Skocz do zawartości
fok

Znajomość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na imię mam Łukasz i jestem nowym użytkownikiem tego forum które od jakiegoś czasu obserwuję. Może zabrzmi to dziwnie ale chciałbym nawiązać znajomość z kimś kto ma ochotę podzielić się swoją pasją akwarystyki morskiej. Chodzi mi o kogoś kto w przyszłości pomógłby uzupełnić niedoczytane braki, może mógłbym odwiedzić obejrzeć akwarium, porozmawiać. Posiadam w tej chwili akwarium 180l Tanganiki które w okresie 3m-cy miało by się stać akwarium morskim na które chciałbym przeznaczyć około 3500zł. Nie chcę się śpieszyć ponieważ nie mam wiedzy wystarczającej do obsługi morszczyzny i właśnie w tym celu chciałbym nawiązać znajomość. Jestem z woj. Opolskiego z miejscowości blisko położonej Gliwic i Zabrza więc jak najbardziej śląsk wchodzi w grę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Zabrzu masz erybke i oni na pewno ci pomoga a ceny maja spoko. Mysle ze wystarczy podac ile masz kasy a pomoga ci zebrac sprzet o obsade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź jednakże mija się ona z tym o co mi chodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj, u Mariusza (@Luft) kupisz światełko:

http://salarias.pl/lampa-belka-oswietleniowa-91cm-p-42.html?cPath=1_6

porządny i uczciwy chłopak a towar elegancki. O resztę sprzętu też go możesz podpytać - dobierze Ci coś niedrogiego a fajnego.

No i witamy w klubie - powodzenia!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te lampy z oferty Salariasa są bardzo popularne na wyspach, moim zdaniem świetny stosunek jakości do ceny.

Te z Trzmiela też, tylko tutaj są białe i czarne do wyboru :P

Edytowane przez kapitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje, dzisiaj byłem w Erybce zaproponowali mi do 200l taki odpieniacz

http://erybka.pl/product-pol-2730-Skimz-Monzter-E-Series-SM121.html

trochę chyba za profesjonalny jak na moje początki, nie płacze nad ceną ale wiem że sklep to sklep i żyje z tego co zarobi...

na allegro znalazłem taki

http://allegro.pl/deltec-mce600-odpieniacz-okazja-gwarancja1rok-i2641570656.html

co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba spoko, ale za 600-700zł możesz upolować używanego Delteca APF-600, albo Schurana 120 lub nawet 150 i to będą dużo lepsze odpieniacze, które sprawdzą się nawet gdy kupisz większe akwarium (nie musisz wtedy znowu kasy na nowy odpieniacz marnować).

One nie są za profesjonalne, one są na styk. To oczywiście zależy od obsady, bla bla bla, ale ona raczej rośnie niż maleje.

Jakbyś chciał akwarium z mieszaną obsadą korali, przeciętnie zarybione (nie pustki) to zobacz jakie maksymalnie dany odpieniacz uciągnie akwarium według producenta, a potem podziel tą liczbę na 3 (niektórzy mówią żeby podzielić przez 5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm trzeba bedzie zadzwonic i zapytac o szczegóły. Postaram się jutro ogarnąć ten temat. Macie kogoś kto klei baniaki takiego godnego polecenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to Aquamedic robi to profesjonalnie i nie ma żadnych jaj potem w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pomału kompletuję już sprzęt, zakupiłem juz Ro Di z naszego forum a teraz mam okazje na to: Reef Octopus - RO-PS2000Int Co myślicie o tym do mojej dwusetki litrów o wymiarach 90x40x50?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reef Octopusy to fajne odpieniacze, 2000 da radę i będzie zapas ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie, zakupiłem prawie nowego... Własciciel odpieniacza twierdzi ze włączał go tylko na 12 godzin i parametry miał super jest to możliwe? Akwarium miał 250l i jakąś obsade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jak tam postępy akwariowe, jak masz Opole po drodze to zapraszam na kawę i rozmowy o morszczakach :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej w Opolu jestem bardzo często także na pewno skorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi