Skocz do zawartości
snakecharner

Podmiany wody

Rekomendowane odpowiedzi

wedlug mnie zajefany sposob uzupelniania mikroelementow woda odsalana ;)

bomba ;) + baling supre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale on ma naturalna wode morską a nie sztuczna :) a to co dolewa czyli zrodlana woda jest zapewne miekka ale z jakimiś mikroelementami ktore robią dobrze rafie i uzupelniają zuzywane mikroelementy.

Dolewając RO albo i ro/di niestety powodujemy ze z czasem czegos moze zabraknąć.

Ja ostatnio postanowiłem uzupelniać solanką to co wychodzi z odpieniacza i dolewam tylko wodę RO wskazanie z konduktometra 006 ppm. NIe uzywam DI. i nic sie zlego nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie to wyczytałeś, on po prostu uzupełnia odparowaną wodę wodą słodką i tyle, bez podmian, co dwa tygodnie uzupełnia wapno, magnez i kh, od czasu do czasu daje lugola i zywy fitoplankton...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przeciez nic innego nie napisalem:)

Uzupełnia wodą źródlaną, tak jak oceany sa uzupełniane wodą z rzek. a w tej wodzie mamy mikro i makroelementy ktore sa pobierane przez stwory. Dlatego to moze dzialac, dolewanie ro/di tego nie da i wczesniej czy pozniej czegos zabraknie.

Dodatkowo napisalem ze startowal na naturalnej wodzie morskiej a nie sztucznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze zrozumiałem to nie startował na wodzie z oceanu, przeniósł skałę z poprzedniego baniaka, który tak był założony...co do tej wody "źródlanej" to nie znalazłem tam takiej informacji...

edyta...znalazłem info o źródlance :)

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja drogą super ujęcie :-)

Idealne dlatych co porównuja LDE do HQI :-)

"LEDs: 232W DIY Luxeon LEDs with 60° optics on Eaton APR48 PSU (16x 3W Royal Blue, 29x 3W Cool White, 17x 1W Blue, 8x 5W Royal Blue, 8x 5W Cool White)

Metal Halide: Radium 250W 20,000K contained in Diamond cut reflector using magnetic ballast "

No i mamy pół baniaka pod 232W z LED Cree i pół baniaka z HQI 250W :-)

I jeszcze to HQI jest dopalane z prawej ledami :-)

Łatwo zobaczyć co daje więcej światła :-)

current%20tank%20FTS.jpg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko widać jak bardzo świecą w tym przypadku punktowo ,

jak korale są poprzepalane a obok ciemnica.

Przy hqi jednak jest to oświetlenie w miarę rozłożone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to nie wiem jak na tym zdjeciu widzisz przepalenia ale coz :-)

Pod HQI wyglada po prostu ja zle doswietlone :-)

to jest dla ciebie przypalony koral?

SPS%2011.jpg

SPS%20big%202.jpg

Dla mnie prawa strona akwa jest po prostu brzydka. Nawet właściciel umieścił tam mniej atrakcyjne korale...

FTS_lg.jpg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wiecej.

zobaczcie na to zdjecie:

current%20tank%20FTS.jpg

Przy takim zwierciadle i tak zawieszonej lampie to szacuje ze mniej jak polowa swiatla z tej lampy trafia do baniaka.

Za to z ledów trafia prawie całe.

Obecnie jestem na etapie kombinowania lampy led i osobiscie uwazam ze lampa powinna miec soczewki 60-30 max.

Aby zmniejszyć straty na odbiciu od powierzchni wody. obszar oswietlany moze zapewnić odpowiednie rozmieszczenie diod nad wodą na odpowiedniej wielkości plaszczyźnie.

Lampy HQI generuja mnostwo ciepla, co powoduje ze muszą być wysoko wieszane, ale wtedy gro światła oświetla pokój a nie korale.

W lampach hqi trzeba by stosowac szyby atermiczne :) ale one chyba by sie niezle grzaly i pekaly by w takich warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze fotek juz nie widac.

Dajcie linki do fotek bo nie wiadomo o czym piszecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widać nie da się przekleic fotek :-)

Przyjrzyj się tam gdzie są ledy są takie białe okrągłe plamy, jestem na tym punkcie przewrażliwiony może dlatego że lubię czyste fotki :-)

Wieczorem postaram się zaznaczyć te miejsca .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wiecej.

zobaczcie na to zdjecie:

http://reefkeeping.com/joomla/images/stories/totm/June12/sump/current%20tank%20FTS.jpg

Przy takim zwierciadle i tak zawieszonej lampie to szacuje ze mniej jak polowa swiatla z tej lampy trafia do baniaka.

Za to z ledów trafia prawie całe.

Obecnie jestem na etapie kombinowania lampy led i osobiscie uwazam ze lampa powinna miec soczewki 60-30 max.

Aby zmniejszyć straty na odbiciu od powierzchni wody. obszar oswietlany moze zapewnić odpowiednie rozmieszczenie diod nad wodą na odpowiedniej wielkości plaszczyźnie.

Lampy HQI generuja mnostwo ciepla, co powoduje ze muszą być wysoko wieszane, ale wtedy gro światła oświetla pokój a nie korale.

W lampach hqi trzeba by stosowac szyby atermiczne :) ale one chyba by sie niezle grzaly i pekaly by w takich warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realnie takich przepaleń nie ma, na zdjęciach to tylko tak wygląda. Robiłem kiedyś zdjęcia u Hepatusa1000, on miał nad baniakiem 3 lampy led, dwie 120w i jedną 90w.

Z prawej strony jest 90watt,

dsc0216dl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snake ale to kwestia niestety przeklamania na fotce, moim zdaniem dobre fotki to dopiero z filtrem obnizajacym temp. Barwowa. Niestety nasze matryce nie lapia sie na pelny zakres barw ;-( i stad taki efekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o powrót do tematu, piszemy o nie robieniu podmian, a nie o światełkach...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wracajac do tematu... przy kosztach utrzymania akwarium ( miesiecznych ) koszt soli na podmiany jest na tyle znikomy ze nie widze sensu rezygnacji z w/w. Same podmiany daja na tyle duzo "dobrego" ze szkoda z tego nie korzystac.

Kiedys nie przywiazywalem wagi do podmian i robilem je raz na 1,2,3,4 tyg. i akwarium wygladalo przecietnie ( jak dla mnie )

Teraz jak usystematyzowalem podmiany to akwarium wychodzi na prosta...

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi