Skocz do zawartości
Fido

Projekt baniaka 300l, pytania i pomysly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczesniej pytalem o oswietelnie teraz calosc.

Od jakis dwoch-trzech miesiecy "zarazony" jestem akwarystyka morska i powoli w mojej

glowie dojrzewa plan zalozenia sobie wlasnej rafy. Jedyne co wiem napewno to to, ze nadal

wiem niewiele :) a wiedza to klucz. Staralem sie ostatni czasy poukladac sobie i

przyswoic wiedze porozrzucana strasznie po calym internecie ;) Mysle jednak, ze nic nie

pomaga bardziej od uwag doswiadczonych akwarystow. Chcialbym sie wiec podzielic moimi

zamiarami to do akwarium. Chcialbym rozwijac to hobby z glowa i zaczac od malo

wymagajacyh zwierzatek i wraz ze wzrostem doswiadczenia ulepszac zbiornik i poszerzac

jego obsade o bardziej kaprysne okazy.

Zbiorniki

Rozmiar glownego pojemnika bylby 120x50x50 czyli 300l + zbiornik techniczny pod szafka

80x40x40 czyli 128l. Woda splywala by przez rurke w boku akwarium. Rurka by byla

umieszczona bylaby na takiej glebokosci zeby uniemozliwic zalanie w razie awarii.

W sumpie mialbym 3 komory.

pierwsza 30cm na odpieniacz, druga 30cm na .... w sumie nie wiem na co ;) w przyszlosci

jakis dodatkowy filtr. Trzecia komora z pompa obiegowa.

Tutaj nasuwaja sie pierwsze pytania. Mysle nad odpieniaczem Turboflotor I 400, spotkalem

sie z dobrymi opiniami na jego temat. Co prawda przy duzej ilosci ryb nie jest juz taki

wydajny ale ja planuje na poczatek bardzo skromna obsade. Teraz pytanko czy odpieniacz

potrzebuje okreslonych odstepow od scianek w sumpie ? U mnie mialby on po 4cm wolnego z

kazdej strony.

Kolejne pytanie to pompa obiegowa. Gdzies czytalem ze przez godzine powinno byc w obiegu

4-5 razy litraz. Czyli jakies 1200-1500l/h u mmie ?

W sumpie dodatkowo termometr i autodolewka. Dolewka z osobnego zbiornika - jakis baniak.

Pompy cyrkulacyjne

Prawde mowiac, na ten temat jeszcze za duzo nie czytalem. Wiem jaka spelniaja role i

tyle. Na logike wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem uzycie jednej mocniejszej pompy dla

korali ktore to lubia i dwie slabsze aby pokryc wieksza czesc akwarium. Co do

rozmieszczenia to tez biorac to na logike wydaje mi sie, ze najmocniejsza powinna isc na

"dno" zeby nie sciagac pokarmu wrzucanego z gory no i dlatego, ze przy dnie bedzie sie

zbierac najwiecej syfu? Tutaj znowu pytania: jaka moc takich cacek i ile ich bym musial

dac na zbiornik 300l? Czy zabawki jak falowanie, zmienne kierunki sa naprawde potrzebne ?

czytalem, ze niektore korale (sps chyba) to lubia.

Oswietlenie, pokrywa.

To dla mnie najwieksza niewiadoma narazie mimo iz poswiecilem temu tematowi najwiecej

czasu. Opcje sa wiadome HQI, T5 i LED. Najbardziej popularne wydaja sie te 2 pierwsze.

Jak juz pisalem chcialbym docelowo miec mozliwosc hodowli i tych bardziej wymagajacych

korali i ryb (jezeli chodzi o swiatlo) wiec wydaje sie konieczne 1W/1L. Przerazaja mnie

tutaj koszty utrzymania alwarium. 300W przez 12-15h dziennie + wymiany zarnikow i

swietlowek robi pokazna kwote. Skierowalem swe mysli na LEDowki, ale wszystkie ktore

zostaly mi polecone byly kosmicznie drogie (jak dla mnie 3-3.5k to duzo zwlaszcza ze

musialbym miec dwie). Czy ktos doswiadczony moglby mi doradzic jakies dobre rozwiazanie?

Co do pokrywy, to uzaleznione jest to od oswietlenia. Jezeli wybiore takie ktore sie

grzeje no to obudowanie tego nie wchodzi w gre. Jezeli bylaby to jakas tania opcja z

ledami to obudowe zrobilbym sam i dorzucil do niej jakies wiatraczki komputerowe do

chlodzenia.

Swiadomy jestem, ze solanki to drogie hobby i jestem gotowy na koszty, chcialbym jednak

mozliwie rozbic je w czasie. Moj plan wygladalby tak.

Faza 1.

Akwarium + sump, pompa obiegowa, odpieniacz + pcv + grzalka

Faza 2.

Zywa skala (docelowo z 50-60kg rozbite na 3 raty) + cyrkulacja (tez rozbita na raty w

zaleznosci od potrzeb) + filtr ro + dolewka + oswietlenie (tez jak by sie dalo np 1-2

swietlowki i dodawac z czasem zaleznie od potrzeb zycia w akwarium)

Faza 3.

Zywa skala + cyrkulacja + jakies rzeczy ktore wyjda w trakcie.

Faza 4.

Zywa skala + jakies korale. Pozniej juz na bierzaco zapelnianie rafy.

Z gory dziekuje za poswiecony czas spedzony na czytaniu moich wypocin ;) i ewentualne

rady. Jezeli ktos mialby na tyle sil zeby mi na bierzaco podpowiadac to prosilbym sie

odezwac na moje gg: 1365558 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinuj ze spływem wody do sumpa. Kopiuj sprawdzone rozwiązania, komin wewnetrzny lub zewnetrzny ze splywem i rewizja + ewentualnie powrotem wody. Co do oszczednosci energii przy ledach - wszystko zalezy od temperatury w pomieszczeniu z akwarium. Ledy nie grzeja wody i jak masz chlodek to moze Ci grzalka chodzic nonstop i nici z oszczednosci na pradzie.

Zastanow sie jeszcze nad wymiarami samego baniaczka, glebsze wygladaja wg mnie duzo lepiej np 100/70/50 lub 90/70/50

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik + sump :

wymiary fajne, może mógłbyś zrobić tak: 100x70x50cm, moim zdaniem fajniejszy efekt, szersze baniaki są lepsze, łątwiej ułożyć skałę, większa głębia. Sumpa bym zrobił trochę większego [jeśli zostaniesz przy długości akwarium 120cm] 90x45x45cm.

Odpieniacz:

zmień sobie koncepcję na odpieniacz, AM I400 to nie do tego litrażu, szukaj używanego Delteca APF 600, za około 700-800pln będziesz miał o niebo lepszy niż ten i400.

Oświetlenie:

tu masz dobry dylemat, ja stawiam teraz 200 litrów i też mam podobny, moim zdaniem: odpada HQI, baniak jest niski i chyba nie warto. T5: ja się skłaniam ku świetlówkom, stary, sprawdzony sposób na oświetlanie baniaka, bez większych problemów, wadą jest na pewno wymiana świetlówek raz w roku minimum. O ledach ciężko mi się wypowiadać, sporo czytałem ,ale mam spore wątpliwości, szczególnie ile taka lampa za powiedzmy 3000pln poświeci, co się z nią stanie za 2-3 lata, jaka będzie strata światła itp. to mnie odstrasza i pcha w stronę sprawdzonych sposobów, ale Ciebie do LED nie zniechęcam, widziałem ostatnio baniak na LED + T5 i bardzo mi się podobało.

Pokrywa oczywiście odpada przy takim akwarium, chyba wiadomo dlaczego.

Jeżeli nie planujesz baniaka typowo pod SPSY to spokojnie wystarczy Ci 200-250W światła i nie oświetlaj baniaka przez 12-15h :) wystarczy 8-9h.

Obiegówka:

1200-1500 l/h dla takiego baniaka to stanowczo za mało, minimum New Jet 2300 lub New Jet 3000. Dobre,sprawdzone pompy , w dobrej cenie i dość ciche.

Cyrkulacja:

Jak chcesz zrobić tanio, to 3-4 sztuki JVP 102 załatwią sprawę.

Ja u siebie idę w waveboxa, efekt falowania jest jednak bardzo fajny i dobry dla całego ruchu wody w akwarium, niestety trzeba za to trochę zapłacić, więc to już jest Twoja decyzja, czy za falowanie jesteś w stanie tak dużo zapłacić, moim zdaniem warto.

Żywa skała:

Jeśli kupisz dobry odpieniacz to spokojnie wystarczy Ci 40kg skały.

Twoje planowanie fazy:

moim zdaniem Twój plan jest dość zły, zrób tak:

1. Sprzęt: oświetlenie, cyrkulacja, odpieniacz

2. Filtr RO+DI, sól, hydrometr i inne potrzebne pierdółki [baniak na dolewkę, dolewka itp]

3. Akwarium, sump, hydraulika, szafka

4. Żywa skała [ KONIECZNIE CAŁOŚĆ, nie wkładaj skały na raty, bo baniak będzie długo dojrzewał]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz to w sumie podstawa, a ten turbo 400 to lipa, chyba do 50l :)

Jak ceny lamp Cię masakrują to poszukaj kogoś kto Ci zrobi LEDy DIY, albo sam sobie poskładaj takie oświetlenie.

Jest o tym multum filmików na YT i artykułów w necie. HQI faktycznie z tym poborem mocy jest już trochę 'wczorajsze' ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mmm cenne informacje :) dzieki za odpowiedzi!.

Faktycznie musze jeszcze przejrzec dzial DIY jezeli chodzi o lampy bo mozna zrobic to o niebo taniej.

Dobrze wiedziec, ze odpieniacz moze nie wyrobic. A jeszcze zapytam przy okazji skimmera czy one sie jakos zuzywaja podczas pracy? tzn jak bym szukal uzywanego to czy pompa moze okazac sie do wymiany? czy tylko wystarczy przeciscic ? no i np ten ktory poleciles ma wysokosc 60cm, czy przy sumpie 45cm to bedzie ok czy lepiej odrazu zrobic wyzszy?

Te pompy tez jakos mi umknely faktycznie cenowo wyglada super.

I jeszcze pytanko czym ten wavebox rozni sie np od czegos takiego:

http://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/326-boyu-wm-2-sterownik-1-falownik.html

jeszcze raz dzieki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WaveBox, da Ci taki efekt:

Te pompki boyu nie bardzo ruszą Ci wodę, także je sobie daruj :)

W sumpie , w komorze odpieniacza zrób sobie poziom wody 20cm i będzie ok. Sumpa nie zalewa się pod samą krawędź.

Każde urządzenie się zużywa, w przypadku odpieniacza jest to oczywiście pompa, ale generalnie jak kupisz w dobrym stanie to posłuży Ci jeszcze długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi