Skocz do zawartości
Fido

Oświetlenie - prośba o rade.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow.

Od jakis dwoch-trzech miesiecy dojrzewa w mojej glowie chec zalozenia akwarium morskiego. Narazie wszystko powstaje na papierze i w mojej glowie, ceny, wymiary, miejsce, koszty, sprzet itd. itp. Kazdy wolny moment probuje poswiecic na poszerzaniu wiedzy. Moj projekt jest juz prawie gotowy i napewno go Wam przedstawie do oceny. Mam jednak problem z oswietleniem!

Mam w planach baniaczek 300l o wysokosci 50cm.

Chcialbym docelowo miec w nim i te bardziej wymagajace korale i ryby (wiadomo nie na poczatku, ale nie chcialbym poprostu zaczynac od sredniego sprzetu i pozniej wymieniac na potrzeby nowych korali) dlatego chcialbym miec odrazu oswietlenie ktore zaspokoi potrzeby wszystkich. (wiem ze dogodzic tez sie nie da wszystkim ale mozna sie postarac :P)

Teori jest chyba tak duzo jak stron o akwarystyce od 0,3W/l do 1,5W/l. dosc czesto powtarza sie 1w/1l.

Najbardziej popularnym rozwiazaniem wydaja sie zarniki + swietlowki.

Mnie jednak interesuje technologia LED. Wiem, ze raczej nie ma twardych zasad, wiec chcialbym wiedziec czy ktos uzywa LEDow w swoim akwarium? jakie ma przy tym korale i ryby.

Znalazlem (jako przyklad) cos takiego:

http://comled.pl/Oferta/Lampy-led-akwarystyka/Lampa-LED-akwarium-morskie-145W-120cm

I ciekawi mnie opis, ze 145W led=320W swietlowki - czyli wiecej bym mial niz 1W/1L. I tu kolejne pytanie, czy tak rzeczywiscie jest, że 1W led > 1W swietlowki ?

Wydaje mi sie, ze jezeli o tyle by bylo mniejsze zuuzycie energii + dlugowiecznosc lampy to wydaje sie to najlepszym rozwiazaniem!.

Mam nadzieje nie zdublowalem zadnego topicu ktorego nie znalazlem.

Pozdrawiam

Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ciekawe sam poczekam na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sprawdzić ile masz światła z 1W T5 a ile masz z 1W LED, zależnie od typu diody ten stosunek jest różny, ale oczywiście zawsze na korzyść LED.

Upraszczając, jakby Ci ktoś zrobił lampę 150W na diodach Cree używanych współcześnie w markowych lampach to by zapewne starczyło.

Nie wiem co to za lampa w twoim linku ale ja używam takich:

http://erybka.pl/product-pol-5192-Radion-XR30-W-LED.html

wszystko rośnie pod nimi ok, jedna to odpowiednik ~250W HQI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie podejmuje tematu, szkoda ja tez jestem w trakcie zmiany oswwietlenia a raczej w trakcie zastanawiania sie czy zestaw HQI + T5 czy LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek, jaki baniak [wymiary], jakie zwierzaki będziesz trzymał ?? podaj trochę szczegółów,żeby cokolwiek napisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baniak 120 x 40, wysokosc 55

zwierzaki ktore mam to 2 babki Pholidichthys leucotaenia, 1 pokolec krolewski, 3 Dascyllus melanurus, 1 duzy i 4 mniejsze kraby pustelniki, ukwial quadricolor 2 zoanthusy

planuje jeszcze kupic 2 rozgwiazdy piaskowe i ze 2 krewetki ale przede wszystkim po kilka lps i sps i kilka miekkich korali bo teraz to tylko skala i piasek na widoku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie planujesz lasu spsów, a bardziej połączenie lps+miękasy+dosłownie kilka łatwych spsów, to poszedłbym w stronę T5, jeśli jednak bardziej Cię kręcą spsy i z czasem będziesz szedł w tę stronę to przy tej wysokości baniaka najlepsza opcja to HQI. Jeśli budżet masz duży to wtedy led, nie ważne na jakie zwierzaki będziesz się nastawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ogolnie mowiac led jest dobry na wszystko, na moj baniak jakies 150 do 200 watt powinno chyba wystarczyc w zupelnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie podstawowe ile kosztuje ta lampa bo że świeci to za mało. Sterowania nie ma żadnego, ledy wszystkie jakie są dostępne,

możne to być bardzo drogie 144W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus z naszego forum robi lampki piękne - teraz takie malutkie 60W w na prawdę uczciwych pieniądzach - bez zbędnych sterowań, ale z możliwością ich założenia.

Ja mam dwie duże lampy od niego i jestem mega zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie podstawowe ile kosztuje ta lampa bo że świeci to za mało. Sterowania nie ma żadnego, ledy wszystkie jakie są dostępne,

możne to być bardzo drogie 144W

Masz na myśli tego radiona z linka ?

To chyba jedna z najlepszych lamp led dostępnych na rynku. Nie znam konkurencji ale radion jest super lampą,oczywiście jak ktoś lubi led :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli tego radiona z linka ?

To chyba jedna z najlepszych lamp led dostępnych na rynku. Nie znam konkurencji ale radion jest super lampą,oczywiście jak ktoś lubi led :P

z linku @fido bo o niej rozmawiamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisał Dominik,odezwij się do loccotusa,Lechu robi pierwszorzędne lampki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi