pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2012 Chciałbym zasięgnąć Waszych opinii na temat ustawień dozowników - zarówno tych dostępnych na rynku jak i innych konstrukcji dyi. Interesuje mnie czy rozdzielenie w czasie podawania wodorowęglanu sodu oraz chlorku wapnia jest w jakiś sposób rozwiązane? Czy możliwe jest zaprogramowanie np. 10 dawek dziennie dla jednego kanału, innej wartości dla drugiego i jednocześnie mieć gwarancję, że nie wleją się jednocześnie tworząc ryzyko wytrącenia się węglanu wapnia. Czy w zakresie ilości dawek jest to ustawiane dla każdego kanału niezależnie? Czy może np. ustawia się konkretne godziny i ilości wlewanych płynów? A może ryzyko jest w praktyce żadne i nie ma co się tym przejmować? Ze względu na ograniczoną ilość miejsca wolałbym uniknąć konieczności rozkładania wężyków po całym sumpie choć nie mam pewności czy to ma jakiś sens. Prośba o podzielenie się możliwościami ustawień Waszych urządzeń. Przy okazji czy między wodorowęglanem sodu a związkami magnezu (chlorek i siarczan) zachodzą analogiczne reakcje? i nie powinny być podawane jednocześnie? - pad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2012 Większosc dozownikow jak nie wszystkie maja podzial dawki na porcje dobowe od 2 do 24-24 porcjiKazdy kanal niezaleznie itp. To chyba normalne bo inaczej byly by bezuzyteczne :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2012 Nie ma znaczenia wszystko regulujesz ustawieniami, odstępy 15 minutowe wystarczą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2012 Wydaje mi się, że z punktu widzenia prostoty obsługi nastawiane powinno być tylko "ile na dobę" i w "ilu dawkach", a dozownik sam powinien to rozłożyć w czasie. Zastanawia mnie czy tak jest w praktyce i jak jest rozwiązany problem rozdzielania dawek różnych kanałów w czasie, tak by nie leciało jednocześnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2012 (edytowane) Dokładnie tak jest jak piszesz (w Grotech TEC IIING) Ustawiasz pompę 1 np. na 20:00, pompa 2 może być ustawiona najwcześniej na 20:05, analogicznie pompa 3 najwcześniej 20:10 itd. Ustawiając ilość dawek dla pompy 1 na 12 to ta pompa będzie startowała o 20:00 , 22:00 ,00:00 ,02:00 ,04:00.... Jak ustawisz 4 dawki dla pompy 2 to będzie pracowała o 20:05, 02:05, 08:05, 14:05. Wężyki mogą być razem przy silnym przepływie wody. Edytowane 28 Wrzesień 2012 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2012 mam 3 pompy, kazda podaje po 8 dawek w ciagun 24 godzin. pompy wlaczaja sie naprzemiennie co godzine, w sekwencji 1, 2, 3, 1, 2, 3........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2012 Ja mam pompy Aqua-Trendu w wersji PRO z Posejdonem z których jestem zadowolony.Mam 4 pompy,które można programować w czasie a dawki można rozłożyć na 1 -2 - 6 - 12 - 24. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2012 Dzięki za informacje. Rozjaśniliście mi odrobinę jak to w praktyce wygląda. @inmar - czy w Twoim dozowniku programowanie w czasie polega na określeniu osobno dla każdego kanału godziny, o której wlewana jest pierwsza dawka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2012 nie wiem, jak u inmara, ale w profiluxie jest ta, ze ustawiasz dla kazdej pompy godzine i dawke jaka ma podac a ustawic ja mozesz nawet co minute Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2012 sushi, ile maksymalnie dawek dla każdego kanału możesz ustawić? Takie rozwiązanie wydaje się dość elastyczne, chociaż przy ustawianiu pewnie trochę więcej roboty, ale to chyba nie jest duży problem bo nie robi się tego codziennie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2012 (edytowane) Dzięki za informacje. Rozjaśniliście mi odrobinę jak to w praktyce wygląda. @inmar - czy w Twoim dozowniku programowanie w czasie polega na określeniu osobno dla każdego kanału godziny, o której wlewana jest pierwsza dawka? Dla każdego kanału może być oddzielna godzina.Ja podaję tylko w jednej dawce całość,tego nie wiem,ale chyba ustawiona godzina jest pierwszą dawką a potem jeśli ustawimy 2 dawki to druga jest za 12 godzin i tak kolejno. Edytowane 4 Październik 2012 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2012 ok dzięki. czy wlanie na raz (jak rozumiem raz dziennie) np KH (o ile lejesz) nie wpływa negatywnie np na ryby? dużo lejesz? U mnie obecnie dzienny spadek KH wynosi ok. 1 - czyli jak nie wleję przez dobę, spada np 8 do 7. To przekłada się zapewne na ph, którego skoki wpływają raczej negatywnie na samopoczucie ryb. U korali nie obserwowałem nic niepokojącego, ale np mój acanthurus po takim strzale dostaje kropek. inne ryby raczej nie reagują. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2012 Nigdy nie słyszałem by lanie balliłga wpływało na ryby.W starym baniaku 360L lałem dziennie po 350ml Kh,Ca,Mg i soli.W nowym leję na razie chyba po 250ml.Na pewno jest lepiej rozłożyć dawkę na kilka części,ale u mnie przy takiej pompie na pewno trafiło by się nocne podawanie co na pewno by mnie obudziło. Jeszcze jedno stare pompy 350ml podawały ponad 40 minut,nowe około 5 minut. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach