez chwile powinna byc zauwazalna roznica (pozniej jak piszesz strata wydatku zalezna od temperatury)kazda pokrywa wykonana z roznych materialow zawsze bedzie w jakims stopniu ograniczac skutecznosc swiatlna sami nie raz widzimy jak po jej sciagnieciu mamy wiecej swiatla Dlatego nadal to do mnie nie dociera i moje wnioski nasuwaja sie nastepujace : - nieszczelnosc oslona oryginalnej ma wplyw na jej wydajnosc swietlna - idealna wrecz oslona oryginalna (co burzy wszystkie dane zwiazane z przepuszczalnoscia dla grupy poliweglanow) - niska jakosc testowanej szyby wykonanej z opti * co jak dla mnie jest mozliwe patrzac na test zwylkego float-a - super jakosc uzytej szyby float - Adam wziol w "łape" ?! sorry ze mieszam ale nadal nie moge dopuscic do siebie wynikow tego testu - ( po to w koncu jest forum ) Co do jakosci uzytej oslony firmy Blau nie bede sie wypowiadal sama lampa na pierwszy rzut oka robi dobre wrazenie pozniej juz niestety wychodza same zle strony tego zakupu : - dziwne elementy skrecajace boki lampy (polowe juz chyba zgubilem) - masakryczne mocowania odblysnikow - wentylatory napierajace na swietlowki !! niely banan sie z nich robi - brak regulacji pracy szybkosci wentylatora co ma bezposredni wplyw na halas jakie one wydaja * transport z ChRL ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Rafał zlituj się i nie każ mi powtarzać tego całego testu :cry: W sumie i tak powtórzony został trzy razy - bo sytuacja po zdjęciu szyby powtarzała się za każdym razem - natychmiastowy spadek natężenia światła (oczywiście niewidoczny w żaden sposób gołym okiem!!!) - nie czekalem w nieskończoność ale po chwili wskazania spadały poniżej 80K lux (czyli poniżej wskazań dla szyby float) - dla mnie dalsze czekanie nie mialo sensu Myślę, że jakieś znaczenie może mieć to, że mam wysokie listwy wokół góry akwarium a lampa wisi bardzo nisko (praktycznie tuż na listwami) i w tym miejscu bardzo szybko wzrasta temperatura. Zaznaczona przerwa między lampą a górną listwą (ok.3cm) http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=5&pictureid=20 NAJBARDZIEJ PRAWDOPODOBNYM JEST ŻE SZYBY ZABIERAJĄ DUŻO WIĘCEJ NIŻ NA TO WSKAZYWAŁBY WYNIK POMIARU JEDNAK REKOMPENSOWANE JEST TO DUŻYM WZROSTEM SKUTECZNOŚCI ŚWIECENIA AKTYWNIE CHŁODZONYCH ŹRÓDEŁ ŚWIATŁA PO ZAŁOŻENIU OSŁON - STĄD NIELOGICZNY WYNIK: INACZEJ NIE POTRAFIĘ TEGO WYTŁUMACZYĆ! Potwierdzałoby to teorię, że skuteczniej chłodzi szyba akrylowa swoim zwisem - i stąd jej wynik lepszy niż opti i że zwiększenie chłodzenia mogłoby jeszcze zwiększyć natężenie światła. Co do chwalenia ATI to uwaga : - orginalną szybę dostałem porysowaną - nie jakieś ryski tylko "sznyty" na milimetr głębokie (sprzedawca i dystrybutor mnie "olali" mimo wielokrotnie ponawianych próśb o wymianę!), na dodatek w zestawie z lampą nie otrzymałem linek i zasilacza (czekałem na nie 4 tygodnie!!!) - jakość wykonania lampy (poza odbłyśnikami - te są super) - to wczesny ChRL: wyjące wentylatory, smutnie zwisająca szyba (pewnie w węższych modelach tego nie ma - ja mam 10x), źle spasowane moduły, jak w końcu dostałem zasilacz to bez kitu myślałem, że sprzedawca wysłał pracownika do supermarketu, dopiero w necie zobaczyłem, że rzeczywiście lampa przychodzi z takim zasilaczem, - wszystko to za "niezwykle atrakcyjna cenę" - a już największa reklamą ATI jest to, że kolejną lampę T5 kupiłem Giesemanna (no to juz po obiecanej łapówie ) A mimo tego wszystkiego ta lampa świeci jak szalona. Nie potrafię tego logicznie wyjaśnić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Spokojnie nie kaze tobie powtarzac eksperymentu musial bys zdobyc nowa szybe opti i miec pewnosc jej pochodzenia Miernik mozesz narazie miec jesli bedzie ci sie chcialo wez przetetuj Gisemanna z oslana i bez przynajmniej zobaczymy jaka tam jest roznica Ja postaram sie zdobyc do lumenarca szyby jedna zwykla i jedna opti obie hartowane i pozniej sprawdze roznica jak bedzie na tych oslonach Jesli mial bym zmieniac lumenarca na T5 pirwsza moja mysl wlasnie byla o lampie Ati ale teraz w gre wchodzi tez Gisemann ma jednak opcje 2 swietlowek wiecej Jesli juz sie jej do chrapie to napewno wsadze szybe z opti zamiast orginalnego akrylu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Rafał abstrahując od przedziwnego zachowania lampy po zdjęciu osłon to różnica pomiędzy poszczególnymi szybami jest zaskakująco mała (2%)? Szyba oryginalna nie była z poliweglanu - miała na sobie folię (nie uchronilo jej to od rys ) i na niej było napisane, że to akryl. Mam gdzieś zdjęcia szyby które wysyłałem sprzedawcy reklamując rysy. Zaraz postaram się je znaleźć. Mam nadzieję ze nie wyrzuciłem. to sobie poczytamy :cry: Szyba opti to raczej opti - mam akwa z opti i szyby mają ten sam błękitny odcień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 No wlasnie o te 2% najbardziej mi chodzi roznica miedzy float a opti powinna byc przynajmniej 5-7% no i brak roznicy miedzy opti a akrylem Moze wyda sie niektorym glupie ze patrzymy na kilka procent ale jak zbierze sie do calosci kilka procent z chlodzenia aktywnego plus nastepne z zastosowania odpowiedniej oslony to juz sie robi plus na korzysc naszych podopiecznych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Dzięki za przetestowanie oraz wnioski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Zdjęcia. Musiałem je odbić w pionie aby uzyskać lustrzane odbicie - robiąc je nie mialem pojęcia, że kiedyć będę próbował to odczytać http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=6&pictureid=24 http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=6&pictureid=25 A tu macie jakość ATI : http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=6&pictureid=26 Zdjęć lepszych nie będzie bo niestety nie zachowałem orginałów, a te znalazłem w swojej poczcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Andrzej wnioski to wyciągnijmy wspólne w dyskusji. Może Ty albo jeszcze ktoś ma inne wnioski. Rozruszajmy trochę dyskusję, bo my z Rafałem (mimo, że wybitnie inteligentne chłopaki ) może błądzimy jak dzieci we mgle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Niezle hehe az dziwne ze nie uwzgledniono reklamacji Wg ATI ten material ma przepuszczalnosc 98% ! wynika na toe jednak nie oszukuja z przynajmniej tymi danymi Na foto wykres PAR a dzialanie chlodzenia aktywnego wg ATI wzrost o 15% Dla ciekawych dodam iz zarnik AM tracil ze swojej mocy 23-30% po 6 miesiacach uzytkowania 10h dziennie Najlepsze ze zarnik Pacific Ocean tracil tyle po 3 miesiacach !! Luxometr mocowany byl na specjalnym kryzaku ktory zawsze byl wkladany w odpowiednie miejsce Niestety nie wiem jak to sie ma do swietlowek T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2008 Niezle hehe az dziwne ze nie uwzgledniono reklamacji Takich rys jest 5-6 i wszystkie są przez całą długość 150 cm szyby!!! Jestem ostatnim który "lukrował" by produkty ATI! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach